Om oss

Ävenflykter

Hej och välkommen!

Vi är ett par mitt i livet som vill gärna hjälpa sig själv och andra att trotsa vardagstristess och introducera friluftsäventyr i sina liv. Vi gör detta genom att producera innehåll fullt av praktiska tips och implementerbara idéer om större och mindre äventyr och utflykter (ävenflykter) med och utan barn.

Denna hemsida kan vara något för dig om du svarar ja på åtminstone en av nedanstående:

 • Du älskar ditt liv och din familj, men skulle gärna vilja känna dig (åtminstone ibland) lite yngre, påhittigare, lekfullare, gladare och äventyrligare.
 • Du är rädd att äventyr är något för andra och inte för dig då
  – du har aldrig gjort det förr
  – du ser inte ut som Indiana Jones/Lara Croft (vilkensom är närmare din könsidentitet)
  – din omgivning skulle tycka att du är galen för att vilja mer, då du redan har det så bra
 • Du vill ta familjen ut på äventyr/utflykt men
  – vet inte var och hur
  – orkar inte planera
  – tappat lusten pga gediget motstånd från din avkomma/partner

Disclaimer: med äventyr menar vi inte sälja-ditt-hus-och-luffa-genom-Mongoliet, hångla med främlingar, prova nya substanser, eller riskera ditt livs besparingar. Letar du efter tips på sådana äventyr, så föreslår vi att du letar vidare.

Ser du dig själv redan som en erfaren äventyrare, så är denna hemsida inte för dig heller. Du är dock hemskt välkommen att lämna en kommentar med tips och utflyktsförslag eller skicka ett meddelande till oss genom att klicka här.

Sarek med en 1-åringSarek med en 1-åring

Story bakom denna hemsida

Utflykter, friluftsaktiviteter och äventyr (ävenflykter) är något som skänker glädje och som borde vara en naturlig del av tillvaron. Världen är full av potentiella ävenflykter, men tyvärr är det ju så att bristande tid, kunskaper och färdigheter ofta sätter hinder i vägen.

Vi har provat en hel del saker genom åren, men inte alls så många som vi skulle ha velat, pga dessa barriärer. För att överkomma dessa har vi har tagit en del kurser, läst många böcker, och sökt på nätet. Vår upplevelse är dock att många basala färdigheter inte finns väl beskrivna och inte låter sig bemästras via dessa kanaler. Ett annat bekymmer är att man ibland drunknar i ett överflöd av information som ofta är motstridigt och av högst varierande kvalitet.

Vi vill därför försöka fylla denna lucka genom att skapa en hemsida med enkla tips samt detaljerade beskrivningar av basala färdigheter. Vi har tidigare skapat en internetbaserad utbildning inom ett av de mest avancerade områdena inom hjärnkirurgin. Många sa innan att man kan inte lära sig att operera från internet, men det har visat sig att detta i viss mån är möjligt och det är idag den ledande utbildningsresursen inom fältet. Förhoppningsvis kan denna ävenflyktssida också bidra med något av intresse.

Canyoing i Ecuador
Canyoing i Ecuador

Vi är dock inte professionella äventyrare utan ett medelålders yrkesarbetande par med två små barn som försöker få en mer stimulerande tillvaro. En äventyrligare tillvaro som kan kombineras med familjeliv och en tämligen hektisk  arbetssituation. Vi kan därför inte erbjuda något för den som vill korsa Antarktis på rekordtid eller segla jorden runt på en flotte, men vi hoppas att människor i liknande situation som vi, kan få en gnutta inspiration, någon lärdom och kanske ett eller annat skratt från våra försök.

Ett annat skäl till att vi skapar denna hemsida är att det är ett roligt gemensamt projekt för oss själva. Den hjälper oss att strukturera vår egen utveckling och inspirerar oss att pröva nya saker. Småbarnstillvaron riskerar att leda till en viss rutinmässig tristess och vi vill ha mer roligt, både i form av små och stora äventyr, med och utan barn. Således kan vi inte erbjuda en djup kunskap och lång erfarenhet, utan detta är ett pågående projekt där man kanske kan lära sig något med oss, eller åtminstone av våra misstag.

Vi hoppas att denna sida kan ge lite tips om utflyktsmål i Norrland och andra delar av världen, lite inspiration och lite förslag som underlättar en lite roligare tillvaro.

utflykter med barn

Om oss

Yulia är utbildad skogsmulle- och scoutledare bördig från Norra Ishavet, rädd för allt som kan vara farligt, men ihärdig som en traktor. Patric är västerbottning av födsel och ohejdad vana, livlig fantasi och stor nyfikenhet, samt ett tvångsmässigt behov att systematisera och organisera allt.

Vi träffades 2001 i en studentkorridor i Umeå och gifte oss några år efter.  Äktenskapet har resulterat i att familjen numera består också av två krulltottar (födda 2013 och 2015), som inte alltid delar vår entusiasm för uteliv. Vi har genom åren samlat på oss en del erfarenhet av vandring, bergsbestigning, klättring, paddling, dykning, fallskärmshoppning, skärmflygning och lite annat smått och gott. Ingen av oss kan beskyllas för att vara överdrivet social eller extrovert utan vi trivs båda i den norrländska naturen eller i hemmets lugna vrå med ett (eller ett par) glas gott rött vin. Våra utlandsresor går vanligen till snötäckta berg under den korta svenska sommaren och till dykvänliga destinationer under den långa vintern.