Mjölkfri och glutenfri torkad turmat

Hoppa direkt till:
Proffs tips för att torka turmat
Förr hade jag svårt att förstå människor som torkade och lagade sin egen turmat. Var hittar de tid? Det är så mycket enklare (dock dyrare) att köpa färdiga förpackningar av frystorkade måltider!
Men med tid insåg jag att jag inte mådde bra av köpt turmat. Den innehåller så många kryddor och ingredienser som min mage inte tål, att det ofta blev problematiskt. En måltid kunde förstöra en hel dag med magont och illamående.
Det är så jag började laga min egen turmat. Jag ville helt enkelt må bra när jag var ute på mina äventyr. Jag ska vara ärlig: det tar tid och kräver framförhållning. Du måste hitta och prova recept först. Sedan ska du torka och paketera allt i portionspåsar för turen. Men min mage tackar mig för extra ansträngningen. Dessutom blir det allt lättare ju mer rutinerad jag blir.

Jag är fortfarande i början av denna process – därav rubriken. Här på hemsida återger jag recept som jag har provat och tyckt om. Då jag försöker undvika mjölk och gluten, är alla recept fri från båda.
Inga av dessa recept är mina egna, utan jag lånar och adapterar från andra. Här är några böcker som var av stor hjälp till mig och som jag varmt rekommenderar:
- E. Tornblad ”Torka mat” – tydliga korta instruktioner om hur man torkar frukt, grönsaker, kött och svamp, samt enkla recept för varje matkategori. Mycket bra!
Obs! denna sida är under utveckling och kompletteras allt eftersom jag hittar nya recept. Tipsa gärna mig om dina favoritrecept i kommentarer längst ner.

FAQ om torkad turmat
Varför ska man torka mat?
Torkad mat väger mycket mindre. Den håller mycket längre utan att bli dåligt. Det är lätt att transportera.
Ska du ut för en utelunch med familjen i den närmaste skogen, då kan du bära med dig färska ingredienser och laga en trerätters om du vill (se några barnvänliga recept för korta turer här). Men ska du ut på en flera dagars lång tur, då går det inte. Du måste packa smart

Det tar så länge att tillaga torkad mat när man är på tur. Man väntar och väntar och det blir aldrig mjuk. Finns det någon trick att snabba på processen?
För att spara på gas och tid, ha alltid med en mattermos. Vid frukosten, koka lite extra vatten. Häll in din torkad lunch i mattermosen, fyll på med kokat vatten, stäng termosen och skaka om. Nu kan du glömma om den och fortsätta med din tur. När det är dags att stanna för lunch, då tar du fram termosen – voilá! Maten är redan färdig.

Varför använder du portionspåsar?
Jag tycker att det är mycket enklare att planera måltider om jag delar upp allt i portionspåsar. Även om jag ska ha samma mat alla dagar, ska varje måltid vara paketerat för sig själv.

Proffs tips för att torka turmat
- Innan du torkar mat för en lång tur, testa de utvalda recept på korta utflykter, t.ex., när du ska ut med familjen till närmaste grillplats. Om det visar sig vara ett misslyckande, kan du alltid komma hem och äta något annat.
- Ska du torka mat, torka aldrig bara en portion. Gör flera på en gång och förvara i frysen i portionspåsar.
