Vinterturer för nybörjare: Så klär du dig rätt

Ävenflykter

Långa skidturer är en häftig upplevelse. Skönheten är bokstavligen bländande. Du får uppleva stillhet och tystnad som enbart ett snötäckt landskap kan bjuda på. Du kan ta dig till platser som är inte tillgängliga under sommarhalvåret. Har du tur (eller otur) så får du även känna på naturen i dess fulla kraft.

Vinterturer kräver dock en del förberedelser. Läs gärna om tälttekniker, mat, transport , utrustning och skidor i förgående inlägg. I detta inlägg går vi genom kläder.

Det är viktigt att känna sina kläder och vara bekväma med dem. Försök därför gärna använda dina friluftskläder så mkt som möjligt när tillfälle ges och undvik att ha för många alternativ. Olika plagg kan vanligtvis användas för en rad olika aktiviteter. De kläder vi använder på våra utfärder nyttjas också till lek i snön med barnen, promenader, jakt, skridskoåkning, snöskottning, etc etc. På det sättet lär du dig hur varma just dessa kläder är under olika temperaturer, vindförhållanden och aktiviteter. När man tumlar runt med barnen i snön lär man sig snabbt om man har lämnat öppningar för snö och vind samt hur mkt man kan göra innan olika plagg blir blöta.

Ävenflykter
Bästa sättet att testa kläder är att leka med barn

Använd inga bomullsplagg. Använd ylleplagg, helst i merinoull, som värmer även om de är blöta. En utmaning vintertid är att undvika att bli blöt. Det är i det närmaste omöjligt att torka fuktiga plagg i tältet. Man försöker, men resultatet är vanligtvis en besvikelse. Det är därför viktigt att försöka att undvika att svettas.

Under förflyttning är det bäst att ha bara två lager. Detta fungerar utmärkt ned till -15 grader eller till och med till -20. Pröva själv så får du se! Åk i underställ och Goretex jacka. Det är visserligen ofta väldigt kallt just innan man börjar åka, men det går snabbt över. Faller man för frestelsen att lägga till en fleece-jacka, slutar det vanligen med att man svettar upp sig innan man kommit sig för att ta av den.

Ävenflykter
Under en storm i Hardangervidda, Norge med vindstyrkor på 19m/s

Reglera temperaturen under åkningen med att anpassa de två lager du använder. Blir det för varmt så börja med att öppna Goretexjackan lämpligt mycket och dra upp ärmarna. Räcker inte detta så dra upp också underställets ärmar så att de nakna underarmarna exponeras.

Anpassa ansträngningen till din inre temperatur. Blir du kall, öka hastigheten lite, blir du svettig, ta det lite lugnare.

Ävenflykter

När du tar rast, ta fram dunjackan. Låt dig inte kylas ned för mkt.

I lägret varierar vi vanligen mellan 2-4 lager efter temperatur och aktivitet. Låt dig inte kylas ned, men undvik att svettas.

Ävenflykter
Inte rädd för kylan i en sådan varm jacka (på Sydamerikas högsta topp – Aconcagua i Argentina)

Om du blir blöt så är det otrevligt, men ingen katastrof. Att inleda dagen i ett fuktigt underställ med blöt goretex som frusit till is är otrevligt, men man får förvånansvärt snabbt upp värmen.

Underkläder: Merinoull. Använd kalsonger i boxermodell, gärna med extra skydd över de känsliga delarna (antal får anpassas efter turens längd). För kvinnor också en isolerande sport-bh. Underställ (gärna 2 par så man alltid har ett tort för sovsäcken). Strumpor (två par tjockare och två tunna).

Flecce-jacka

Goretex jacka

Dunjacka: En tjock dunjacka är nödvändig vid raster och i lägret. Används aldrig vid förflyttning. Dunbyxor finns, men är ej nödvändigt annat än under mycket extrema förhållanden.

Byxor

Goretex byxor

Mössa; Ylle. Se till att den ger bra täckning för öron.

Balaklava

Buff (tjockare modell)

Fingerhandskar (jag har ofta ett par tunna och ett par tjocka)

Yllevantar, tummodell

Vattentäta överdragshandskar

Damasker (om inte integrerade i pjäxorna)

Pjäxor

Skidglasögon

Solglasögon

Har kläder blivit fuktiga, kan du hänga upp dem i tältet och torka de medan spisen är på (obs kom ihåg att ha ventilationsluckor öppen, samt översta delen på tältens ingång för bättre luftcirkulation). Ett annat alternativ är att lägga in plagget i sovsäcken (obs dock inte om det är för blött för du vill inte blöta ner dig och sovsäcken), då brukar det bli varm och torr tills på morgonen.

Har du ett extra par torra strumpor men dina pjäxor är dyngsura? Då kan du dra på en plastpåse ovanpå varje strumpa innan du stoppar in dina fötter i pjäxor. Om påsen inte går sönder, så håller den dina fötter relativt torra.

Ävenflykter

5 reaktioner till “Vinterturer för nybörjare: Så klär du dig rätt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *