Stigar i Holmsund: korta och långa vandringsleder på Lövölandet

Ävenflykter

Det finns många vandringsleder i Holmsunds skogar. Lövölandets stigar är väl synliga, markerade och skyltade och passar både en inbiten vandrare (eller mountainbajkare) och en nybörjare. Ta en kort promenad på en av sträckorna eller kombinera alla till en heldags vandring. Här är några förslag (se rosa linjen och numrering på kartan nedan)

Ävenflykter
Fler liknande kartor med Holmsunds stigar och leder hittar du här
  1. Kasaviken (2) – Hundklubben (5) via Röavaberget (10), kan göras som rundpromenad
  2. Hundklubben (5) – Ogävögern (7) via Butberget (11)
  3. Ogävögern (7) – Revet (6)
  4. Hundklubben (5) -Revet (6), rundpromenad
  5. Gammbåtlänningen (9) – Ogävögern (7), rundpromenad
  6. Kombinera allt för en lång vandring

Kasaviken (2) – Hundklubben (5) via Röavaberget (10), kan göras som rundpromenad

Ävenflykter

Denna sträcka passar dig som vandrar med mindre barn eller vill ha en kortare tur. Du kan parkera både vid Kasaviken (2) och hundklubben (5), välj vilket som är enklast för dig. Det finns både en stig och en skoterled som kopplar ihop Kasavikens parkering och hundklubben. Ta stigen först och skoterleden på vägen tillbaka. Skoterleden är enklare att gå på och passar bra i slutet av vandringen när krafterna avtar. Stigen leder dig uppför Röavaberget. Var försiktig på stenarna om det är halkigt eller blöt.

Ävenflykter
Sen cykeltur på Röavastigen

Hundklubben (5) -Revet (6), rundpromenad

Ävenflykter

Orkar barnen inte vandra än, så går det utmärkt att helt enkelt köra till Revet och ha en picknick och lek vid havet. Här finns det en grillplats och en härlig strand som är fin i alla väder. Bada, leta ”skatter” i sanden, plaska i vattnet, klättra i träd – här kan barn sysselsätta sig en lång stund.

Ävenflykter
Härliga klippor vid Revet
Ävenflykter

Är du sugen på att vandra, ge dig ut på en rundtur. Ta skogsstig som börjas vid Revet (se rosa linjen på kartan ovan vid siffra 6) och gå i riktning mot Ogävögern (7). Vid Butberget (11) delar sig stigen, så sväng höger mot hundklubben (6). Efter hundklubben tar du asfaltvägen tillbaka till Revet.

Ävenflykter
Havsutsikt vid Revet

Hundklubben (5) – Ogävögern (7) via Butberget (11)

Stigen som börjas vid hundklubben bjuder på en varierad upplevelse: stundtals mjuk och bred led, stundtals stenig och smal.

Ävenflykter
Stigen börjas vid hundklubben och är välmarkerad
Ävenflykter

Vid Butberget hittar du fornlämningar – ett röse och några tomtningar från 1000 år tillbaka i tiden. Följ denna länk för att komma till Fornsök – en interaktiv karta av området och se vad exakt som finns här – då blir det roligare att leta i skogen.

Ävenflykter
Kartan kommer från Fornsök

Väl framme vid Ogävögern (7) hittar du en båthamn och en liten strand som passar utmärkt för ett fika.

Ävenflykter
Kvällsutsikt från lilla stranden vid Ogävögern

Ogävögern (7) – Revet (6), rundvandring

Det går bra att parkera bil och börja i båda ändor av denna stig. Du kan promenera fram och tillbaka eller göra det till en rundvandring genom att gå via hundklubben (5) på tillbaka vägen. Då går du genom skogen från Ögävögern (7) till Revet (6), därefter på asfaltvägen mellan Revet (6) och hundklubben (5), och vid hundklubben svänger du in i skogen på en stig som leder dig så småningom tillbaka till Ögävögern (7). Obs att både fram-tillbaks och rundturen är för långa för små barn. Är du vuxen, så räkna med åtminstone ett par timmar.

Ävenflykter

Har du små barn med, så passar det bättre att börja vid Ögävägern och gå till Butberget (11). Vid Butberget kan ni leta fornlämningar (se beskrivning av en föregående led). Orkar ni inte gå hela vägen till Butberget, hittar ni säkert något att göra ändå. Det finns svamp och bär att leta, roliga pinnar att hitta, vackra kottar att samla, olika lav och mossor att studera, och träd att balansera på. Det viktigaste är att barnen har roligt, då lär de sig att uppskatta skogen och vandring. En av våra bästa utflykter enligt våra barn (4 och 7 år gamla då) skedde just här.

Ävenflykter
Börjar i Ögävägern på väg mot Butberget

Vi började ambitiöst vid Ögävägern men gick enbart 100 meter tills barn hittade en stor mossaklädd sten. Där spenderade de över en timme på att klättra på stenen, hoppa från den och ha en disco på toppen av den.

Ävenflykter
På väg till stenen (Lilleman står på toppen av den redan). Helt oväntad vad kan roa barn ibland… 🙂

Gammbåtlänningen (9) – Ogävögern (7), rundpromenad

Ävenflykter

Följ rosa stigen (se kartan ovan) på vägen dit och asfaltvägen tillbaks för en trevlig och något längre promenad i naturmiljö. Spana gärna efter fornlämningar vid Gammbåtlänningen (se Fornsöks karta ovan för att se var de finns)

Ävenflykter

Kombinera allt för en lång vandring

Ävenflykter

Här är ett förslag för en längre tur. Börja vid industriområde på Holmsundsvägen (8), följa stigen mot Kasaviken (2) och vidare till Röava (10) och hundklubben (5). Efter hundklubben kan du gå till Ormögern (7) och därefter ta asfaltvägen och hoppa på stigen igen vid Gammbåtlänningen (9). Alternativt, efter hundklubben (5) tar du stigen som leder direkt till Gammbåtlänningen (9). Det är välskyltat i skogen, så du hittar lätt.

Ävenflykter

Efter Gammbåtlänningen (9) kan du antingen ta asfaltvägen hela vägen fram till Holmsundsvägen igen eller följ stigen enligt kartans förslag – en lite längre vandring, men du slipper bilar.

Att ta sig fram på cykel

Du som tycker om att cykla i skogen och svår terräng, kan utforska alla stigar på din mountainbike. Är du inte en mountainbajkare, så går det utmärkt att besöka de flesta av markerade platser även på en vanlig cykel. Följ helt enkelt asfaltvägar för att komma fram.

Ävenflykter

Hoppas du får en trevlig tur och njuter av det vackra Lövölandet.

Se fler förslag på promenader och vandring med eller utan småttingar under denna länk.

En kommentar till “Stigar i Holmsund: korta och långa vandringsleder på Lövölandet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *