Stigar i Holmsund: vandringsturer och vardagsäventyr

Ävenflykter

En av de absolut största fördelarna med att bo i Holmsund är närheten till naturen. Här finns det flertal skogar att utforska, vägar att cykla på, backar och spår att åka skidor på och vattendrag att paddla i. I denna serie av inlägg berättar vi om Holmsunds stigar och vandringsleder. Se förslag för promenader och vandring med eller utan småttingar nedan (klicka på respektive länk för att komma till en detaljerad beskrivning med bilder och kartor):

Ävenflykter
Höstlek bredvid utegymmet i Bräntebackens friluftsområde (ljusspåret)

Bräntebackens friluftsområde. Här kan du träna (utegym, MTB, löpning), åka skidor, skratta i pulkabacke, grilla korv, spela diskgolf eller njuta av naturen på en lugn promenad. Passar alla åldrar och konditionsnivåer.

Ävenflykter
En perfekt plats att ta en paus på din vandring runt Västerlångslädan

En tur runt Västerlångslädan. Har du småttingar med, kan du begränsa promenaden med att enbart besöka sagoslottet och den fina grillplatsen i början av sjön. En liten promenad från parkeringsfickan vid vägen är oftast tillräcklig för korta ben. Vill du ha en ordentlig promenad, ta hela rundan. Ta asfaltvägar om du behöver ett bra underlag (t.ex., om du går med en barnvagn), eller på skogsstigarna för att maximera naturupplevelse. Räkna med ca 2 timmar eller mer, beroende på din hastighet.

Ävenflykter
Fantastiska solnedgångar i hamnen

Hamnen. En utmärkt promenad för hela familjen. Fin utsikt, massor med små stenar att kasta i vattnet, flera rastplatser för fika och självklart snurrorna som är fascinerande och lite läskiga att titta på.

Ävenflykter
Långgrunt och vackert i Ljumviken

Ljumviken och Djuphavsviken. Besök var vik för sig (passar bäst för småbarnsfamiljer) eller ta en rundpromenad på skogsstigar. Går bra även med en barnvagn.

Holmen Holmsund
Holmens troll

Holmen. Denna ö ligger mellan Holmsund och Obbola och bjuder på en fin utsikt över deltat, samt massor med stora och saftiga blåbär på sommaren. Passar utmärkt för småbarnsfamiljer (obs, kör eller cykla till Holmen för att spara på krafter). Om du promenerar hela vägen från Holmsund, blir det en ordentlig tur även för en vuxen.

Ävenflykter
Småbarnshamn i Sikskär, Lövöudden

Lövöudden. Leta fornlämningar, leka djungel, spana båtar, ta en promenad och lunch vid Kroktjärn eller ta en rundtur på en asfaltväg. Här hittar du lämpliga korta turer för små barn och lite längre promenader som passar vuxna.

Ävenflykter
Se hela Holmsund från Ombergets utsiktstorn

Omberget. Holmsunds slalombacke bjuder på fina naturupplevelser i alla årstider. Ta en promenad runt berget med hela familjen, besök utsiktstornet, fika med Holmsunds bästa utsikt, eller träna kondition på sommarhalvåret. Åk pulka och slalom på vintern, eller pimpla och lek pirater på en gammal pråm i viken intill Omberget.

Ävenflykter
Vackra Kasaviken

Lövösundet, Lövsundet och Kasaviken. Paddla och fika vid Lövösundet. Ta en tur runt Lövsundet. Laga middag på en öppen eld och njut av utsikten i Kasaviken. Eller kombinera alla tre för en längre vandring. Här kan du hitta en lämplig promenadsträcka och passande utmaning för alla åldrar. Obs, ingen barnvagn.

Ävenflykter
Trollskog längst Butstigen

Lövölandet. Flertal välmarkerade skogsstigar som går att ta var för sig eller kombinera till en lång vandring. Fin skog att utforska, fornlämningar att leta, stränder att upptäcka, och vackra solnedgångar att skåda – du hittar äventyr i varje utflykt.

Ävenflykter
Solnedgång över Kasaviken

Har du redan gjort allt ovannämnt? Vad sägs om dessa utflykter då:

1.Runda hela Holmsund

Ävenflykter

Lennart Karlsson föreslår en tur runt Holmsund – Holmsundsleden (se rosa linjen på kartan ovan). Passar utmärkt när du behöver bra underlag att gå på (t.ex., på en barnvagnspromenad) och vill ha en ordentlig promenad på 2-3 timmar eller en trevlig cykeltur.

2.Cykla till alla småbåtshamnar

Ävenflykter

Titta på Holmsunds karta och välj en ny hamn för varje tur. Åker du ut tidigt på morgonen får du skåda magiska soluppgångar och på kvällen får du förundras över färjepaletten av sagolika solnedgångar över spegelblank vattenyta.

Ävenflykter
Kvällen sänker sig över Tavelfjärden

3. Leta ”skatter”

Vill du ut på en skogspromenad eller en kort vandring, men barnen vägrar? Prova locka de med en skattjakt. Leta fornlämningar med Fornsök är ett alternativ (psst, Holmsunds skogar är fyllda av spår från 1000 år tillbaka i tiden). Ett annat är att leta små lådor gömda överallt med geocaching (se detta inlägg). Eller vår favorit: leta kontroller med hjälp av Umeå Orienteringsklubbens årliga ”Dra åt skogen & Skoj på hoj” (se denna länk för mer information)

Ävenflykter
På en annan skattjakt: letar svamp

God tur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *