Stigar i Holmsund: Elljusspåret

Ävenflykter

En av de absolut största fördelarna med att bo i Holmsund är närheten till naturen. Här finns det flertal skogar att utforska, vägar att cykla på, backar och spår att åka skidor på och vattendrag att paddla i. I denna serie av inlägg ska vi berätta om Holmsunds stigar. Se förslag för promenader och vandring med eller utan småttingar under denna länk. Vi börjar med Bräntebackens friluftsområde och elljusspåret.

Det enklaste sättet att hitta Elljusspåret är att köra längst Bräntevägen och parkera vid Bräntebacken (markerad med ”Du är här” på kartan nedan). Men det finns så klart flertal andra stigar som leder till spåret (se nedan).

Ävenflykter

Elljusspåret används flitigt på vintern för skidåkning. På bilden ovan ser du alla skidspår som förbereds för både klassisk åkning och för fristil. Det kortaste (0.7 km) och det längsta (7.5 km) är dagspår, medan alla andra har elljus klockan 06.00–09.00 och 14.00–22.00.

Det gröna spåret (7.5 km) leder dig ut på Holmsunds golfbana och är väldigt vacker med golfbanans mjuka kullar och öppna landskap. Det kan dock vara för långt för de minsta barnen. Andra spår är av mer passande längd för småttingar och erbjuder några härliga backar att susa nedför (läs ramla i).

Vill man inte åka skidor, så kan man stanna kvar vid Bräntebacken och åka pulka. Med flera grillstugor på toppen och spår med och utan ”gupplor”, är det en perfekt pulkabacke. Kom ihåg hjälm och fika, för här stannar ni länge.

Området är utmärkt för utflykter även på sommarhalvåret. Medan golfbanan är off-limits för vanliga vandrare, är alla andra spår som utgår ifrån Bräntebacke utmärkta för promenader (inklusive promenader med barnvagnar), löpning och cykling (bäst med mountainbike).

Ävenflykter

Här finns även ett utegym som kan bli en lämplig plats för lekblandad träning för hela familjen. Här finns även en stor bana för diskgolf.

Området är vacker under alla årstider och har flera gömda pärlor.

Ävenflykter

3 reaktioner till “Stigar i Holmsund: Elljusspåret”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *