Skidtur längst Kungsleden från Hemavan till Ammarnäs

Ävenflykter

Är du sugen på en längre fjälltur på vinter kan du testa sträcka Hemavan-Ammarnäs (klicka länk för Svenska Turistföreningens beskrivning av leden).  Här kommer lite tips utifrån våra erfarenheter.

1. Börja i Hemavan.

Om du tänkte börja i Ammarnäs, gör inte det.

Skidliften i Hemavan tar dig snabbt och smidigt upp till toppen och du börjar din tur med storslagna vyer högt upp. Ett nöjt leende sprider sig i ansikte när du ser den snöklädda skönheten som sträcker sig åt alla hål och du inser att det är precis detta du kom hit att uppleva.

Man kan inte önska en bättre start.

Det blir en ännu härligare avslutning på din tur då det är nedförsbacke hela vägen till Lill-Tjulträsket (en sjö bredvid Ammarnäs) från Servestugan. Om du är trött efter två föregående dagar av skidåkning, så kan du bara slappna av och njuta här. Ner och ner på roliga backar går det (ej för branta).

vy mot Stor-Tjulträsket och Ammarnäs
Ner hela vägen mot Ammarnäs sjöar efter Servestugan

Sedan är det en stund plattåkning på Lill-Tjulträsket och Stor-Tjulträsket mot Ammarnäs. Vi hade stark vind i ryggen så det gick extra fort. I slutet av Stor-Tjulträske finns det en skylt ”Skidspår”. Spåret leder till Ammarnäs. Väldigt fint spår med mycket nedförsåkning i en vacker skog – ett riktigt nöje.

Här börjas ”Skidspåret” – sista strecka mot Ammarnäs

Efter ca 7 km sväng vänster när du ser skylten Ammarnäs Livs (spåret verkar fortsätta vidare). Då kommer du till en liten å, vältrafikerat av lokala skoteråkare. Sväng höger och följ ån. Den tar dig till Ammarnäs Gården och busshållplats.

Om du börjar i Ammarnäs, ska du upp och upp och upp hela första dagen till Servestugan istället. Om du har otur med väder och underlag, kan det bli en rätt så jobbig start på din tur…

2. Hur många dagar?

Avståndet mellan Hemavan och Ammarnäs är ca 78 km enligt STF.  Vi tror att avståndet vintertid är lite längre då man följer en skoterled (drygt 80 km?). Hur länge det tar att åka är olika för alla.

Vi är rätt långsamma men ihärdiga och kan pressa på om vi måste eller om vi är väldig ölsugna och målet är nära 🙂  Vi hade fyra dagar på oss inkl. bussresor: från torsdag till söndag. Vi började efter lunch på torsdag från Hemavan och var framme i Ammarnäs lagom till middag på lördag.

Upp och ner går det

Vi hade ingen konkret plan om övernattningar, utan siktade på att avklara ca 20 km per dag och stanna när vi var trötta. Det blev så:

Dag 1 (ca 18 km): Buss Umeå- Hemavan 7.00-13.00. Kliv av vid Fjällstationen i Hemavan, promenera 5 minuter till bistro Anders. Köp liftkort, ät lunch, fyll på vattenflaskor och packa om här.

Start efter lunch med lift från Anders – fikapaus bredvid Viterskalets stuga – övernattning i ett tält bredvid nödstuga i slutet av den storslagna Syterskalet – en milslång dal.

Den magestetiska Syterskalet

Dag 2 (ca 23 km): Upp och ner på en GIGANTISK backe – paus vid Syterstugan – vidare till Tärnasjön – lunch mitt på Tärnasjön – förbi Tärnasjöstugorna upp på fjällen igen – övernattning ca 3 km bort från stugorna på en fjälltopp.

Lämnar Syterskalet bakom oss
Oändliga Tärnasjön

Dag 3 (ca 37 km): Från vår tältplats smått upp och ner till Servestugan – en paus i stugan för åtgärd av skavsår – ner hela vägen till Ammarnäs med en lunchpaus nere vid Stor-Tjulträsket. Middag (såååå gott!) och övernattning på Ammarnäs Gården.

Vi tog lunch i en av hölador vid Stor-Tjulträsket

Dag 4. En oplanerad vilodag. Dock bra att ha haft denna halvdag ifall om det gick långsammare uppe på fjällen. Buss Ammarnäs-Umeå 15.15-21.20 (två byte).

3. Logistiken

När att åka:

Våren kan nog vara den bästa tiden. Det är inte så kallt och dagarna blir allt längre. STF stugor stängs den 1:a maj, så du måste hinna innan dess (isarna blir dåliga då också). Vi åkte i början av april, under påskhelgen. Vi hade tur med vädret och kunde åka fram till skymning kl. 20.30 varje dag.

Tält eller stugor:

Vi älskar friheten av att kunna slå upp tältet när än vi blir trötta. Det är också rätt mysigt.

Är du ovan med vintertältning eller föredrar att sova bekvämt istället för att växelvist frysa och svettas i sovsäckar i ett litet tält, gå det utmärkt att nyttja STFs stugor. De är placerade på ca 18 km avstånd från varandra, lagom för dagsturer. Klicka på respektive stugnamn ovan för att se beskrivningen och boka.

Transport:

Bussförbindelser är goda. Vi började i Umeå kl. 7.00 och var framme i Hemavan lagom till lunch. Från Ammarnäs tar det tre bussar att komma tillbaka till Umeå, men även denna resa går smidigt och tar bara 6 timmar. Vi tog bussen som avgick kl. 15.15.

Bussarna har stora bagageutrymme så du behöver inte oroa dig för att rymma pulkan och väskan. Allt får plats.

Vi köpte biljetter på förhand via appen Tabussen. Men det gick att köpa även vid påstigning trots att det var påsklov och många resenärer.

Packning, utrustning, kläder och mat:

Kolla respektive länk för tips om utrustning (inkl. pulka och skidor), kläder och mat.

4. Fin naturupplevelse?

Vill du uppleva naturen, vara en med den, omfamnas av fällens tysta skönhet, ska du kanske inte ta just denna led.

Storslagna vyer

Hela vägen följer du en skoterspår. Eller snarare en autobahn för skotrar. Åker du på en solig helgdag som vi gjorde, blir du passerad av hundratals skotrar per dag. Både dag 1 och 2 hade vi huvudvärk av oväsen och avgaser. Lila avgasmoln hängde synligt över Tärnasjön…

Men å andra sidan, behövde vi inte gå genom djup snö och kämpa i varje uppförsbacke. Tilltrampat av skotrar var leden enkel att åka på. Onödig att tillägga att det var omöjligt att gå vilse.

Skotrarna avtog efter kl.17.00 varje kväll och fösvann vid dåligt väder. Under den mulliga tredje dagen, såg vi bara några stycken, och det var skönt.

Vackert var det definitivt, trots skotrar

5. Svårighetsgrad

Som sagt är vi inte starka skidåkare dock med rätt tjocka pannben. Pannbenet behövdes inte på denna tur.

Åkningen var varierad.

Det blev långtråkigt på den oändliga Tärnasjön, men vi gjorde som lokalbefolkningen, hittade en mysig vik och njöt av en lång lunchpaus i solen.

Semesterfötter a lá Norrland

I stora backar tog vi av skidor, stoppade dem i pulkor och gick upp. Tack vare skoterspåret gick det utmärkt, och vi gick inte genom snön.

Det var en gigantisk uppförsbacke efter Syterskalet (den vackra dalen), vilket självklart resulterade i en gigantisk nedförsbacke på andra sidan. Det var lite spännande. En av oss ramlade hela tre gånger här (det var inte jag!!!), men bara stoltheten blev skadad.

Summa summarum, med en vanlig kondition, tur med väder och rätt åkriktning (från Hemavan) är det inte en för ansträngande tur. Det blir några partier där man får svettas i uppförsbackar, men det blir även långa platta partier och snabba nedförsåkningar.  

6. Övrigt

Efter denna resa har vi lärt oss några nya saker, nämligen:

  • Vid stora pauser (t.ex., för lunch) är det bäst att ta av sig skorna och låta fötterna vila. Våra pulkor med bedding bags ovanpå (se detta inlägg) var perfekta för en lång vilopaus.
  • Var inte latt, ta fram ditt stormkök vid stora raster. Man blir lätt nedkyld när man stannar av, så en kopp varmt te kan vara bra att ha.
  • STF stugorna kan nyttjas både för övernattning och för en paus mitt på dagen. För en liten slant (40 kr för ST medlemmar, 80 kr icke-medlemmar) kan du stanna här i två timmar och nyttja stugans faciliteter. Det kan vara skönt att komma in för att göra en varm måltid, fylla på en vattenflaska, att sträcka sig en stund på sängen eller plåstra om skavsåren (det fick vi göra).
  • Vill man uppleva vinterfjäll på riktigt, ska man inte följa Kungsleden. Det ska vi testa nästa gång.

6 reaktioner till “Skidtur längst Kungsleden från Hemavan till Ammarnäs”

  1. Stort tack för den fina och generösa skildringen av er fjälltur. Den var intressant att ta del av och användbar framöver.
    Mvh, Ylva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *