Vinterturer för nybörjare: Vad att äta?

Ävenflykter

Att få i sig tillräckligt med energi kan vara en utmaning under längre vinterturer. På kortare turer kan man delvis leva på fettet. Här är ett exempel på vad vi brukar äta.

Frukost (ca 1100 kcal)

Blanda i förväg nedanstående i återförslutningsbara fryspåsar för varje portion och tillsätt bara hett vatten:

 • 100g havregryn (389 kcal)
 • 50g smör (367 kcal)
 • 25g hackad mandel (144 kcal)
 • 25g socker (100kcal)
 • 25g torrmjölk (130 kcal)
 • salt
 • Russin efter smak

Till detta kaffe eller thé. Förbered samtidigt vätska för resten av dagen. Vi brukar ha en liter vatten samt en liter hett och sött thé per person.

Ett kök är nödvändigt att ha med för matlagning och för att smälta vatten. I extrema temperaturer finns det en del att tänka på när det gäller vilket bränsle att använda, men för den som planerar sina första turer borde det duga gott med ett gaskök. Dessa kommer i många olika modeller och vi använder själva flera olika beroende på omständigheterna, men för denna typ av turer nyttjar vi ett fantastisk kök från MSR som är mkt snabbt och har minimal gasförbrukning.

Ävenflykter
Välförtjänt middag i gott sällskap efter en tuff tur på Hardangervidda, Norge

Att smälta snö tar lite tid. Det går mkt fortare om du häller ned lite vatten i kokkärlet, innan du fyller på snö. Ett annat tips, om du har två kokkärl, är att fylla båda med snö, och använda det ena som lock, då utnyttjar du värmen också till detta kärl. En bra ide kan vara att spara snö i förtältet när du gräver ut din sittgrop, så att du har den nära till hands. Ett annat bekymmer med snö är smaken, eller kanske snarare frånvaron därav. Det går bra att dricka smält snö någon dag, men sedan blir det allt mindre tilltalande, och efter en dryg vecka brukar jag finna det vämjeligt. Av den anledningen är thé ett bra alternativ. Man kan också använda sportdryck i pulverform och liknande för att få lite variation. 

Lunch

Vi brukar typiskt äta en halv salami, ost och hårt bröd

Mellanmål

I fickan har vi alltid en påse med nötter/torkad frukt/chocklad/karameller för energipåfyllning när så behövs.

Middag (ca 1100 kcal)

Utgå från frystorkad färdigmat. Dessa portioner är dock blygsamma så tillsätt lite extra kalorier:

 • 1 portion turmat(Ca 600 kcal)
 • 1/3 påse pulvermos (ca 120 kcal)
 • 50g smör (367 kcal)
 • Salt
Ävenflykter
Dags för middag

Förbered samtidigt vätska för resten av kvällen. Det är alltid skönt att ha vatten redo till frukosten så man inte behöver börja med att smälta all snö för denna.

Kokkonst utomhus om vintern är ingen avancerad konst, men som alltid är det bra att öva. Vi brukar ta med barnen och laga mat utomhus också vintertid när tillfälle ges, men välj något smaskigare än gröt.

Ävenflykter
Ska ni ut på en kort tur med barn, går det superbra att laga mat hemma och ta den med i en termos

Läs andra tips för vinterturer under respektive länk:

9 reaktioner till “Vinterturer för nybörjare: Vad att äta?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *