Besök Victoriakyrkan i ödemarken

Ävenflykter

På tidigt 30-tal drömde en Samegubbe om hur en kyrka reste sig vid Guvertfjället vid Överst-Juktan och berättade detta för Jukt-Erik som förtalte detsamma för prästen i Ammarnäs. Denne var inte bara en gudsman utan också en handlingens man och gjorde genast slag i saken. Den första insamlingen gav dock inte mer än 80 kr så inget hände innan Axel Munthe donerade 12 000 kr, på villkor att kyrkan skulle minna om drottning Victoria.

Därigenom möjliggjordes byggandet av Victoriakyrkan 6 mil in i väglöst land. Idag går en grusväg nästan ända fram, men den som vill få en känsla av de strapatser som ett kyrkobesök kunde innebära förr i denna ödsliga del av världen kan följa vandringsleden från Kraddsele, eller ända från Ammarnäs (hitta ledkartan här )

Axel Munthe, drottningens livmedicus och författaren till boken om San Michele, var själv något av en drömmare. Bland annat har han ju återgivit en dröm från en lappländsk resa, vari han dryftade djupa ting med en liten tomte och kanske var det kyrkans fantasmagoriska ursprung som tilltalade honom.

Gällande kyrkans namn måste vi dock också sända en tacksam tanke till salig konung Gustav V.

Ety, om inte V-Gurra gillat gossar, så hade drottningen antagligen ej tagit Axel till älskare och Axel aldrig överlåtit kosingen till kyrkans kassa!

Sådana konsekvenser kunde hovets kurtiser få i den lappländska ödemarken.

Hur som helst så står nu kyrkan där den står vid Överst-Juktan sedan drygt 80 år.

Från Sorsele, tag väg 1132 mot Flakaträsk/Slussfors i ca 5 mil. Efter Juktån sväng höger vid portalen. Fortsätt i ca 4 mil längs sjön Fjosoken och Juktån tills du anländer till Överstjuktan. (Fisket skall vara mycket bra, och vyerna är inbjudande, så överväg att kombinera utflykten med en fisketur!) Till höger om vägen ser du en skylt och parkering (se kartan här ).

Efter en kort promenad över en hängbro över Juktån och ett litet skogsparti står du vid kyrkan.

Kyrkan är lik många andra kyrkor i denna del av landet, och tyvärr låst. Dock är läget fantastiskt och värt några mil på grusväg. Sannolikt är du den enda besökaren och kan insupa lugnet och njuta av utsikten helt själv. Den lilla kyrkogården är verkligen de dödas boning, där få levande stör ron, och själarna sannerligen kan vila i frid.

Denna frid störs endast av enstaka vandrare likt dig själv, någon sporadisk högmässa, samt några få musikevenemang.

För musikevenemang och liknande se kyrkans hemsida https://www.svenskakyrkan.se/sorsele/viktoria-kyrkan

Är du ogift så kan du ju passa på att diskutera vigsel, då man svårligen kan tänka sig en mer pittoresk plats för ett bröllop!

ävenflykter

Och på vägen till eller från kyrkan, passa på och njut av skogens guld – hjortron

En kommentar till “Besök Victoriakyrkan i ödemarken”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *