Fjällvandring i Hemavan för stora och små

Ävenflykter

Längtar du efter fjällvandring, frisk luft, kristallklart vatten, vacker natur, men vill gärna också avnjuta en trevlig middag på kvällen och sova bekvämt? Allt detta och mycket mer hittar du i Hemavan (här finns vägbeskrivning).

Följ Kungsleden så långt du orkar (se ett inlägg om vår vandring med en 6-månaders bebis längst Kungsleden här).

Ävenflykter

Eller ta en kortare Drottningled (ladda ner kartan här) alternativt Tärnaleden  som är bred, fin och lättvandrat och leder från Tärnaby till Solberg (se kartan här).

Traska upp på 200m hög Ingemarbacke – en av Sveriges 100 viktigaste idrottshistoriska platser och hemmabacke av ingen mindre än Ingemar Stenmark och Anja Pärson.  Eller bli en toppmästare genom att samla flera toppar och gå sammanlagt 15 000 höjdmeter (se tävlingsdetaljer här).

Upp på Ingemarbacke

Har du små barn med, ta liften – den nya Hemavan Gondolen för att komma snabbt upp och avnjuta en picknick med en underbar utsikt eller en middag på Björk – Topprestaurang & Fjällbar

I Hemavan hittar du lämplig vandring för alla åldrar och konditionsnivåer.

Och finns det något härligare än att doppa sig i en iskall sjö efter en fjälltur?

Man kan såklart svänga av trafikerade leder och hitta en egen väg. Det blir genast mer spännande, dock kan bli en ordentlig utmaning. Som belöning får man vara helt själv med naturen utan att träffa någon annan.

Så gjorde vi på en vandring från Hemavan till Tärnaby (se orange linje på kartan nedan).

Ävenflykter
En lång dagstur från Hemavan till Tärnaby

Vi följde Kungsleden från Hemavan (nr 1 på kartan) till en stor korsning (nr 3) efter Syterskalet (stugan är markerat med nr 2 på kartan).

Välmarkerad korsning

Där svängde Kungsleden till vänster, medan vi gick till höger i riktning mot Solberg (nr 4) där Tärnaleden slutar. På vinter finns det en skoterled här men på sommarhalvåret finns det inte någon stig även om den är markerad på kartan.

Det som finns dock är flertal mindre vattendrag som man behöver korsa. Det är alltid med vemod som man vadar i dessa. Först känns det så skönt att doppa trötta fötter i svalkande vatten, men efter en stund börjar det bli obehagligt kallt, och innan du har kommit över vrålar du av smärta från kylan. Det avtar självklart efter en stund och det som kommer är skratt och leende.

Ävenflykter
På vissa ställe kan man behålla skor på och hoppa från sten till sten
Ävenflykter
På andra kan man krypa över en snöbrygga i början av sommaren

Det känns så befriande att gå utan led, att orientera sig utifrån landmärken och inte träffa en enda själ på vägen. Man upplever fjällen på ett helt annat sätt och blir en med naturen. Man inser hur liten man är och hur lycklig man är att få skåda en sådan skönhet.

Vi avslutade vår tur i Solberg (nr 4 på kartan ovan) vid foten av Gurkfjället och ringde efter en taxi. Det blev en ordentlig dagstur och vi var VÄLDIGT nöjda och hungriga. Taxichauffören tog oss direkt till en restaurang där vi efter en ordentlig måltid, när det var dags att välja dessert, beställde var sin pizza istället 🙂

Ävenflykter

Fler tips för vandringsturer, destinationer och sevärdheter runt Hemavan hittar du hos Hemavans Fjällcenter.

Boende bokar du här. Tärnaby Fjällhotell eller Hemavans Fjällcenter brukar vi stanna på när vi inte tältar. Båda erbjuder god mat och enkel utgångspunkt för dagsturer.

3 reaktioner till “Fjällvandring i Hemavan för stora och små”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *