Besök Gillesnuole kapell bredvid Sorsele

Ävenflykter

Efter att Blot-Svens dräpts 1087 gick det utför med hedendomen i Sverige, men den höll sig kvar längre i den inre delen av Norrland. På 1600-talet hade dock Vitekrist hunnit också till Sorsele, och den första prästen Henrik Lyckselius kom 1647 till mötesplatsen för Rans och Grans samebyar vid Gillesnuole, gissningsvis inte till alla samers odelade nöje.

Hur som helst så förklardes där Transsubstantiationen och Immaculata Conceptio och andra nyttiga ting för den församlade menigheten.

Ävenflykter
Inuti kapellet i Jillesnåle

1740 byggdes ett kapell som ersattes av det nuvarande 1798, vilket var i bruk tills det ersattes av ett kapell i Ammarnäs och såldes 1865. Kapellet nedmonterades, flyttades och förde sedan en tröstlös och tynande tillvaro som tröskloge, innan det likt en förlorad son återbördades till sin ursprungliga plats 1940.

Kapellet är vackert beläget på en fridfull plats just vid Storvindelns början.

Här hittar du förutom kapellet med den lilla kyrkogården också några kåtor, en njalla, en ajttie och lite annat smått och gott.

Ävenflykter

Platsen med alla små byggnader inbjuder också till upptäcktsfärd för barnen och en picknick vid stranden är ingen dum ide, eller varför inte rent av ett dopp i Storvindeln?

När du tittat på allt, leta rätt på stigen vid andra änden av området och promenera ett par hundra meter till Vindelälvens inlopp och den brusande Gillesnuoleforsen.

Gillesnuole, eller Jillesnåle, hittar du här . Platsen ligger en kort promenad från Ammarnäsvägen (väg 363), 54 km från Sorsele.

På vägen passa gärna på att besöka Benstampen i Sorsele – en gammal kvarn. där man malde både mjöl och djurben till kväverik gödning sedan sent 1800-tal.

Ävenflykter

Kvarnen ser kanske inte mycket ut för världen. Men den var intressant också ur klotterperspektiv. Här har människor lämnat sina märken sedan mer än 120 år.

Du kan även kombinera besök till Jillesnåle med utflykt till vattenfallet Brudslöjan, eller varför inte fortsätta till underbara Ammarnäs?

För Jillesnåles kalendarium se kyrkans hemsida här.

Ett sommarbröllopp i Gillesnuole vore kanske ingen dum ide, om myggsituationen tillåter (ppst, här hittar du tips om hur att hantera mygg i Norrland)

En kommentar till “Besök Gillesnuole kapell bredvid Sorsele”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *