Stigar i Holmsund: fem familjevänliga turer på Lövöudden

Ävenflykter

Lövöudden – längst ut i Holmsund – erbjuder flera promenadsträckor att välja ifrån. Varje familjemedlem kan garanterat hitta något som passar just honom eller henne. Här är några förslag (se detaljbeskrivning längre ner):

  1. Leta fornlämningar i Kroklandet
  2. Spana båtar och fika i Sikskär
  3. Leka djungel och korsa udden på tvären
  4. Familjeutflykt till Kroktjärn (passar även de kortaste ben)
  5. Cykla/springa/promenera runt Lövöudden
Ävenflykter

Leta fornlämningar i Kroklandet

Ävenflykter
Fornlämningar på Lövöudden. Den ljusblå R längst ner på kartan beskriver läge av en kompasros)

På kartan ovan ser du flera markeringar med bokstav R – här hittar du fornlämningar: tomtningar, kompassros, eldningsplats, stensättning. Det är spår från jägare och fiskare från omkring 1000 år sedan. Vissa är lätt tillgängliga – som exempelvis tomtning som ligger precis bredvid vägen (se ett R uppe på kartan, vid en vägkorsning, ungefär där det står ”Djupsundsviken”. Du hittar den med koordinater N 7073288, E 766034).

Ävenflykter
Tomtningen är lite svår att se på bilden. I verkligheten ser du upphöjda kanter – en liten rund mur av staplade stenar – utan bekymmer. Det är en stengrund efter en säsongsbostad nyttjad av fiskare för omkring 1000 år sedan.

Medan andra kräver en promenad på ojämnt underlag. Vissa fornlämningar är inte markerade alls, så det gäller att hålla ögonen öppna.

Vill du underlätta letande, gå gärna in på Fornsök (finns som app och en hemsida, läs mer om Fornsök här) för att hitta en interaktiv karta med alla fornlämningar i Västerbotten. Där kan du klicka på varje fornlämning och hitta exakta koordinater. Där kan du även hitta ytterligare information och ritningar av varje fornlämning, som exempelvis denna kompasros (längst ner på Lövöudden med koordinater N 7072016, E 766580; klicka på länken ovan för att se på den i Fornsöks register)

Ävenflykter

Spana båtar och fika i Sikskär

Ävenflykter

I Sikskär längst ut på Lövöudden (se kartan längst upp), kan du njuta av havsutsikt, spana stora båtar på väg till och från Finland, och ta ett fika.

Ävenflykter
Lillan tittar på Vasa färjan med sin lilla kikare

Det kan bli rätt blåsigt i dåligt väder här, så vill barnen känna på vindstyrka, titta på stora vågor eller göra stenfynd (läs mer om det här) är det en lämplig plats att besöka. Parkeringen finns precis vid hamnen.

Leka djungel och korsa udden på tvären

Ävenflykter
Lövöuddens ”djungel”

Det finns många olika stigar och sätt att korsa udden på. Du kan följa röda förslaget på kartan nedan eller bara gå längst med elledningar (på kartan nedan är de markerade med linjer med sträck över). Ormbunkar som når en vuxen upp till ansikte bjuder in till indianlek. Eller varför inte ordna ett improviserat skattjakt och leta fornlämningar längst stigen? Det finns gott om djur här, så har ni tur får ni skåda ett rådjur eller en älg.

Ävenflykter

Familjeutflykt till Kroktjärn

Detta trevliga utflykt har vi berättat om här och kan varmt rekommendera det. Passar även små barn, som belönas gärna med en god lunch lagad på öppen eld på sjöns strand.

Ävenflykter

Det finns grodungel att skåda,

Ävenflykter

brädor att balansera på (om förälderns hjärta orkar med det),

Ävenflykter

och härliga träd att klättra i.

Ävenflykter

På sena sommarkvällar, när fågelsång fyller luften och dimma drar över sjön, blir området magiskt vackert.

Ävenflykter
Ävenflykter

Cykla/springa/promenera runt Lövöudden

En ”rundtur” på Lövöudden passar dig som promenerar med en barnvagn, eller vill ta en lugn promenad eller joggingtur i naturen, utan att behöva snubbla på stenar eller få grenar i ansiktet. Följ asfaltvägen som tar dig runt hela udden. Ta avstickare till Sikskär eller lilla ön bredvid för fin utsikt.

Ävenflykter
Ävenflykter

Se fler förslag på promenader och vandring med eller utan småttingar under denna länk.

2 reaktioner till “Stigar i Holmsund: fem familjevänliga turer på Lövöudden”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *