Klättra Sarektjåkkå

Ävenflykter

Sarektjåkkå är med 2089 m Sveriges näst högsta berg efter Kebnekaise, men då Kebnekaise har två toppar innebär det att Sarektjåkkås Stortopp är bara den tredje högsta. Berget kompenserar dock detta med att ha ytterligare tre toppat över 2000 m – Nordtoppen 2054 m, Bucht-toppen 2030 m, samt Sydtoppen 2025 m. Sarektjåkkå ligger mitt i Sarek, nära Skarja, som brukar kallas Sareks hjärta och där flera dalgångar strålar samman. En vidunderligt vacker plats!

Ävenflykter
Sareks hjärta – en vidunderligt vacker plats

(För en översikt av området och Sveriges högsta berg, se detta inlägg)

Man kan naturligtvis ta sig till Sarektjåkkå på en rad olika sätt. Titta på kartan, det är endast fantasin (och en del naturliga hinder) som begränsar dig. 

De enklaste, och vanligaste sätten är sannolikt via vandringslederna från Kvikkjokk eller Ritsem och vi beskriver endast dessa här.

Översikt med vandringsleder runt Sarek med Kvikkjokk och Ritsem. I rött ser vi sträckan från Rinim till Akka med Sarektjåkkå i mitten
Helikopterturer

Om man vandrar från Kvikkjokk längs Kungsleden får man avsätta ett par dagar för att nå Aktse, varifrån båtskjuts kan ordnas till Nammasj för vidare vandring via Rapadalen, alternativt vandrar man vidare till Sitojaure och arrangerar båt till Rinim. För båtinformation, se STF för uppdaterad information. Vandringen via Rapadalen tar ett par dagar och är ingen njutning. Se detta inlägg för en mer detaljerad beskrivning.

Vy över Rapadalen; helikoptertur på väg till Rinim

Ett betydligt trevligare och enklare alternativ är att ta leden från Rinim. Vill man spara in dessa vandringsdagar så tar helikopter från Kvikkjokk mindre än 30 minuter, och bjuder på storslagna vyer.

Vy över Rapadalen; helikoptertur på väg till Rinim
Landar i närheten av Rinim

Vandringen från Rinim är tämligen okomplicerad och även om det inte finns någon markerad led så är det lätt att förstå var man skall gå. Vandringen nedom Äphar är lite dyster om vädret är dåligt, men allt blir vackrare och muntrare när man lämnar detta berg bakom sig och kommer in i Sareks mittpunkt.

Rinim (längst ut till höger) till Skarja – Sareks mittpunkt

Ett antal vad finns på vägen, av vilka Tjåggnårisjåhkå kan utgöra ett problem. Vid stigen finns ofta en snöbrygga över under en stor del av säsongen som är guld värd. Är denna borta brukar många vada längre ned vid ön man ser från stigen. Det är också möjligt att vada den högt uppe, men då får man gå rätt långt om man är obenägen att ta risker.

Snöbrygga över Tjåggnårisjåhkå var borta. För att korsa gick vi länge uppströms i förhoppning att hitta ett lämpligt ställe att korsa. Valet föll på en parti där jokken delade sig i tre armar. Även här var strömmen för kraftig men det gick att ta sig över

Man hinner fram till en lämplig tältplats nära Sarektjåkkå på en dag om vädret är gott, man pressar på och ork finns, men det är trevligare att dela upp den på två dagar.

Vill man ha en vacker tältplats kan man med fördel gå upp längs nästa jokk, Mahtujågåsj, och slå läger runt 1100 meters höjd. Man kan då nästa morgon vandra över den intilliggande bergskammen och ned över stenskravlet till glaciären. Anledningen till att detta kan utgöra ett gott alternativ är helt enkelt den estetiska aspekten. Dalen nedom Sarektjåkkå är mörk och dyster och påminner om Mordor. Är det så att man har tänkt hinna med alla fyra toppar så är det väl dock klokt att tälta så nära glaciären som möjligt, eller kanske ännu hellre på denna.

Ävenflykter
Tältar högt upp vid Mahtujågåsj. Dalen och glaciären som leder till Sarektjåkkå ligger bakom kullar i bakgrunden

Ett annat alternativ är att börja sin resa i Ritsem, och där ta sig till Akkastugorna med båt eller helikopter.

Vandringssträcka Ritsem till Skarja är väldigt vacker

Detta är det trevligaste och vackraste alternativet där man passerar (och kanske passar på att bestiga) Akka, det ikoniska Nijak fjället och andra vackra berg längs leden. Följer man stigen så finns bro över Sjnjuvtjudisjhåkå till dess södra strand.

Ävenflykter
Skönt att slippa vada i denna jokk. En bro över Sjnjuvtjudisjhåkå

Smajlajjåhkå kan det vara fart i högre upp, men det är lugnt längre ner i dalsänkan. Räkna med att det tar två dagar till Sarektjåkkå. Efter att du korsat sommarbron vid Skarja, sväng av mot Mikhajåhkå och följ denna upp till glaciären.

Vägen till toppen från två olika läger: (1) vid sommarbron om du kommer från Ritsem eller (2) vid Mahtujågåsj om du kommer från Rinim
Väg till toppen från 2 olika läger, satellitbild

På glaciären ta riktning mot den västra bergskammen på Stortoppen och gå rakt mot denna.

Glaciären och forsande Mikhajåhkå (längst ner), vy uppifrån

Glaciären är i sin nedre del helt okomplicerad och vi såg här inte en enda spricka. Längre upp förekommer sprickor där terrängen antyder att de borde finnas, dvs i de mer välvda delarna. De flesta av dessa var tämligen smala, men vi såg åtminstone ett par som man inte önskar falla ner i. Dock täcktes de flesta av snötäcket. Vandra gärna relativt tidigt innan snösmältningen kommit igång.

Ävenflykter
När vi gick upp på glaciären i slutet av juli var många sprickor synliga. Däremot var snön som fyllde i dem rutten och bar inte, så vi fick hoppa över eller gå runt. På den snötäckta delen av glaciären där man kunde förvänta sig sprickor gick vi försiktigt och kände med stavar framför oss vid varje steg. Flera meter rep mellan oss ifall om någon råkar ramla i en spricka

Framme vid bergskammen bedöm var du önskar gå upp på kammen. Vi gick upp rätt högt längs snötungan mellan Stortoppen och Sydtoppen, men enklast är nog att gå högre upp längs huvudglaciären mot början av Stortoppens västra kam för att nå själva kammen på en lägre höjd.

Vi gick upp på kammen som leder till Stortoppen rätt högt längs snötungan mellan Stortoppen och Sydtoppen. Denna väg kan vara lämplig om snökondition är bra. När vi vandrade i 25-graders värme i slutet av juli var snön dålig och vandringen blev tyng och långsam. Går du här, se upp för sprickor i den böljande delen av glaciären som leder till snötungan, särskilt om snön är rutten
Enklast är att gå upp på kammen som leder till Stortoppen här. Traska upp på glaciären så högt som det går tills du möter kammen

Därefter scrambling över stenskravel tills kammen är nådd följt av en okomplicerad kamvandring upp till Stortoppen.

Stenskravel hela vägen upp till Stortoppen

Själva Stortoppen bjuder naturligtvis på en fantastisk utsikt över Sarek, och inbjuder till en stunds rast och vila.

Vilar med Sareks bästa utsikt på toppen av Sarektjåkkå

Den som så önskar kan härifrån gå vidare längs kammarna till de övriga topparna. Det såg lite smalt ut mot Nordtoppen, men på intet sätt ogörligt. Själva var vi nöjda med Stortoppen och återvände samma väg tillbaka.

Kam mot Nordtoppen från Stortoppen
Kam mot Sydtoppen och därefter Buchttoppen. Vy från Stortoppen

Den utrustning vi hade med oss inkluderade: gåstavar, stegjärn, sele, rep, hjälm, isyxa samt diverse attiraljer för ev firning/räddning. För lite mer tankar om utrustning vid bergsbestigning i Sverige, se detta inlägg. Känner du dig lite osäker, så ta en titt på vår bergsbestigningskurs här.

Tyvärr var STF toppbok som ligger i en låda på Stortoppen förstörd. Lådan var sönder och alla sidor i boken blöta och nästintill oläsbara. Ingen penna heller. Kanske du kan ta med dig en ny när du ska upp? 🙂

7 reaktioner till “Klättra Sarektjåkkå”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *