Vinterturer för nybörjare: Skidor

ÄVENFLYKTER

Vi är mest vana med att gå i snöiga berg. Gällande skidor har vi mer begränsad erfarenhet så vi har inte så många goda råd att erbjuda. Bäst kanske är att hitta en välsorterad butik med kunnig personal. Själva bestämde vi oss för att köpa ett par turskidor från Åsnes. Norrmännen verkar ju duktig på att gå på tur och gå på ski, så det kändes förtroendeingivande. Valet fastnade på ett par Amundsen BC.

Turskidor är vanligen utrustade med stålkant och lite bredare än vanliga längdåkningsskidor, men dessa är ej bredare än att de tillåter åkning i ett vanligt skidspår. Vidare är de utrustade med ett fäste för stighudar. Stighudar är väldigt värdefulla på skidturen och om du inte är bekant med dessa kan du lära dig mer här.

Ävenflykter

Skidor skall ju också ha en bindning för att kopplas till pjäxan, och här verkar Rottefellas BC bindning vara den mest använda. Turpjäxor av varmare slag behövs ju också och här får man väl prova ut vad som passar ens egen fot. Själva använder vi turpjäxor från ALFA med integrerade damasker.

För tips om mat, vintertältning, kläder, pulka och utrustning för vinterturer se respektive länk.

3 reaktioner till “Vinterturer för nybörjare: Skidor”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *