Friluftssemester i Ammarnäs

Ammarnäs är ett charmigt litet samhälle i slutet av väg 363 i Sorsele kommun. Omgiven av Vindelfjällen, är Ammarnäs en underbar destination för en kort semester både på vinter och sommaren för den som vill vara ute och njuta av naturen.

Vintern bjuder på vackra snötäckta fjäll som kan utforskas på flera olika sätt:

  • skoter (det finns hela 150 km preparerade leder och olika destinationer att besöka, läs mer om det här)
  • längdskidor (finns flera spår, inkl. ljusspår. Läs om spårlängd och kvalité här) eller
  • turskidor (se ett separat inlägg om det här).

Det finns också en härlig slalombacke med lift, här hittar du mer information om den.

Sommaren i Ammarnäs är riktigt trevlig. Kristallklara vattendrag är rika med fisk (ammarnäsöring, harr) och drar till sig både erfarna fiskare och noviser (läs mer om det här).

Det finns flera vandringsleder att följa om du vill utforska fjällen till fots.

Kungsleden går förbi Ammarnäs (se rosa linjen på kartan ovan) och det är enkelt att hoppa på den för en längre tur (t.ex., 8-dagars vandring på ledens minst trafikerade sträcka Ammarnäs-Kvikkjokk) eller en dagsvandring (t.ex., från Ammarnäs till Aigert stugan – se nr 1 på kartan)

Det finns flera sjöar, så ta gärna med kajaken, eller boka en båttur med Ammarnäs Båt-Taxi.

Över Stor-Tjulträsket mot Aigert (toppen i bakgrunden)

Vårt senaste utflykt var att korsa Stor-Tjulträsket med kajak och bestiga toppen av Stor-Aigert (1101 m, se nr 3 på kartan ovan). Vi lämnade kajaker vid Dåraudden (nr 2 på kartan). Där börjas det en stig som vi valde att följa ganska högt upp tills växtligheten avtog.

Där korsade vi bäcken och gick utan stig mot toppen. Det var lätt vandring med enorma fjällvidder att skåda och utsikten från toppen var slående.

På vägen tillbaka såg vi renar, vilket gav en extra dimension till fjällvandringen.

Du kan också utforska Vindelnfjäll från hästrygg. I Ammarnäs kan du boka både en kort utflykt och en veckolång tur på islandshästar (se mer information här) för ett garanterat minnesvärd upplevelse.

Ävenflykter

Ammarnäs Gården är perfekt inte bara för övernattning, utan har också en pool och ett litet naturmuseum som passar små barn. Men det bästa här är köket – en riktigt smakrik upplevelse.

Ammarnäs bjuder på några sevärdheter. Ta gärna en vandring till Örnbo – för att se hur nyinflyttade bodde år 1860 (se nr 4 på kartan).

Potatisbacke mitt i Ammarnäs är också roligt att se. Det kanske inte låter som en imponerande sevärdhet, men hör och häpna: år 2010 blev det vald till ”Sveriges åttonde underverk” av lyssnare av Sveriges Radio P4. Ammarnäs ligger bakom odlingsgränsen, men på den soliga södra sidan av denna stora backe gick det att odla.

För fler förslag på aktiviteter och sevärdheter besök gärna Ammarnäs hemsida här och se kartan över området här.

Kyrkby i Ammarnäs

Behöver du pauser och bensträckare på vägen hit, stanna gärna av vid Mårdesele forsen, ta ett bad vid Skibbiken, Sorsele eller klättra upp till en vattenfall Brudslöja. Då blir inte bara vistelsen i Ammarnäs njutningsfull, utan också själva resan till Ammarnäs till ett spännande äventyr.

En kommentar till “Friluftssemester i Ammarnäs”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.