Stigar i Holmsund: Med gasmask på koleraön…

utsiktsplats

…så ungefär föreställde jag mig ett besök på Holmen innan ”Dra åt skogen” äventyr tog mig dit. Mitt mellan Holmsund och Obbola (se kartan här), ständigt insvept i ett tjockt moln av stinkande utsläpp från Obbolas fabrik med kolerakyrkogård som enda attraktion – en sådan bild av ön hade jag.

Så fel kan man ha! Det visade sig att det finns hela tre kyrkogårdar på denna lilla ö: skeppskyrkogård, slädeskyrkogård och kolerakyrkogård. Hehe! 

kolerakyrkogårdSkämt åsido (det är sant om kyrkogårdar dock), så blev jag positivt överraskad av ön. Det var så grönt, lugnt och fint. Vi såg en ekorre och tre rådjur på den lilla stunden vi var där. Hela ön var täckt i blåbär, vissa var stora som minidruvor. Det luktade inte utsläpp och kolerakyrkogården var inte alls så framträdande eller skrämmande som stora skylten i början av ön antyder.

I spetsen av ön (fortsätt bara rakt fram tills vägen tar slut, förbi hus nr 55-57) fanns det en välbyggd utsiktsplats som översåg hela Umeälvens delta och bjöd på en slående vy.

Umeälvens delta
Utsikt över Umeälvens delta från Holmen

Letar man efter en trevlig plats för en picknick, kan Holmens utsiktsplats varmt rekommenderas. Perfekt också för fågelspaning. Igår satt det en hel flock av fåglar långt ute i vattnet och gjorde världens oväsen. Lilleman och jag kunde dock inte enas om huruvida det var gäss eller ankor. Antagligen någon helt annan art…

Ges? Ankor?
Gäss? Ankor?

Holmen HolmsundÄven troll fanns på Holmen till Lillemans förtjusning

Har du små barn som är dock för stora för barnvagnen, då är det bäst att köra till Holmen och parkera vid skyltarna i början av ön (om ni orkar gå lite längre) eller längst in på ön bredvid kolerakyrkogården (om små ben inte orkar gå långt). Ska du promenera själv, cykla eller har småttingar i barnvagnen, orkar du utan problem att ta dig fram utan bilen. Det kan vara lite väl bullrigt på Obbola bron, men avståndet från Holmsund är ganska kort.

Ävenflykter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *