Adolfström till Ammarnäs: Lätt och ljuvlig vandring längst Kungsleden

Ävenflykter

Vill du ha lätt vandring utan större planering, utan strapatser och utan för tung packning men med storslagna vyer av norrlands vackraste natur, ska du välja Kungsleden.

Det är ren njutning av traska längst Kungsleden. Du behöver inte oroa dig för vattendrag som forsande och farliga jokkar – det finns broar även över de minsta bäckar och brädor över blöta partier.

Du behöver inte oroa dig över orienteringen – med regelbundna markeringar är det omöjligt att gå vilse.

Du behöver inte ens oroa dig över mat eller tält – på de flesta vandringssträckor finns det stugor där omtänksamma värdar erbjuder både logi och matvaror till försäljning.

Det är bara att följa stigen och njuta av naturen. Det är så ljuvligt som man kan bara ha i svenska fjäll.

Oändliga vidder, skönhet överallt ögat når, renar som springer över mjukt böljande kullar, gott vatten som  släcker törsten och svalkar skönt, bär och svamp för den som vill smaka av naturens gåvor.

Svenska Turistföreningen har en detaljerad beskrivning av alla etapper (se här). Nedan hittar du några tips utifrån våra erfarenheter av sträckan Adolfström- Ammarnäs – en av de minst vandrade etapper på hela Kungsleden.

Varför är Kungsledens sträcka Adolfström-Ammarnäs mindre vandrat?

Vi gissar att det har med läge att göra. Både Ammarnäs och Adolfström ligger i slutet av var sin landsväg, vilket gör det lite trixig med logistiken. Det finns ingen direkt vägförbindelse mellan dessa samhällen så det är enklare att ta buss åt båda håll än att lämna din bil vid starten och hämta den efteråt.

Till Adolfström kommer du med en buss från Arjeplog (se tidtabellen här för Länstrafiken Norrbotten). Från Ammarnäs går det en eller två bussar dagligen till Sorsele (drygt en timmes resa) och därifrån är det enkelt att resa vidare till Umeå eller annanstans (se tidtabellen här för Länstrafiken Västerbotten).

Båda samhällena är mycket trevliga och förtjänar ett besök (se våra inlägg om vad att göra och var att bo i Adolfström och Ammarnäs under respektive länk).

Vackra Ammarnäs
Den berömda potatisbacke i Ammarnäs

Det finns dessutom en gigantisk fördel med att denna sträcka är lite mindre populär: det blir inte trångt på stigarna 🙂

Hurdan är vandringen från Adolfström till Ammarnäs?

Sträckan är ca 59 km lång så planera för två dagars vandring och en övernattning.  Anpassa hur många kilometer du vill gå per dag utifrån busstider.

Sträckan är lättvandrad och vacker. Den bjuder på varjerade vyer och landskap: sjöar och forsar, frodig grönska i dalar, karga björkskogar på fjällslutningar och oändliga fjällvidder högst upp.

Du behöver inte ha någon större vandringsvana för att klara av det. Det blir många kilometer per dag, men terrängen är lätt och det är bara att traska på.

Vi är vana vandrare men inte de snabbaste, stannar ofta och gärna för att vila och beundra landskapet. På denna vandring gjorde vi ca 4 km per timme. Under dag 1 startade vi kl. 9.00 på morgonen och avslutade strax efter kl.20. På denna tid avklarade vi ca 39 km utan bekymmer. Resterande 20 km (neligt STF) upplevdes längre än så och det tog oss längre än vi trodde det skulle göra. Vi startade kl. 8.00 och var i Ammarnäs ca 15.30 under dag 2.

Så brukar vi dela upp vår vandring och gjorde även denna gång:

  • 2 tim vandring
  • 15 min  fikapaus då vi tar av skor och vilar fötter (viktigt! Slarva inte med denna punkt och du ska orka gå långt). Dricker vatten, äter nötter och torkad frukt. Är det väldigt vackert eller är vi väldigt trötta kan det bli hela 30 minuter.
  • 2 tim vandring
  • Lunch. 30-60 minuter (beroende på hur kallt det är). Tar av skorna för att vila fötter. Kokar vatten för att få i oss lite varm vätska (soppa, te, kaffe)
  • 2 tim vandring
  • 15 min fika
  • 2 tim vandring
  • Middag 30-60 min (beroende på hur kallt det är). Tar av skorna för att vila fötter. Kokar vatten för att vå i oss lite varm vätska (soppa, te, kaffe)
  • 2 tim vandring
  • Slår upp tält. Natti natti.

Logistiken

Tid: Vi började tidigt på morgonen dag 1 i Adolfström och ville hinna med en buss från Ammarnäs dag 2 kl.16.45. Så vi valde att gå en längre sträcka under dag 1 och stiga upp tidigt dag 2 föra att hinna i tid.

Packning: Det finns ingen STF stuga längst stigen, så du måste ha ett tält och mat med. I övrigt, vanlig packning (se packningslista här, se matsäckens innehåll här).

Vatten: Du behöver inte bära vatten med dig. Ha en tom plastflaska med som du kan fylla inför natten. Annars, häng en kåsa på ditt bälte eller ryggsäck lätt åtkomligt. Det finns vatten överallt utom några korta avsnitt med större lutning.

Vandringens riktning: Vill du ha lätt och skön vandring, gå från Adolfström till Ammarnäs. Du kommer upp på fjället gradvis och känner aldrig av någon större lutning. Om du startar i Ammarnäs behöver du gå rakt uppför en hög och brant fjällsida. Inte på något sätt ogörlig dock och vi såg flera (trötta och ansträngda) vandrare som gjorde det. Men det är mycket skönare och snabbare att gå neråt denna backe istället, så börja i Adolfström. 

Sista sträcka mot Ammarnäs går längst Vindelån

OBS! Ska du sluta din vandring i Ammarnäs (i stället för att fortsätta med Kungsleden vidare till Hemavan) lämna Kungsleden i tid. När du har kommit nerför den stora backen och lämnat skogen och naturreservatet bakom dig, kommer du ut på en bilväg som går längst Vindelån. Efter några kilometer, svänger Kungsleden höger på en bro över Vindelån och tar dig upp på fjällen igen. Det blir 14 km till Ammarnäs i fjällterräng. Har du ont om tid, stanna kvar på vägen och fortsätt fram. Om 9 kilometer är du framme i Ammarnäs. Det är lite tråkigare att gå på en platt väg än på fjällen men du belönas med en första parkett vy av Vindelåforsen i slutet av vägen och en god fika vid Kafe Vindelälvan strax vid forsen.

Vindelåfors

Har du tid stanna gärna av vid kafeet Vindelälvan.

Kafeet Vinedlälvan

Förutom läckerheter som rabarberkaka, tårtor och räkmackor, bjuder kafeet på konstutställning. Kafeet är nämligen prytt med Marita Norins skulpturer. Kafeets ägare Urban Berglund och Christina Öster får dig att känna dig varmt välkommen och berättar gärna om konstnären och hennes verk samt om lokal historia.

Marita Norin har skapat 10-kronors mynt som vi använder idag, flera medaljer och flertal skulpturer som pryder prominenta platser i flera av Sveriges städer

Slutsatsen

En mycket fin och trevlig del av Kungsleden. Lättvandrad. Ren njutning. Perfekt för ett två dagars avbrott i tillvaro. Rekommenderas varmt!

2 reaktioner till “Adolfström till Ammarnäs: Lätt och ljuvlig vandring längst Kungsleden”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *