Lämplig första bergbestigning för en treåring (samt lämplig sista bestigning för ålderstigna anhöriga)

Ävenflykter

Lilleman har vandrat i fjällen med oss tidigare. Eller rättare sagt, vi har vandrat och han har hängt med, bokstavligen, i sin ryggsäck. Däremot igår besteg han sitt första berg på riktigt. Det var 477 meter höga Tjamstan berget i Malå, Västerbotten.

berg
På väg upp

Namnet skall vara ett samiskt ord syftande på de svenska skatteindrivare som plågade dem. Huruvida det var skattetrycket, eller ålderskrämpor som var den vanligaste orsaken till att folk valde att kasta sig utför dess branta stup är okänt. Enligt traditionen skall detta ha varit en ättestupa och den siste same att åka över bergskanten och in i evigheten i sin ackja är namngiven som Erik Sjulsa. Få detaljer lever kvar, och man ställer sig numera skeptisk till ättestupornas roll i forntidens åldringsvård. Man noterar dock med viss oro placeringen av Malås vårdcentral direkt invid ättestupan, och frågar sig om någon här sett en möjlighet till ytterligare neddragningar i åldringsvården. ättestupa

ättestupa
Akutmottagningen direkt under berget med ättestupan
Malå
Utsikten från ättestupan (klippan på bilden)

Malå

2 reaktioner till “Lämplig första bergbestigning för en treåring (samt lämplig sista bestigning för ålderstigna anhöriga)”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *