Friluftssemester i Ammarnäs

Ammarnäs är ett charmigt litet samhälle i slutet av väg 363 i Sorsele kommun. Omgiven av Vindelfjällen, är Ammarnäs en underbar destination för en kort semester både på vinter och sommar för den som vill vara ute och njuta av naturen.

Vintern bjuder på vackra snötäckta fjäll som kan utforskas på flera olika sätt:

Det finns också en härlig slalombacke med lift, här hittar du mer information om den.

Sommaren i Ammarnäs är riktigt trevlig. Kristallklara vattendrag är rika med fisk (ammarnäsöring, harr) och drar till sig både erfarna fiskare och noviser (läs mer om det här).

Den mäktiga Storforsen i närheten av Ammarnäs

Det finns flera vandringsleder att följa om du vill utforska fjällen till fots. Här hittar du information om vandringsleder i Ammarnäsområdet.

Kungsleden går förbi Ammarnäs (se rosa linjen på kartan ovan) och det är enkelt att hoppa på den för en längre tur (t.ex., en 2-dagars vandring till Adolfström, följ länken för detaljer) eller en dagspromenad (t.ex., från Ammarnäs till Aigert stugan – se nr 1 på kartan)

Längst Kungsleden, på väg mot Aigert stuga

Eller så kan du vandra till Örnbo för att se hur nyinflyttade bodde år 1860 (se nr 4 på kartan).

Vackert på väg till och vid Örnbo

Du kan också utforska Vindelnfjäll från hästrygg. I Ammarnäs kan du boka både en kort utflykt och en veckolång tur på islandshästar (se mer information här) för ett garanterat minnesvärd upplevelse.

Ävenflykter

Känner du inte för vandring eller ridning, kör till en bro i början av sjön Gautsträske (se nr 5 på kartan ovan). Där hittar du Vindelåforsen – en vacker syn att skåda.

Utflykt till forsen kan gärna kombineras med ett fika på närliggande Kafe Vindelälvan (strax vid forsen i riktning mot Ammarnäs)

Kafeet Vinedlälvan

Förutom läckerheter som rabarberkaka, tårtor och räkmackor, bjuder kafeet på konstutställning. Kafeet är nämligen prytt med Marita Norins skulpturer. Kafeets ägare Urban Berglund och Christina Öster får dig att känna dig varmt välkommen och berättar gärna om konstnären och hennes verk samt om lokal historia.

Marita Norin har skapat 10-kronors mynt som vi använder idag, flera medaljer och flertal skulpturer som pryder prominenta platser i flera av Sveriges städer

Potatisbacke mitt i Ammarnäs är också roligt att se.

Ävenflykter

Det kanske inte låter som en imponerande sevärdhet, men hör och häpna: år 2010 blev det vald till ”Sveriges åttonde underverk” av lyssnare av Sveriges Radio P4. Ammarnäs ligger bakom odlingsgränsen, men på den soliga södra sidan av denna stora backe gick det att odla.

Behöver du övernatta i Ammarnäs, rekommenderar vi Ammarnäsgården . Här finns det också en pool och ett litet naturmuseum som passar små barn. Men det bästa här är köket – en riktigt smakrik upplevelse.

Kring Ammarnäs ligger det flera sjöar, så ta gärna med din kajak, eller boka en båttur med Ammarnäs Båt-Taxi.

Över Stor-Tjulträsket mot Aigert (toppen i bakgrunden)

På vårt senaste utflykt i Ammarnäs bestämde vi oss att kombinera paddling med vandring. Målet var att korsa Stor-Tjulträsket med kajak och bestiga toppen av Stor-Aigert (1101 m, se nr 3 på kartan ovan). Vi lämnade kajaker vid Dåraudden (nr 2 på kartan). Där börjas det en stig som vi valde att följa ganska högt upp tills växtligheten avtog.

Där korsade vi bäcken och gick utan stig mot toppen. Det var lätt vandring med enorma fjällvidder att skåda och utsikten från toppen var slående.

På vägen tillbaka såg vi renar, vilket gav en extra dimension till fjällvandringen.

Summa summarum, Ammarnäs är verkligen värt ett besök. För fler förslag på aktiviteter och sevärdheter besök gärna Ammarnäs hemsida här och se kartan över området här.

Ävenflykter
Vackert överallt i Ammarnäs

Behöver du pauser och bensträckare på vägen hit, stanna gärna av vid Mårdesele forsen, ta ett bad vid Skibbiken, Sorsele eller klättra upp till en vattenfall Brudslöja. Då blir inte bara vistelsen i Ammarnäs njutningsfull, utan också själva resan till Ammarnäs till ett spännande äventyr.

Kyrkby i Ammarnäs

3 reaktioner till “Friluftssemester i Ammarnäs”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *