Kurs i forspaddling: Så börjar du paddla forskajak

Ävenflykter

Välkommen till denna kurs i hur att paddla forskajak.

Tyvärr vet inte vi riktigt hur att paddla forskajak, utan håller just på att lära oss själva, så vi kanske inte är de rätta personerna för att lära dig. Vad vi dock kan göra är att låta dig ta del av våra egna anteckningar och lärospån. Ibland är det en hjälp att få saker förklarat av någon som är lika okunnig som en själv.

Vi började pröva på forskajak med Upplev Järvsö 2020 & 2021 och har också haft förmånen att paddla med Åmsele Forspaddlare.

Att direkt lära sig av någon annan är naturligtvis det bästa sättet att lära sig, men det är också väldigt värdefullt att själv öva på dessa färdigheter. Man kan då i lugn och ro försöka förstå vad man gör och gradvis utveckla olika moment. Dock är det ofta svårt att komma ihåg och förstå vad man tidigare lärt sig på en kurs och här har vi tagit hjälp av Internet.

Eric Jackson tillhandahåller en mängd mycket pedagogiska instruktionsvideos på YouTube. Tyvärr är dessa inte så välorganiserade, så vi har här nedan försökt strukturera dem på ett sätt som passar en nybörjare.

Lycka till!

Ävenflykter

Det finns en mängd kanotklubbar i Sverige och vissa av dessa erbjuder också forspaddling. Enklast är kanske att titta vilka klubbar som finns i närheten av dig och se om de ägnar sig åt denna aktivitet: https://kanotguiden.com/sv/

Det finns också ett antal kommersiella aktörer som erbjuder kurser i olika delar av Sverige. Själva kan vi verkligen rekommendera Upplev Järvsö.

Ävenflykter
Här tränar Åmsele Forspaddlingsklubb nära Umeå

Om man önskar att hitta en objektiv måttstock avseende vad man lärt sig (och vad som återstår!) kan man med fördel kolla Svenska kanotförbundets paddelpass här

Här definieras ett antal nivåer och specificeras vad man förväntas kunna på respektive nivå. Kom bara ihåg att på varje nivå kolla på vad som gäller just för forspaddling.

Ävenflykter
Övar i en liten fors (Sandforsen, Sorsele kommun)

Ävenflykter

  • Forskajak: Att lära sig paddla forskajak är svårt utan en lämplig kajak, så en sådan bör man anskaffa snarast.
    Forskajaker finns i lite olika former, varav vissa är mer för akrobatik eller andra speciella aktiviteter och inte lämpar sig för nybörjare. Att veta vad man behöver är inte helt enkelt, men jag köpte en ny kajak (Liquidlogic Delta V) via www.kajaktiv.se. Det har varit lätt att ha en dialog med dem och de har hjälpt mig med såväl kajak som annan utrustning på ett mycket tillfredsställande sätt. Ett billigare alternativ är att gå med i Facebook-gruppen ”Köp och sälj forspadlingsutrustning”
    Säljarna är förhoppningsvis kunnigare än vad du är och kan hjälpa dig att förstå om objekten är något för dig eller inte. Hustrun köpte här en Riot Sniper som hon är nöjd med.
  • Paddel: Paddlingen underlättas påtagligt om man har en paddel. En dedikerad forspaddel är kanske bättre, men vi har använt de paddlar vi har till våra havskajaker och det har fungerat väl.
  • Kapell: Vi hade till en början tänkt använda våra nylonkapell från havskajakerna, men dessa är ju inte så täta. Har man för avsikt att paddla forsar och lära sig eskimåsväng behöver man ett tight neoprenkapell. Rätt storlek är viktig så att du kan klara av att rycka kapellet vid behov.
  • Flytväst: En enkel paddelväst duger gott medan man lär sig grunderna på lugnt vatten. Dock utgör ju forsar en mer extrem miljö och det är klokt att investera i en forspaddlingsväst innan man ger sig ut i dessa. Vi köpte Hiko Guardian 3D, men en rad varianter finns hos Kajaktiv (se här
  • Hjälm: En hjälm är en absolut nödvändighet. Vi började med våra klätterhjälmar, men dessa är designade för andra omständigheter, och det är klokt att investera i en anpassad hjälm, av vilka det finns många varianter att välja på. Även om jag inte kan mycket om forspaddling så kan jag en del om skallskador och skulle rekommendera att man väljer en modell som ger bra skydd för tinningar och nacke. Själva bestämde vi oss för Sweet Wanderer.
  • Kläder: Är det varmt i vattnet kan man ju paddla naken om man så önskar medan man lär sig grunderna på lugnare vatten. Senare behövs dock kläder såväl för kylan som för skydd mot fysiskt trauma. Vi prövade att använda våra dykardräkter med 9 mm neoprene, men förutom att man blev väldigt orörliga i dessa så höll vi på att avlida av värmeslag, varför tunna våtdräkter införskaffades på XXL. Glöm inte skor och handskar! Skarpa stenar och hala klippor kan annars bli ett stort bekymmer.
  • Kniv: Annis från Upplev Järvsö sade att vi behövde en kniv i flytvästen. Jag är lite osäker på i vilka nödsituationer denna kan behövas men det lät klokt. Möter vi någon aggressiv gädda är vi nu förberedda, men mest har de använts för att skära korv. Jag tror att de flesta har någon lämplig kniv hemma, men det finns också dedikerade varianter (se här)
  • Simglasögon/näsklämma eller cyklop: Cyklop fungerar bra när man önskar lära sig eskimåsväng, men det är bättre med simglasögon och en näsklämma då dessa är lättare att ta av när de inte används och kan då hänga om halsen.
  • Airbags: Det är klokt att fylla utrymmet baktill i kajaken med uppblåsta airbags. Det blir då mindre vatten i kajaken när den välter, och den blir då lättare att släpa i land.
  • Takräcke: När man väl har fått sin kajak och annan nödvändig utrustning så är det ju roligt om man kan ta sig till vatten. Ett takräcke räcker gott för detta. Själva köpte vi en kajakhållare på Biltema och mer avancerade varianter finns på exempelvis Kajaktiv.

Ävenflykter

När man har grundläggande utrustning är det dags att börja öva. Mycket av grunderna är enklast att lära sig på lugnt vatten och detta gör man med fördel själv utifrån de videos som presenteras nedan. När man senare skall ge sig in i en fors bör man nog göra detta tillsammans med någon med erfarenhet i någon klubb eller kommersiell aktör, eller någon kunnig vän, om man har turen att ha sådana i sin bekantskapskrets.

Ävenflykter
Lilleman övar på lugnt vatten

Börja med att ställa in sätet och fotstöden i kajaken. När du sitter skall passformen vara lite trång så att fötterna trycker mot fotstöden och knäna pressas upp mot knästöden. Detta ger bättre stabilitet och när du är förbunden med kajaken via flera kontaktpunkter förbättrar detta din möjlighet att verka med den som en enhet och manövrera den. Detta gör du naturligtvis på land.

Ryggstödet ska inte vara för hårt. Det är inte menat att stödja din rygg sittande i upprätt position. Testa om du kan från sittande position luta dig bakåt så att kroppen ligger på kajaken och att huvudet når vatten, exempelvis på höger sida av kajaken. Kan du inte lägga dig bakåt, släpp på sätets remmar tills du kan lägga dig.

Nästa steg är att lära sig att ta sig in och ut ur kajaken, vilket är svårare än man kan tro. Det finns dock inga skäl att misströsta. Även om kajaken känns som en extremt instabil skapelse i början, så lär man sig snabbt att förstå hur man skall hitta och bibehålla balansen.

Som paddlare består du av fyra komponenter: Huvud, kropp, paddel och kajak. Tyvärr saknar du den mentala förmågan att tänka på alla dessa samtidigt. Därför måste du träna allt så det sitter i ryggmärgen och kommer automatiskt utan att du behöver tänka.

  • Håll kroppen rakt över kajaken för maximal stabilitet.
  • Titta alltid mot ditt mål, vilket inte alltid är rakt över fören!
  • Låt kroppen leda varje sväng. Dvs när du skall svänga i någon riktning, börja då med att vrida kroppen i den riktningen.
  • Varje paddeltag skall föra dig mot ditt mål.
  • Kantning, dvs vinkeln hos kajaken mot vattenytan, skall vara platt när du inte medvetet kantar.
   
  • Hastighet
  • Vinkel: i förhållande till strömmen eller strömkantlinje (eddy line)
  • Bana: den bana kajaken skapar sett uppifrån
  • Spinmoment: tendensen hos kajaken att svänga åt endera sidan istället för att färdas rakt fram

Vi kommer nu till grundläggande paddeltag. De ovanstående paddeltagen används för att svänga kajaken. Använd det av dem som för dig mot målet, eller kombinera båda.

Forward sweep:

  • Titta på målet
  • Vrid kroppen
  • Sträck armen långt fram och gör svepdrag.

Observera att kroppen inte skall vridas tillbaka under draget utan stanna i denna position. Öva genom att titta över axeln på aktern och göra cirklar där du jagar din svans.

 



Reverse sweep:

Som forward sweep men bakifrån

 

Forward stroke för förflyttning framåt:

    • Titta på målet. Försök att hålla båten platt.
    • Paddeln hålls så vertikalt som möjligt under så stor del av paddeltaget som möjligt.
    • Sätt i paddeln vid tårna och ut vid höften (längre bak trycker man ned båten i vattnet).
    • Spjärna med foten och rotera hela överkroppen vid höften
    • Det kan vara svårt att frikoppla huvudet som gärna vill rotera med bålen. Öva genom att först rotera upprepade gånger i vila medan du tittar framåt. Paddla sedan enligt ovan långsamt och öka därefter hastigheten.

Reverse stroke för förflyttning bakåt eller för att stå stilla i strömmen:

  • Som forward stroke, men tvärtom

Ävenflykter
Övar draw stroke med familjevänlig Åmsele Forspaddlingsklubb nära Umeå
  • Paddeln används som centerboard/roder när man svänger.
  • Kroppen roterad i riktning mot insidans paddel.
  • Sätt ner paddeln på den sida du svänger åt rakt ned vid dig eller lite bakom med eggen vinklad rakt fram (neutralläge).
  • Öka/minska vinkeln för att påverka svängen. När den är stängd, dvs när främre kanten är roterad in mot kajaken så fungerar den som ett segel som ger mer fart .
  • Öva genom att göra u sväng runt varandra. Det skall räcka med 1 draw stroke!
  • Draw stroke avslutas ofta med fethering forward. Dvs man för bladet i neutralläge framåt innan man roterar det 90 grader och påbörjar en forward stroke.
  • Man kan efter detta fortsätta med att öva på att använda paddeln som ett roder genom att hålla den mycket långt bak. Notera hur kajakens bana förändras då du för den in/ut från kajaken och när du roterar bladet för att öppna/stänga.

Ett effektivt sätt att föra dig fram under sväng:

  • Håll ena handen över den andra så paddeln är rak.
  • För ned paddeln i vattnet vid sidan om dig med closed face, dvs med leading edge mot båten, ca 45 grader.
  • För paddeln framåt och inåt mot båten. (Pröva detta ett tag på varje sida så ser du att detta för dig frammåt). 
  • När du når båtens sida övergår du till forward stroke. Upprepas på samma sida.

Hur man övar C-stroke i strömmande vatten visas här:

Det förefaller finnas en uppsjö av olika mer avancerade och specialiserade paddeltag, men dessa kan man nog med gott samvete vänta ett tag med att lära sig. För den intresserade finns dock ett antal här:

Offside C-stroke:

Reverse compound stroke:

Side slip stroke:

Initiation stroke:


S-stroke: 


Squirt stroke:

 

Det kanske är så att det svåra är att inte slå runt i kajaken, men man bör också öva lite på att slå runt.

Det första är se till att man klarar av att ta sig ur kajaken om den slår runt. Börja gärna på land och se till att du utan problem kan rycka loss kapellet. Se till så att öglan längst fram alltid är lättillgänglig innan du ger dig ut i kajaken. I nästa steg låt kajaken slå runt, dra loss kapellet och simma i land med kajaken. Väl uppe på land tömmer du ut vattnet ur sittbrunnen. Det sista vattnet får du enklast ut genom att öppna en skruv baktill och resa kajaken upprätt. Obs! Glöm inte stänga skruven när vattnet är tömt.

När du nu vet hur att slå runt är nästa steg att öva på hur att inte slå runt med hjälp av stöttning, samt hur att ta sig upp igen med hjälp av en eskimåsväng om du ändå slår runt.

Vi kommer här att följa Erick Jackson och vi börjar med att stötta så kommer eskimåsvängen lättare.

Ävenflykter

  • Vid stöttning är det viktigt att luta sig bakåt mot vattnet så att man behöver mindre kraft vid stöttningen. Pressa därvid uppåt med knät på samma sida som du lutar åt.
  • Håll paddeln vinkelrätt ut, inte bakom dig. Försök nå långt ut. Håll den andra handen så lågt som möjligt så att paddeln är så platt som möjligt. När ditt huvud når vattnet, smäll till det med paddeln (titta också på denna) och vänd upp.
  • Försök aldrig hålla upp huvudet utan smäll det gärna ner i vattnet
  • Öva genom att falla djupare och djupare.

Du kan också få några tips genom att titta på hur han lär andra eskimåsväng:

Eskimåsvängen består av 4 faser

1. Hipp-snapp: öva genom att hålla i ngt, tex en annan kajak.

Ävenflykter

  • Använd inte händerna vid denna övning utan höft/knä!
  • Lyft aldrig huvudet. Vänd kajaken rätt, så följer huvudet med. Du skall komma upp i den bakåtlutade position med huvudet bakåt som du använder vid stöttning.
  • Öva så att rörelsen blir allt snärtigare och snabbare!

2. Paddel

  • Fortsätt öva hipp-snapp, men med paddeln på en fast punkt istället för dina händer.
  • Paddeln vinkelrät mot kajaken
  • Topphanden skall vara just över kajaken, men inte vila på denna.
  • Gör nu samma övning mot vattnet!
  • Hemligheten är att låta kroppen falla ned i vattnet först utan att trycka med paddeln innan du gör hipps-napp, annars sjunker den bara i vattnet. Denna skall alltså hållas upp från vattnet initialt.

3. Fas 3

  • När man faller faller man oftast inte på ett sätt så att man hamnar i positionen beskriven ovan, varför man måste inta en lämplig position.
  • När du faller luta dig framåt och åt det håll du faller åt med paddeln platt invid och parallellt med kajaken.

Ävenflykter

4. Fas 4 – Combat roll

  • Från den position du faller i går du till ready position under vatten och gör sedan som beskrivet på föregående sida.
  • Öva först rörelserna med öppna ögon, och därefter med stängda ögon medan du sitter i kajaken.

Den variant av eskimåsväng som vi nu tittat på kallas side to side roll.

Själv lärde jag mig den andra vanliga varianten, sweep roll, från en svensk video som vi ser här (den går igenom båda varianterna).

Även om videon är pedagogisk och tydlig så måste jag medge att det tog ett tag för mig att fatta hur den skulle utföras, och jag fick simma en hel del innan det började fungera.

Innan du börjar att öva i vattnet, sitt gärna en stund i kajaken på land och försök att förstå de olika delmomenten och hur det kommer att kännas när du utför dessa upp och ned

Ävenflykter

Ävenflykter

Ävenflykter

Ävenflykter

Ävenflykter
studerar Tjergerforsen från landet först

Du har nu lärt dig grunderna på lugnt vatten. För att gå vidare behövs strömmande vatten, och det är en god ide att börja att bekanta sig med detta. Forsar kommer i olika former. Medan vissa är lämpade för forspaddling så paddlar man i andra måhända in i olycka, så det är klokt att lära sig något om klassificering av forsar samt deras olika karakteristika.

Ävenflykter

De flesta av oss är väl lämpade att själva avgöra att ett milt porlande vatten sannolikt inte utgör något större problem, men när det gäller större forsar kan det behövas en del erfarenhet för att identifiera olika möjliga problem i form av stenar, valsar och dylikt, och att kunna avgöra var att paddla.

Att själv först bekanta sig med en ny fors från land är klokt, och en stor fördel är ju om man kan paddla med någon som känner forsen sedan tidigare. En del forsar är också beskrivna på Forsguiden: http://kkss.se/Forsguiden/forsguiden.html samt på www.forspaddling.se.

Forsklassificering:

Att läsa forsen 1:

Att läsa forsen 2:

Säkerhet, signaler och räddningstekniker:

Ävenflykter
övar kantning och in/ut ur forsen med Annis från Upplev Järvsö

Det första steget i strömmande vatten är att öva in och utgång ur strömmen över strömkantlinjen. Börja med denna video där det också beskrivs hur man traverserar över strömmen:

Gå sedan direkt vidare med denna video:

  • Kanta upp mot strömmen vid ingång, nedåt vid utgång (Vid ingång från vänster – lyft vänster ben in och ut, vid ingång från höger – lyft höger ben in och ut).
  • Se till att ha tillräcklig fart för att komma över strömkanten.
  • Liten vinkel, max 45 grader.
  • Spinmoment upp mot strömmen, dvs, försök se till att det sista paddeltaget innan du korsar linjen är nedströms.
  • (Arc: Det sista forward stroke övergår i ett draw stroke (closed) på nedströmssidan och vrid kroppen enligt den båge som du vill skapa in i strömmen).

Utgång:

Kanta nedåt, ett forward stroke uppströms som övergår i draw stroke.

Ut vid trånga förhållanden:

Övningar in/ut:

Baklänges (avvakta med denna video tills du är mer erfaren):

Det roligaste med forspaddling måste vara att paddla vågor, och detta beskrivs i denna video:

  • Slappna av och var mjuk i kroppen så att kroppen är frigjord från kajaken. Stora vågor är inte svårare än små (enligt EJ. Jag känner mig inte alls övertygad om detta!).
  • Det enklaste är att ta sig genom vågor vinkelrätt. Om det är en stor våg så luta dig lätt framåt och försök ta ett paddeltag bortom vågens kant.
  • Det är ok att åka på sidan eller bakåt genom vågorna.

Valsar bör man väl undvika i början av sin karriär men det är bra att känna till hur de paddlas:

Så gick det för oss när vi testade forspaddling för första gången (läs inlägget här

Men roligt hade vi.

Sedan dess har även våra barn provat på

Ävenflykter

och vi fortsätter leka och lära oss tillsammans.

Prova du med

Ävenflykter
roliga vågor i Järvsö