Stigar i Holmsund: Lövösundet, Lövsundet & Kasaviken

Ävenflykter

Det finns flera sjöar i Holmsund, och varenda en bjuder på en fin naturupplevelse och en trevlig promenad. Stigarna är smala och steniga, så har du ett barn under 4 års ålder, är det bra om han/hon kan åka i en bärstol på din rygg. Vill du ha en mountainbike utmaning, passar dessa stigar utmärkt för det.

Ävenflykter

Du kan börja promenaden längst ner på kartan (parkera bilen vid sidan om vägen), från Kasavikens grillstuga (finns en liten parkering här, se P på höger sida av kartan) eller från Holmsundsvägen mittemot industrilokaler (se P på vänstra sida av kartan).

Ävenflykter

På toppen av höjden vid Lövösundet finns en grillplats (se 1 på kartan). Förutom att titta på utsikten över sjön och grilla en korv kan man också titta på en fornlämning (markerad med R på kartan ovan) i form av en tomtning, dvs en stengrund efter en säsongsbostad nyttjad av jägare och fångstmän för omkring 1000 år sedan. Den ligger strax invid stigen och är inte mycket att titta på, men den inbjuder ju till samtal med barnen om livet här förr och landhöjningens effekter. Hela området här eldhärjades för några år sedan, så det är kanske inte så vackert just runt grillplatsen, men också det kan ju bli föremål för ett samtal.

Ävenflykter
Balanslek. Skogen omkring brann upp för något år sedan, men barn hittar lek överallt ändå (vid grillplatsen, se 1 på kartan)

För en trevligare grillplats kan man fortsätta nedför höjden och över till andra sidan av den närliggande sjön, Lövsundet (se 4 på kartan).

Ävenflykter
Grillplatsen vid Lövsundet (se 4 på kartan)

På vägen hit passerar man också en mysig bro som inbjuder till lite bendinglande och stenkastande.

Ävenflykter
Ävenflykter
Ävenflykter
Välskyltat bredvid lilla bron

Det trevligaste alternativet är dock att istället fortsätta till grillplatsen vid Kasaviken (se 2 på kartan).

Ävenflykter

Förutom att utsikten här är trevligast så finns också en brygga att leka på.

Ävenflykter
Ävenflykter

När isen är stadig kan du även besöka grillstugorna på andra sidan av Kasaviken (se 3 på kartan) – en populär samlingsplats för skoteråkarna.

Ävenflykter
Ävenflykter

Justera promenadens längd utifrån egna preferenser. För allra minsta räcker det kanske att gå från parkeringen till Kasavikens grillstuga (se 2 på kartan). Lite äldre barn orkar med promenad runt Lövsundet (följ skyltarna ”Lövsundet runt”).

Eller varför inte kombinera promenad med en paddeltur? Börja i Lövösundet och hoppa på stigen som passerar intill bryggan

Ävenflykter
Ävenflykter
På väg till grillplatsen som överblickar Lövösundet (1 på kartan) efter en liten paddeltur i Lövösundet.

Se fler förslag på promenader och vandring med eller utan småttingar under denna länk.

3 reaktioner till “Stigar i Holmsund: Lövösundet, Lövsundet & Kasaviken”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *