Två dagars barnsemester vid Höga Kusten: Mannaminne och Härnösand

Ävenflykter

Har ni ett par dagar ledigt, kan vi varmt rekommendera en minisemester vid Höga Kusten. Höga Kusten är känd för sina många pärlor. Denna gång valde vi att satsa på kombination av naturupplevelse och organiserade barnaktiviteter.  

Vi började med besök till Mannaminne. Jag har tidigare beskrivit Mannaminne i detta inlägg, men det förtjänar att nämnas igen.

Ävenflykter

Konstnären Anders Åberg skapade detta ställe och fyllde det med kuriosa av alla slags. Här hittar man allt från skulpturer, tavlor och poesi till militära fordon och flygplan, från egenbyggd kyrka till ett typiskt ungersk hus, från submarinare till dragspelsmuseum, från historiska inredningar till interaktiva leksaker.

Ävenflykter

Överallt finns det något intressant att titta, klättra och känna på.

Energireserver kan fyllas på i Wärdshuset. Har man tur, så får man samtidigt se en av sommarens många konserter och föreställningar.

Konstnärer från området samlas och ställer fram sina verk här.

Man kan få en guidad tur eller springa runt precis som barnen önskar. Förresten, medan biljett för vuxna kostar 150 SEK, är det gratis för barn.

Vi startade hemifrån direkt efter frukost medan alla var mätta och belåtna. Resan från Umeå tog ca 2.5 timmar och våra barn som inte är så förtjusta i bilåkning klarade det just (följ denna länk för vägbeskrivning från din ort). Vi började vår Mannaminne vistelse med en lunch vid Wärdshuset där det fanns lämplig mat för både vuxna och små. Sedan gick vi runt i drygt tre timmar med en paus för ett litet fika för att hålla upp krafterna hos de små.

Tillbaka till bilen och vidare mot Bönhamn (ca 10 min körning, se vägbeskrivning här) – en av de charmigaste små fiskebyarna vi har någonsin sett.

Vi lämnade bilen på en parkeringsplats strax efter kyrkan (finns fler parkeringar i början av byn) och promenerade till slutet av allmän väg där vi hittade ett café Bönhamns Brygga. Det var caféets första öppningsdag och renovering höll på att avslutas, men potential fanns där med ett lovande meny som skulle kunna avsmakas på en veranda tittande ut över en liten vik. Vi nöjde oss med mackor och gick över på andra sidan viken.

Här börjades det Naturstigen. Enligt skylten skulle promenaden ta 30 minuter.

Men vi blev så förtjusta i naturen att vi stannade här i nästan 2 timmar. Stigen ledde oss högt på en klippa. Tjock dimma gömde utsikten från oss tyvärr men gjorde promenaden extra mysigt.

Så småningom tog stigen oss ner till en liten strand fylld av perfekt slipade stenar och barn stannade länge här i ett försök att hitta den allra rundaste och finaste.

Stigen avslutades i byns början, precis vid kyrkan.

Tillbaka till bilen och vidare till Härnösand för övernattning.

Vi tog oss in på Härnösand Hotell City mitt i stadens hjärta. Det var lite förvirrande med alla gågator och enkelriktade vägar i centrum men till slut hittade vi parkering precis intill hotellet (se vägbeskrivning här). Trots att hotellet hade ingen utsikt, kompenserade det väl med att erbjuda ett bekvämt familjerum med extra sängar så att både mamma, 2 barn och mormor rymdes fint. Det hade också öppet kök med yoghurt, mjölk, kaffe, te, bullar och flingor för natthungriga, och en traditionell kontinental frukost med bl.a. bacon och ägg.

KYRKOKARTAN.SE » Härnösands domkyrka » Exteriör juli 2007.
Parkeringen är precis mittemot Härnösands Domkyrka. (Bildkälla: www.kyrkokartan.se)

Det blev en sen middag vid strandpromenaden 5 minuter bort från hotellet i restaurangen Skeppet som erbjöd fin utsikt och goda fiskrätter för vuxna och hamburgare för barn. Enligt Eniro fanns det gott om andra restauranger i närheten, bland annat hamburgare restaurang Apa 30 sekunder från hotellentré.

Efter frukost tog vi knappt 10 minuters promenad över en gångbro till Technichus – ett vetenskapligt museum. Skapad för barn, roade museets utställningar både stora och små länge.

Här kunde man utforska kroppens uppbyggnad och funktioner, lyssna på Christer Fuglesang berätta om och demonstrera (på låtsas :-)) hur man går på toa i rymden, åka ruschkana och leka och experimentera med vatten, lufttryck, ljud och massor annat. Här kunde man öva på att styra en skogsmaskin, bygga sandslott och även klippklättra.

Efter 3 timmar var det dags för lunch. Bekvämt nog har Technichus ett eget restaurang, dock var det ingen kulinarisk upplevelse direkt, men barn blev mätta och det var det viktigaste, för att det väntade ännu ett äventyr.

Tio minuters körning tog oss till Härnö Trail Kidz – ett aktivitetsområde för barn där även vuxna kan hitta en lämplig utmaning. Här fanns det hinder att klättra över, under, balansera på och ta sig genom.

Har ni flera vuxna med eller större barn som tycker om att promenera, kan ni gott ta en promenadrunda på 2 eller 5 kilometer på närliggande ljusspår. Det är bra att låta barn ta ordentligt ut sig innan tre timmars resa hem.

Ni hittar Kidz Trail på Härnösands IK område (se vägbeskrivning här). Följ skyltar mot Pilbågsskytteklubb. Sväng vänster när ni ser den och gå längst klubbstugorna i riktning mot skogen. En stor skylt markerar entrén till Kidz Trail.

Efter fysiska aktiviteter och en frukt- och vattenpaus (vi tar alltid med fika i bilen för att hålla moralen uppe) var det dags att åka hem.

Det blev två dagar av barnaktiviteter och naturupplevelser. Alla i familjen var nöjda. Lilleman blev förtjust i Mannaminne, mormor älskade Bönhamn med den vackra naturstigen, och Lillan uppskattade hotellets barnvänliga inställning (läs: obegränsade muffins och kakor).

Er tur härnäst?

En kommentar till “Två dagars barnsemester vid Höga Kusten: Mannaminne och Härnösand”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *