Semester i Norrland: Vad att göra i och omkring Sorsele

Ävenflykter

Har du valt att spendera semester eller några dagar i Norrland, grattis! Det finns så mycket att göra, så många naturupplevelser att vara med om, platser att besöka. Här kommer några rekommendationer på aktiviteter i och omkring Sorsele i Västerbotten (i alfabetisk ordning). Klicka på respektive länk för mer information, praktiska tips och vägbeskrivning.

Obs! Detta är ett pågående projekt och listan uppdateras kontinuerligt. Har ni några tips, skriv gärna i kommentarer. Tack!

Hoppa direkt till:

I Sorsele

Bo: i Sorsele kan du välja mellan River Hotell, Holmen B&B, vandrarhem Hook & Cup, en av många stugor, och Sorsele camping. Alternativt, kan du stanna av lite längre bort på en av många campingar (t.ex., Sandsjögården, Orrkulla camping, Blattnicksele Fiskecamp) eller hotell i respektive ort (se nedan)

Cykla: hyr en fatbike hos Holmen B&B och utforska cykelleder kring Sorsele. Eller varför inte joina lokal träningsgrupp Bike Fun som träffas varje vecka? Eller kanske delta i en av organiserade cykeltävlingar, som exempelvis en 24 km långt och 480 höjdmeter tufft Nalovardo Fat Bike Race? Du som är ovan med denna form av cykling och vill hyra en guide, vill lära dig mer om cykeltävlingar eller få tag på en ledkarta, kontakta Sorsele Fat Bike Tours här. OBS! det finns även flera vinterleder

Bildkälla: Sorsele Kommun

Gå tillbaka till toppen av sida

Fika och mat: Är du hungrig eller sugen på fika kan vi varmt rekommendera ett besök till Princess Bageri och Konditori i Sorsele. Bakelser, mjuk glass, mackor att äta på en gång, samt färskt bröd att ta hem. Och deras tårtor är otroligt goda. Man överraskas av låga priser och bemöts alltid med ett leende.

Alternativt, ta ett fika på Hook & Cup. Här finns även ett litet museum som berättar om områdets och järnvägs historia. För små barn finns det en liten lekhörna här. På Hook & Cup hittar du även mängder med turistinformation och en souvenirbutik. Här kan du även låna utrustning för friluftsaktiviteter: SUP (stå-upp paddel), Fat-Bikes, tält, liggunderlag och mycket annat.

Är det dags för lunch eller middag, kan vi rekommendera även River Hotell där du hittar både buffé och a la carte. För fler förslag om var att äta  i och runt Sorsele, se detta inlägg.

Bildkälla: Princess Bageri och Konditori

Gå tillbaka till toppen av sida

Hembygdsområdet är belägen vackert runt en liten sjö. Här kan du titta på och gå in i några gamla byggnader, samt besöka ett litet museum.

Naturbete ligger vid Hembygdsområdet

Under sommaren 2023 hittar ni också några digitala konstverk som ingår i projektet Vävda Rum här. Vävda Rum är en konstutställning som kan upplevas i hela Sverige. Via en app i mobilen får man på olika ställen i Sorsele se tio virtuella konstverk som upplevs i augmented reality. Dvs de finns där men bara via din mobil. Tre av dessa konstverk finns längst stigen runt Hembygdsområdet. För att hitta till Hembygdsområdet, sväng vänster strax efter bron och Coop Konsum. Parkera efter Konsum.

Denna personliga tränare är ett av digitala konstverk du hittar på Hembygdsområde. Ganska hård träning blir det om du följer har roliga instruktioner

Mittemot Hembygdsområdet hittar du en liten lekpark och badplats. Perfekt för barn som behöver leka av sig lite inför fortsatt körning.

Gå tillbaka till toppen av sida

Ljung of Lappland – denna butik kan varmt rekommenderas till dig som letar efter ekologiska hudvårdsprodukter gjorda av lokala naturvaror. Företaget startades av Erika, en mamma som letade efter något som kunde hjälpa hennes barn som led av svår eksem. När hon inte hittade i affärer, började hon leta i naturen. Och på den vägen blev det. Först skapade hon några hudsalvor för egen bruk och såg en omedelbar effekt. Så småningom började hon sälja i en liten skala till bekanta. Idag säljer de sina produkter online över hela Sverige och även utomlands. Allt tillverkas fortfarande i Sorsele av Erika och hennes dotter. Kommer du när Erika är på plats, så kan du även få en härlig ansiktsmassage. Butiken hittar du på Strandvägen 26, på Vindelälvens strand i Sorsele.

Loppisar – i en stor lada på Hembygdsområde hittar du en sommarloppis. En annan, Piraten, finns några hundra meter bort, mellan affärer ICA och Järnia. På Piraten finns även Friluftsbanken där du kan låna utrustning för friluftsaktiviteter helt kostnadsfritt. Det finns också ett antal privata loppisar i Sorsele. Den på Östanåvägen 16 är värt ett besök om inte för att göra fynd, så för att beundra den kuriöst kreativa trädgårdskonsten. Ägare Emil och Jessica har uppenbarligen både smak och humor. I lilla loppisstugan finns det myckenhet av fina barngrejer (kläder, leksaker, skor, friluftsutrustning, osv) och pynt. Här finns även fatbikes och kanoter till uthyrning via firman Sorsele Allservice.

Loppis på Östanåvägen 16 i Sorsele

Gå tillbaka till toppen av sida

Älvkungen, en historisk turbåt. När du korsar bron i Sorsele, ser du en liten båt som står idylliskt mot bakgrund av Vindelälven och Vindelfjäll. Båten sattes i bruk 1921 för att hjälpa fjällbefolkningen med frakt av post, gods, kreatur och förnödenheter. Båten som används idag är en kopia av den första. Med den kan du ta en tur runt Sorsele.

Så ser Älvkungen ut. Bildkälla: Älvkungen på Vindelälven
Tre generationer på Älvkungen på en tur runt Sorsele: Lilleman, pappa Patric och farmor Mona

Gå tillbaka till toppen av sida

I närheten av Sorsele

Abmoberget – ett par timmars vandring uppförsbacke tar dig på toppen av Abmoberget med en härlig utsikt över området. Har du tur så får du skåda örnar som bor här. Ta med fika så att du hinner vila på toppen innan promenaden tillbaka.

Fjällvandring
Ävenflykter
Utsikt från toppen av Abmoberget

Gå tillbaka till toppen av sida

Aha Lodge – är ridning något du eller andra familjer tycker om eller vill prova på, kan vi varmt rekommendera denna familjeägd gård. Vackrare och bättre skötta hästar än här är svårt att hitta. Här erbjuds turer för både nybörjare och erfarna ryttare, från 1 timme till några dagar eller i kombination med canot och vildmarksövernattning. För dig som vill stanna i Aha längre, erbjuder Aha Lodge boende i egna stugor.

Barnen på en tur med Ahas vackra hästar

Gå tillbaka till toppen av sida

Brudslöjan – är ett högt vattenfall beläget ca 45 km från Sorsele på vägen mot Ammarnäs. Efter en stundtals brant vandring om ca 1 km, med en del slippriga stenar belönas man av en storslagen vy över Storvindeln samt ett imponerande vattenfall, som kan beskådas såväl framifrån som bakifrån. Besök till Brudslöjan kan gärna kombineras med en utflykt till Jillesnåle och/eller Ammarnäs.

Ävenflykter
Vattenfall Brudslöjan

Gå tillbaka till toppen av sida

Gimegolts är en 1,5 kilometer lång dalgång med upp till 25 meter höga, lodräta väggar. Dalgången uppkom genom att vatten från smältande inlandsis frigjorts och skurit sig djupt ner i berget. Det är ingen plats där du vill släppa småttingar att springa loss, men en plats som du och hela familjen vill ändå inte missa. Otroligt vackert och speciellt! Ta med fika och njut av den i en grillstuga med vidunderligt utsikt över dalgången.

Ävenflykter
Ävenflykter

Gå tillbaka till toppen av sida

Jillesnåle – är den äldsta helgedomen i området som ligger 54 km från Sorsele längst väg 363 mot Ammarnäs. Hit kom fjällsamer från flera samebyar förr i tiden. Här finns det en kapell, några samiska förvaringsbodar, en njalla som är en stolpbod på ett ben (se bilden nedan), några kåtor, en gammal gård, och en klockstapel. En fridfull och vackert belägen plats. Följ gärna även en kort stig för att titta på Gillesnuoleforsen. Besök till Jillesnåle kan gärna kombineras med en utflykt till Brudslöjan och/eller Ammarnäs.

Ävenflykter
Ävenflykter

Gå tillbaka till toppen av sida

Nalovardo – är ett lågfjäll beläget mellan Vindelälvens och Laisälvens dalgångar, ett par mil utanför Sorsele längst väg 363 mot Ammarnäs. Det är väl mest känt för sina slalombackar, men är också värd ett besök på sommaren. Från parkeringen, för dig en enkel vandring på ca 20 minuter (med korta ben och små fötter) till toppen. Anledningen till att besöka detta fjäll är väl främst utsikten som erbjuds över Storvindeln och älven, samt fjällkedjan som skymtar vid horisonten. Vill man ha ytterligare skäl kan man ju alltid förlägga sitt besök till hjortronsäsongen. Nalovardo Toppstuga och Fjällcafé med självservering är öppen sedan 2022 under vinter- och sommarsäsongerna. 400 m från Toppstugan startar det en Discgolfbana. Stigen dit är skyltat och banan är lätt att hitta. Vid stugan finns det en låda med discar. Kolla Facebooksidan ”Nalovardo Toppstuga” för aktuell information.

Ävenflykter
På toppen av Nalovardo
Discgolf med Norrlands bästa utsikt. Bilden är tagen av Leopold Sjöström som också har skapat banan och öppnat serveringen i toppstugan
Inne i toppstugan hittar du ett cafe. Bilden är tagen av Leopold Sjöström som uppdaterar FB sida Nalovardo Toppstuga med aktuell information regelbundet

Fiska och grilla vid Lajsälven – när du kommer ner från Nalovardo och börjar köra tillbaka mot väg 363, sväng in till Storforsen när du ser en skylt som uppmanar till det. Här finns det nämligen en grillstuga och är en trevlig plats för fika, fiske, svamp eller bärplockning. Ibland på sommaren står det mängder med renar just här.

Ävenflykter
Picknick vid Storforsen

Gå tillbaka till toppen av sida

Sandsjön bjuder på flera aktiviteter. Sandsjögården har en camping, en fin restaurang, en Beach Bar, en liten lekpark och en badstrand. Även om du inte bor på campingen är du alltid varmt välkommen att köpa en glass eller äta en god middag. Sandsjögården bjuder också på flertal friluftsaktiviteter, inkl. hundspann och snöskoter på vintern, vandring och promenader med hundar, samt skräddarsydda äventyr på sommaren. Kolla deras hemsida för nyheter här.

Ävenflykter
Ävenflykter
Lek och middag vid Sandsjögården

Om du fortsätter längst Sandsjön, kommer du tillSandbergets ekogård där barnen kan titta på kor och getter och föräldrar kan köpa en bit getost eller färsk getmjölk.

Ävenflykter
Ävenflykter

Fortsätter du hela vägen runt Sandsjön, så kommer du till Östra Sandsjöns Loppis som huserar i en stor lada och där både barn och vuxna kan alltid hitta något intressant.

Ävenflykter
Ävenflykter

Gå tillbaka till toppen av sida

Extra tips: På tal om sjöar, så finns det en mängd sjöar omkring Sorsele. Har du en havskajak med, titta på kartan och välj den som lockar mest för stunden. Abmoträsket, Krutträsket, Edsträsket, Staggträsket – fantasieggande namn för små sjöfarare i den norrländska obygden, där man kan vara tämligen säker på att få ha hela sjön för sig själv och inte möta en själ. Vi har roat oss med detta i några år och har verkligen blivit förälskade i naturen i närområdet (läs ett separat inlägg om detta här).

ävenflykter
Krutträsket

Har du inte en kajak med, låna ett tält på Hook & Cup i Sorsele och övernatta vid någon av dessa sjöar, exempelvis Norr Svergoträsket som ligger bara några minuter bilväg från Sorsele (ta E45 mot Arvidsjaur, hitta hit) och har flera grillplatser på stranden precis bredvid parkeringen. Psst, det är också bra fiske i denna sjö.

Tältar med Lillan vid Norr Svergoträsket

Gå tillbaka till toppen av sida

Skibbikken  – om vädret tillåter, rekommenderar vi starkt detta badparadis. Denna långa och långrunda sandstrand passar särskilt för småbarnsfamiljer. Även de dagarna då det är för kallt att bada kan man gärna gå lite i vattnet barfota för då får man en alldeles speciell upplevelse. I det grunda vattnet finns det nämligen miljoner små fiskar, och står du stilla en liten stund kommer de nära och börjar nypa lite i tårna. Barnen älskar det!

Ävenflykter
Lilleman letar små fiskar med pappa på Skibbikken stranden

Det går även en vandringsled från Sorsele till Skibbikken – Skibbikkeleden – en lättvandrad stig på 7.2 km enkel väg som passar bra för en dagsutflykt (ca 1.5 timmar i varje riktning). Stigen tar dig förbi rastplatsen vid Kvarnbäcken och Benstampen – en gammal kvarn. där man malde både mjöl och djurben till kväverik gödning sedan sent 1800-tal.

Benstampen (kvarnen) vid Kvarnbäcken

Gå tillbaka till toppen av sida

Victoriakyrkan – ligger idylliskt bredvid en sjö mitt i ödemarken. Då det tar en stund att köra hit (ca en timme från Sorsele), rekommenderar vi att besöka den i samband med en konsert (se kyrkans kalender här), alternativt, kombinera kyrkobesök med att plocka hjortron (du passerar flera stora myrar) eller fiske. Du ska köra längst Juktån, och fiske här påstås vara i världsklass.

Ävenflykter

Gå tillbaka till toppen av sida

Lite längre bort från Sorsele

Adolfström – ett fint litet samhälle två timmar bilväg från Sorsele. Både byn och naturen här är så fin att Adolfström är definitivt värd tiden det tar att komma hit. Kristallklara sjöar att bada och paddla i. Flera vandringsmöjligheter att välja ifrån. Ta en helikopter upp till en närbelägen fjälltopp Tjeäksa och promenera tillbaka ner till byn. Vandra 8 km till Bäverholms värdshus för att äta en smakrik lunch och åk motorbåt tillbaka. Eller hoppa på Kungsleden som går förbi byn och vandra till Ammarnäs. I Adolfström kan du bo både på campingen eller hyra en stuga.

Ävenflykter
ävenflykter

Gå tillbaka till toppen av sida

Ammarnäs – är ett charmigt samhälle i slutet av vägen nr 363, en timme bilväg från Sorsele. Det finns så mycket att se och uppleva här. Från utomordentligt bra fiske, ridning på islandshästar, kortare vandringssträckor (t.ex., till Örnbo för att se hur nyinflyttade bodde här år 1860) eller längre vandring (du kan hoppa på Kungsleden här). För vandringsleder i Ammarnäsområde se denna länk.

Ävenflykter
Längst Kungsleden från Ammarnäs till Aigert stuga

Det finns en känd Potatisbacke att skåda (vald som Sveriges åttonde underverk år 2010), en kyrkby att besöka, fika att avsmakas på konstkafé Vindelälvan som ligger vid Vindelåforsen – en vacker syn att skåda. Du kan gärna stanna över natt på Ammarnäs Gården där du blir serverad en smakrik middag.

Också vintern bjuder på en mängd härliga upplevelser i Ammarnäs, t.ex., en slalombacke, långa skoterleder, skidåkning längst Kungsleden eller turskidor i fjällen. Stanna gärna av på vägen till Ammarnäs för att titta på Brudslöjan och Jillesnåle (se ovan).

Ävenflykter
Potatisbacke i Ammarnäs

Gå tillbaka till toppen av sida

Gargnäs – en vacker by som kan besökas om inte för naturens skull, så för det årliga bangolf tävlingen kombinerad med surströmmingsmiddag som äger rum varje sommar. Byns aktivitetskalender hittar du här. För dig som älskar hundar finns det en möjlighet att träffa ett gäng hos Malin och Lars på Cold-Nose-Huskies. Under sommaren kan det ordnas både en kennelbesök med fika, husky vandring och kanottur. På vintern är det hundspannsturer som gäller.

Bildkälla: Cold Nose Huskies

Gargån som flyter genom byn erbjuder vacker paddling (lägre upp är det lite väl stenigt stundvis 🙂 ). Älven är också populär hos fiskare, vilket bevisas av en mängd grillkåtor längst strandlinjen.

Ävenflykter
Lugna vatten runt Gargnäs
Ävenflykter
Vissa partier av Gargån är lite väl grunda under sensommaren

Kring Gargnäs byggdes det cykelstigar på 1920-1930. Nu går stigarna att använda igen tack vare Oskar Backström från Gargnäs som i över 10 år har röjt och arbetat med att återställa dem. Här hittar du karta över stigarna. Du är varmt välkommen till fots eller med cykel.

På kartan som Oskar har skapat (se ovan) kan du se på de klickbara bubblorna längs stigarna ungefär vilket skick man kan vänta sig. En sträcka med inga bubblor = svår att hitta och följa. Många bubblor = bra och lätt att följa. Generellt är rött cykelstig och blått väg, men finns ett och annat undantag. Det finns också en del annat markerat på kartan, gamla lador från myrslåtter, lämningar efter en fäbod, osv. Mycket historia att upptäcka. I filmen nedan kan du se Oskar och hans pappa när de röjer och fraktar bort stora stockar på vintern.

Gå tillbaka till toppen av sida

Hemavan – denna ort, ca 2 timmar bilväg från Sorsele, behöver ingen presentation. En utmärkt destination för skidåkning och slalomåkning på vintern, samt fjällvandring på sommar. Förutom Kungsleden som börjas här, finns det flertal andra leder och stigar att utforska. Eller varför inte samla Hemvanas toppar? Flera fjällhotell att välja ifrån, mängder med restauranger – låter dig spendera dagar ute i storslagen natur och på kvällen äta gott och sova fint nere i byn. Hemavan passar utmärkt för familjesemester.

Ävenflykter
Ävenflykter

Gå tillbaka till toppen av sida

Malå – den 477 meter höga Tjamstan berget i Malå, ca 1 timme bilväg från Sorsele, drar till sig lokala skidåkare på vintern. På sommaren erbjuder det en promenad som lämpar sig även mindre barn. Från toppen får man en fin utsikt över området, med en hjärtformad ö i älven nedanför. Men akta dig om du är till åren kommen. Det är nämligen en känd ättestupa. Efter bergbestigningen kan ni slappa på ett hotell Källan i närbelägen by Norsjö (ca 15 min bort från Malå).  Här kan du både slappna av i ett spa, få en smakrik middag och gå på promenad i vackra omgivningar.

Ävenflykter
Ävenflykter

Gå tillbaka till toppen av sida

Mårdseleforsens naturreservat – ca 1,5 timme från Sorsele, längst väg 363, ligger denna naturreservat. Här måste ni definitivt stanna av för att skåda den kraftiga Mårdseleforsen. En stig på 1,2 km tar dig runt övriga forsar i området. Låt det ta tid, för att vackrare natur är svår att hitta. Ta med dig fika för att ta en paus i en av många grillstugor längst stigen.

Ävenflykter
Ävenflykter

Gå tillbaka till toppen av sida

För mer information om Sorsele med omgivning, besök gärna Visit Sorsele .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *