Var att åka skidor? En barnfamilj testar samtliga skidspår i Umeå och omkring

Ävenflykter

(detta är ett pågående projekt. Bidra gärna med berättelser om dina favoritspår)

Det finns många skidspår i och omkring Umeå, men vilket att välja? Vana skidåkare letar efter vissa karakteristika, barnfamiljer efter helt andra.

Ävenflykter

Så vi gav oss ut på att testa Umeås samtliga preparerade skidspår. Med ”vi” menar jag: en försiktig 6-åring, en fartgillande 8-åring, en klassisk skidåkare, och jag som är numera rädd för backar och ser värre ut på skidor än både 6- och 8-åringen.

Nedan hittar du en kort beskrivning av varje spår (inkl. spårkarta och vägbeskrivning) i alfabetisk ordning samt våra reflektioner utifrån vem spåret passar, hur det upplevs och annan relevant information. Listan på skidspår och aktuell information om spårkvalité finns här   och här

Finns det något spår som vi har missat, skriv gärna i kommentarer nedan, så testar vi det. Tack!

Hoppa direkt till beskrivningen av spår i:

Ersboda

I Ersboda finns det ett elljusspår där man kan välja mellan slingor på 1.5, 2.4 och 4.1 km.

Spåret är preparerad endast för klassisk åkning.

Det finns backar på samtliga slingor, och ganska stora sådana på den längsta slingan. Men vi uppfattade dem som rätt ofarliga ändå.

Dottern och jag tog det kortare (2.4 km) och maken med sonen som är lite snabbare tog den längre slingan (4.1 km). Alla hade roligt och vi avslutade ungefär samtidigt. Båda barn sade att spåret kan gärna rekommenderas till barnfamiljer, särskilt då skidåkningen kan avslutas med lek och medtaget fika vid Östra Ersboda äventyrslekpark alldeles i närheten (se detta inlägg för beskrivning).  

Vägbeskrivningen hittar du här. Vi parkerade vid Östra Ersbodaskolan, till höger om vägen, så snart vi såg skylten ”Spårcentralen” (se röda pricken längst ner till höger på kartan nedan). Spåret (den gröna slingan på kartan nedan) börjades på andra sidan skridskoplan. Det går att gena genom skridskoplanen.

Hoppa tillbaka till toppen

Forslundaängarna

(Forslundaängarna var ett tillfälligt skidspår för vintersäsongen 2022/2023. Om spåret används och är uppskattat kommer det bli ett permanent spår under kommande vintersäsong)

Vad vi såg när vi kom hit i slutet av februari 2023, att spåret var väldigt populärt. Det var fullt med folk. Motionärer av alla åldrar åkte varv efter varv, medan vissa fortsatt vidare till Hamptjärnstugan för en lite äventyrligare utflykt.

Spåret är ett dagspår, preparerat för klassisk skidåkning med två längder: 2, 1 km och 3,9 km. Spåret är platt, lätt att åka och passar därför motionsskidåkare, familjer med mindre barn, nybörjare eller de som gillar öppna landskap (perfekt om man vill njuta av solen mitt på dagen). Våra barn (7 och 9 år gamla vid spårbesöket) tyckte att det var lite tråkigt utan backar, men var annars nöjda. Båda orkade åka 3.9 km utan bekymmer.

Hitta hit: Spåret är lätt att hitta och ansluta till (se kartan). Till exempel: kör mot affären Bejer (adress: Rödbergsvägen 2) längst Vännäsvägen. Sväng höger mot Rödbergets industriområde strax efter Beijer och innan en bensinmack. Kör till slutet av denna korta väg, vänd om och kör ca 20 m tillbaks. Parkera längst vägen när du ser en spårskylt.

Hoppa tillbaka till toppen

Gimonäs

I Gimonäs finns det tre spår: två elljusspår (2.2 km och 3.5 km) preparerade för klassisk åkning och skating, samt ett dagspår på 9 km.

De kortare spåren är ok, har några ofarliga backar.

På 3.5 km långa spår var de flesta backar dock ensidiga: upp och upp gick det, men aldrig ner – superkonstigt. Eller så har jag en störd uppfattning av topografin, vilket är inte omöjligt. Så jag skulle inte ta vår 6-åring hit just än. En 8-åring skulle ha klarat allt utan bekymmer.

Den 9-kilometers långa spår var inte preparerat alls. Det var dock välmarkerad och man kunde följa någon annans svaga spår i snön. Med turskidor skulle det vara en väldigt trevlig tur, men i mina gamla Karhu med korta och breda skor var det lite väl vingligt.

Men skogen var fin, fylld av djurspår i snön. Inga stadsljud hördes utom flygplatsen så det blev en riktigt trevlig naturupplevelse med fågelsång och solsken.

Hitta hit:  Spåren börjas här. Jag parkerade dock vid Maxi rondellen – det är den första rondellen från Holmsund (om man kör mot Umeå). I rondellen ta första höger. Vägen ska leda dig på en bro, men du ska svänga av till vänster när du ser skylten ”Motionsspår”. Parkera där vägen tar slut. Här ser du spårkarta. Preparerade spår börjas någon hundra meter härifrån. Du ska se tydligt vart du ska.  

Hoppa tillbaka till toppen

Hamptjärnstugan

Vid Hamptjärnstugan hittar man spår på 1 km, 2.5 och 5 km.

Jag och barnen började på det 2.5 km långa spåret men fick korta ner det till 1 km (tack och lov fanns det en möjlighet att svänga av på det kortare spåret mitt i skogen).

Det var så backigt, med snäva svängar, branta kurvor. Det tog vår 6-åring förevigt. Redan i början av spåret vid stugan så blev det bakåtglid och krypning på knän för henne. Sedan blev det bara värre.

Ävenflykter

Vår 8-åring hade dock enbart små bekymmer med det hela. Så han skulle kanske ha klarat av även ett längre spår. Vi får testa en annan gång.

Som tur var så tog jag barnens skranor med i bilen. Så efter att vi har tagit av oss skidor och ätit fräsiga våfflor i den mysiga stugan, spenderade vi resten av dagen på att åka i Hamtjärnsbergets gigantiska och roliga backar.

Hitta hit: se vägbeskrivning här. Parkeringen är nedanför Hamptjärnsberget. Traska upp till stugan. Spåret börjas precis vid den. Backar är också precis bredvid stugan. Grillplaster finns. Och en fin servering.

Hoppa tillbaka till toppen

Holmsund, elljusspår

Vid Bräntebacken i Holmsund börjas ett elljusspår där du kan välja mellan flera olika längder (se aktuell spårinfo här) för klassiskt och skate. Spåret slingrar sig och använder hela skogen.

Ävenflykter
Holmsunds samtliga spår

Spåret är kuperat med många backar, inklusive en ganska brant vid fotbollsplanen. Har man småttingar med eller vill undvika backar av andra skäl, ska man hellre till golfbanan i Holmsund (se nedan).

Dessutom är spåret populärt bland icke-skidåkare (vilket är förståeligt då det är så fint i skogen här). Jag hade otur att åka strax efter att någon sådan har grusat en backe för att inte halka. Det blev ett spektakulärt fall och tre brutna revben för mig när mina skidor tvärstannade medan kroppen fortsatt framåt. Vi plockade undan gruset och hoppas att ingen ska sanda igen. Det är ju trots allt en skidspår och man vill att det ska glida här…

Hitta hit: Det enklaste sättet att hitta Elljusspåret är att köra längst Bräntevägen i Holmsund och parkera vid Bräntebacken (markerad med “Du är här” på kartan ovan). Se vägbeskrivning här

Hoppa tillbaka till toppen

Holmsund, Golfbanan

Ljuvliga vidder, mjuka kullar. Ett väldigt fint dagspår för längdskidor och skating. Flera längder. Vill du kombinera detta spår tillsammans med Bräntebackens elljusspår (se beskrivning ovan) så får du en tur på 15 km.

Det finns flera rastplatser längst spåret för fika och moralboost. Spåret är för långt för små barn, men helt perfekt för vuxna oavsett kondition. Hit kommer spandexklädda proffs som hinner göra 89 varv medan jag är på min första. Hit kommer också ovana skidåkare, livsnjutare som vill ta det lugnt och dra ut på stunden ute i solen, samt familjer och vänner som vill mest snacka än svettas. Alla kan hitta precis det de söker: utmaning, njutning eller social aktivitet.

Hitta hit: Kör till Holmsund, sväng vänster i första rondellen från Umeå, kör över bron och fortsätt rakt fram tills du kommer till golfbanan (sklytat). Stor parkering. Spåret börjas direkt vid parkeringen. Se Google Maps för vägbeskrivning här.

Holmsunds alla spår, 15 km

Hoppa tillbaka till toppen

Hörnefors/Gråbolandet

Trots att det är en stunds körning från Umeå, så kan vi varmt rekommendera Gråbolandets spår för dig som längtar efter variation och tycker om att utforska nya platser.

Det finns två slingor. Ett spår på 2.1 km är förberett för både klassisk åkning och skating.

Slingan på 4.4 km är bara klassisk.

Det är inget särskilt med spår i sig. Enkla, inga backar att prata om. Men det som vi tyckte om var kombination mellan olika vyer och naturupplevelser. För att komma till spåret behövde vi gå över havsviken. Utsikten och isformationer var underbart att skåda.

Därefter gick vi in i skogen för att hitta spåret, och avslutade återigen på havet. Det var ljuvligt. På stranden fanns det en grillplats och längre in i skogen en grillstuga för fikasugna.

Hitta hit: Kör till Hörnefors, till Megrundet (följ väganvisningar här). I Hörnefors, följ anvisningar till Gråbolandet eller Megrundet. Det finns ingen parkering närmast spårets start vid Skogsvägen/Björkvägen, åtminstone vi hittade ingen. När du ser skylten ”Gråbolandet”, sväng höger och parkera så snart du ser parkeringsskylten. Gå över havet  och sväng vänster i slutet av viken (se svart linje på kartan nedan). Passera förbi grillplatsen, korsa ett skoterspår. Skidspåret ligger strax efter skoterspåret.

Hoppa tillbaka till toppen

I20

Jag vet inte om I20 skidspår är alltid dåligt eller om vi hade otur att komma på fel dag. Maken och jag var där den 27:e mars och man såg tydligt att spåret har inte varit preparerat på länge. Skidspåret för klassisk åkning var knappt synlig. Skating spåret var helt förstörd av folk som har promenerat här och var omöjlig att använda. Kottar, små och stora grenar var överallt. Allt detta ackompanjerades med ständigt motorljud från bilvägar som passerar i närheten.

Spåret är så dåligt markerat att vi inte kunde hitta igen det 10 km långa spåret när det åkte över en bro. Vi gav upp, gick tillbaka och åkte bara 5 km. Vilket var fullt tillräckligt med tanke på spårkondition.

Annars var spåret helt platt och när underhållet borde det passa även små barn (det finns en runda på 3 km). Men hit ska vi inte återvända för att testa själv. 

Hitta hit: Du som vill testa hittar hit genom att köra till Röda ladan (klicka länken för att få koordinater i Google Maps) och parkera där. Spåret börjas precis vid parkeringen, vid en tavla med spårkarta.

Hoppa tillbaka till toppen

Innetavle

Innetavle har ett elljusspår med två längder:  2,5 och 1,5 km. Ett trevligt spår i fin skog med ett antal backar.

Pga backar passar spåret kanske inte de minsta barnen. Däremot ska de säkert uppskatta en pulkabacke som ligger i anslutning till spåret.

Hitta hit: Kör till Innetavle längst Tomtebovägen och sväng första höger till sopsortering (se koordinater här). Parkera vid sopsorteringen. Ta på skidor hör och följ en glänta i skogen (ca 15 meter) som leder dig direkt till spåret. Åkriktning till höger.

Hoppa tillbaka till toppen

Kont

Det finns inget officiellt spår i Kont, men varje år förbereds det ett spår ändå. Spårets längd kan variera.

När vi testade det, så fanns det ett fint klassiskt spår runt sjön Hatten, samt en slinga i Mattsundet (se kartan nedan).

Man kunde åka som i en åtta mellan Hatten och Mattsundet (det är en liten bäck som förenar dem, så man ska gå förbi den inne i skogen i ett par meter). Spåret på Hatten börjas i närheten av en parkering, är lättåtkomligt och passar utmärkt för barnfamiljer och andra som föredrar enkla spår utan backar. Man kan gärna avsluta skidturen med att grilla i kojan där spåret börjar/slutar.

Om vissa familjemedlemmar vill hellre promenera, kör istället till andra parkeringen vid Kont S. Där är leden (en liten rund slinga längst ner på kartan) prefekt skottat och man kan promenera även med en barnvagn.

Däremot resten av stigar och leder var inte förberedd. Det gick bra att åka i turskidor, men lite tråkigt då man hamnade i skogen och fick ingen sol. Bättre för D-vitamin-halter och humöret att följa det förberedda spåret på Hatten istället.

Hitta hit: Kör mot Strömbäck Kont (se vägbeskrivning här), tills du ser skylten Kont S. Parkera vid första parkeringen om du ska till Hatten för att åka skidor eller vid andra parkeringen om du vill titta på havet och promenera.

Hoppa tillbaka till toppen

Nydala

Nydala bjuder på flera fina spår med konstsnö för riktigt skickliga och inbitna skidåkare. ”Bra för elitmotionär” står det på hemsidan. Mot avgift kan man åka både 1, 1.9, 5, 6.5 och 10 km. Vi har inte testat dessa, men såg att det var fullt med folk där även mitt på en arbetsdag.

Början på spåret med konstsnö

Med tanke på mina bristande färdigheter och en släng av snålhet, testade jag det kostnadsfria hundspåret på 8.6 km istället.

Vilket ljuvligt spår visade det sig att vara!

Du som vill ha en naturupplevelse utan att behöva lämna stan ska komma hit. Spåret slingrar sig vackert genom en fridfull skog och närmar sig byggnader enkom en gång. Inga stadsljud hörs, utan enbart fågelsång.

Spåret är gjort bara för friåkning. Jag som har nyligen tagit en kurs i skate hos Rörelsedriv fick öva på mina nyvunna färdigheter här tills jag tappade känsel i både axlar och ben. Jag var VÄLDIGT nöjd när jag var färdig kan man lätt säga. Vill man, så går det såklart åka vanligt. Det är lite besvärligare när det inte finns ett spår att följa, och våra barn skulle inte gillat det. Å andra sida skulle jag inte ta dem hit alls då spåret är för långt för dem än.

Spåret är brett, välgjort och välskyltat. Bara en uppförsbacke på 6 kilometers märke, resten av spåret platt eller med minimala och mjuka upp- och nersluttningar.

Ett rent nöje att åka.

Hitta hit: åk till Nydala friluftsområde (se vägbeskrivning här) . Välj en stor parkering om du är sugen på att åka på konstsnö mot betalning. Ingången till det spåret är väl skyltat och omgiven av staket.

För att komma till hundspåret följ vägen lite till, sväng till höger när vägen svänger och parkera mittemot en vattenruschkana. Spåret börjas precis bredvid parkeringen och är välkyltat också.

Hoppa tillbaka till toppen

Obbola

I Obbolas skog hittar du fyra spår av olika längder. Två spår som vi har testat blev favoriter i vår familj.

Ljusspåret (3.2 km) – ett fint dubbelt spår (klassisk skidåkning, ingen skating) med ett par backar.

Ävenflykter

Lilla spåret (1.5 km) – perfekt för barnfamiljer. Ett kort ljusspår, helt platt, så att barnen slipper ramla nedför och kämpa uppförsbacke.

Ävenflykter

I början/slutet av spåren vid SCA arenan finns det flera grillplatser för en mumsig avslutning vid en öppen eld.

Hitta hit: Spår hittar du enkelt på SCA Arena (början direkt till vänster när du komme in på arenan). För att hitta till arenan, kör till Obbola och följ skyltar mot SCA Arena (sväng in i skogen vid Obbola skolan). Se Google Maps vägbeskrivning här

Hoppa tillbaka till toppen

Olles spår

Detta spår testade bara vuxna i familjen och från oss får spåret högt betyg. Det är ett trevligt och enkelt spår för klassisk skidåkning beläget i en vacker tallskog. Det finns tre längder på 5, drygt 9 och 11 km. Man kan åka sida vid sidan med sitt sällskap vilket är alltid extra trevligt. Det finns inga backar (bara en minimal i slutet), vilket är bra för vuxna motionärer, men kan bli lite tråkigt för mindre barn som vill gärna ha lite variation.

Skulle det funka att åka med barn här? Ja, absolut. Det var lite oklart var 5 km spåret avtog, men enligt vad vi såg, så går det att gena och hoppa på ”retur”-spåret på många olika ställe.

Hitta hit: Olles spår finns med på Google maps (klicka länken för vägbeskrivning)

Hoppa tillbaka till toppen

Röbäck

I Röbäck finns det olika spårlängder: 1.3 km, 2.4 km, 5.3, 8.8. km och 10 km.

Vi testade de två kortaste (1.3 samt 2.4 km) som är också elljusspår, samt en slinga på 5.3 km.

Båda elljusspår är helt perfekta för barnfamiljer: det finns några backar men de är så milda att även vår minsting inte var rädd för dem. Spår som är helt platta kan upplevas som lite tråkiga annars.

Ävenflykter

Båda spår är preparerade för klassisk skidåkning och skating.

Slingan på 5.3 km gick vidare genom skogen och var väldigt trevlig. Det fanns några upp och ner sträckor, men också milda.

Röbäckspår kan definitivt rekommenderas för barnfamiljer.

Hitta hit: Kör till och parkera vid Röbäcks IP (se Google Maps koordinater här). Spåren börjar vid en hockeybana. Spårkartan finns på en liten röd stuga vid hockeybanan.

Hoppa tillbaka till toppen

Röbäck/Umåker

Tittar man på skidspår.se för säsongen 2022/2023 så finns bland andra också Umeåkers skidspår och man kan hitta detta spår lite här och var på nätet. Vi gav oss därför glada i hågen iväg till Umeåker, men hur vi än spårade såg vi inte spåret av något spår. En vidare sökning på nätet visade att detta spårområde förefaller ha avecklats redan runt 2020, så kanske det är bäst att du väljer något annat spår istället.

Hoppa tillbaka till toppen

Stadsliden

Mitt i stan, är dessa skidspår enkla att nå för de flesta Umebo. Hit ska man dock komma för spårets kvalité, inte för en naturupplevelse. Stadsljud som tränger sig på, snoppar klottrade på träd och mängder av människor som åker samtidigt – det är inte min definition av att vara i naturen. Däremot är spåren riktigt bra.

Ävenflykter

Det finns flera spår att välja ifrån: lätt och kort (1.9 km, 3.1 km), lätt och lite längre (3.6 km), lite svårare med branta backar och skarpa kurvor (5 km), svår, lång och backig (10 km). Här kan man åka klassiskt och skate.

De lättaste tre spåren (1.9, 3.1 och 3.6 km) är milda och passar utmärkt för barn och de som inte tycker om backar. Kommer man hit under skoltiden får man trängas på de kortaste spåren med flera skolklasser.

Ävenflykter

Den 10 km långa spåret är trafikerad av lycra-klädda proffs. Jag knappt hann se dem när de svischade förbi mig med sina graciösa rörelse. Identifierar du dig som en sådan så är Stadsliden definitivt en plats för dig.  

Men även om du är som jag, en ovan eller en försiktig skidåkare, ska du tycka att 5 km spår är trevlig. Ja, backar är stora och kurvor är skarpa, det kan bli ett och annat fall, men du får både adrenalin att pumpa, muskler att anstränga sig och kondition att förbättras. 

Ävenflykter

Hitta hit genom att klicka denna länk . Du kan parkera vid Gamlia museet (en kort promenad tar dig till början av samtliga spår) eller vid Umeå Energi Arena (här hoppar du på slutet av 10 kilometers slinga som tar dig till en korsning. Fortsätt rakt fram i korsningen så kommer du till början av samtliga slingor)

Hoppa tillbaka till toppen

Stöcke

Skidspar.se lovade hela tre spår i Stöcke.

Tyvärr hittade vi bara ett av dem, på 2.5 km – ett elljusspår. Och en liten slinga på en oklar längd i mitten av den.

Tyvärr kom vi när det inte har snöat på länge, så spåret var isigt och fullt med grenar, kottar och annat som brukar falla från träd. Det i kombination med backar gjorde skidåkningen närapå omöjligt. Skidorna fastnade hela tiden och både barnen och vuxna föll och föll. Nu har vi lärt oss, att har det inte snöat på ett tag, ska vi inte åka skidor i skogen, utan hellre på öppna fält eller sjöar.

Med det sagt, så tror jag att spåret i Stöcke kan vara värt ett besök om det är bra snökondition (obs backar var rätt milda, men kanske inte helt passande för allra minsta). Skidåkningen kan gärna kombineras med en lunch på en lokal restaurang Zanas Taverna.

Hitta hit: Kör till Stöcke. Om du kör från Umeå, ser du en skylt ”Idrottsplats” på din vänstra sida strax efter byns början. Sväng in och parkera. Spåret börjas precis vid parkeringen. För att hitta restaurangen Zanas Taverna, fortsätt längre in i byn, sväng höger när du ser skylt där det står ”Mötesplats Stöcke”

Hoppa tillbaka till toppen

Sävar

I Sävars skog hittar ni ett klassiskt och skating spår med möjlighet att välja mellan 1.8 km, 2.2 km och 3.7 km.

Vår 6-åring och jag testade 2.2 km långa spåret, medan maken och 8-åringen åkte 3.7 km.

Det är väldigt smidigt när det finns flera olika längder på samma område. Det låter varje barn att åka i sin hastighet med var sin förälder. Vi brukar avsluta ungefär samtidigt och träffas vid bilen för en välförtjänad kopp av varm choklad efteråt.   

Ävenflykter

Ett par mjuka backar finns på 2.2 km lång slinga, men den tredje backen är lite längre, brantare och med en sväng i början. Lillan valde att ta av skidor och gå halvvägs ner men vågade åka andra halvan.

Ävenflykter

Däremot på en 3.5 km slinga fanns det enligt maken flera väldigt branta backar och även han upplevde att det gick lite väl fort i dem. Så har ni små barn med eller tycker inte om backar, ta det kortare spåret.

Ävenflykter

Vid parkeringen finns också en skridskoplan och en liten lekpark.

Hitta hit: Kör till Sävars idrottsplats (hitta vägbeskrivning här). Spåret börjas precis vid parkeringen.

Hoppa tillbaka till toppen

Täfteå

I Täfteå hittade vi ett elljusspår med flera längder. Barnen älskade den finurliga graderingen: 1.2 km – Renspår, 1.5 km – Älgspår och 2.5 km – Björnspår. Det kortaste spåret undvek stora backar så vitt vi kunde förstå, så det bör passa även de minsta.

Ävenflykter

Vi testade 2.5 km. Även detta spår var helt ok för barn. Det fanns flera backar men alla var mjuka – perfekt för att öva gå uppför och få lite vind i håret på vägen ner. Kan verkligen rekommenderas för barnfamiljer.

Ävenflykter
Lillan tränar på att gå uppför en backe i Täfteå

Dagspåret på 5 km kunde vi inte hitta dock.  

Hitta hit: Kör mot Täfteå IK (Täfteåborg). Här hittar du en stor parkering bredvid en fotbollsplan. Spåret börjas vid en liten röd stuga (de ser den från parkeringen, titta mot skogen, längst fotbollsplanen)

Hoppa tillbaka till toppen

13 reaktioner till “Var att åka skidor? En barnfamilj testar samtliga skidspår i Umeå och omkring”

  1. Vilken kul sida! Kommer bara på ett till spår, Olles spår i Kulla skogen (förbi Media markt). Har ej åkt själv men flackt och de har alltid spår tidigt på säsongen😀

    1. Det är kanske samma spår som Eva tipsar om? Då måste vi definitivt testa det. Tack för tipset och dina varma ord, Matthias!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *