Vad är det värsta som kan hända vid fjällvandring

Ävenflykter

Detta kanske kan förefalla som ett underligt eller onödigt inlägg, men vi har förstått att  en del av våra medmänniskor håller sig undan vildmarken på grund av en gnagande men odefinierad oro över att detta kan vara farligt. Denna typ av oro bemöts bäst genom att titta på vilka faror som egentligen finns.

Så, vad är det värsta som man måste förbereda sig för?

Allt kan naturligtvis gå åt helvetet. Du kan bli uppäten av en björn eller en fjällsida kan störta ned över dig. Denna typ av händelser är dock statistiskt sett synnerligen osannolika. Vad du behöver ha respekt för och ofta kommer att möta på dina vandringar är dåligt väder och strida strömmar.

Ingendera av dessa är någon katastrof när man vet vad att göra men kan vara farliga när man saknar erfarenhet. Tyvärr är det ju också så att erfarenhet får man bäst från sina egna misstag, och spänner man aldrig bågen så utvecklas man ej heller.

Går man upp på en glaciär, ska man akta sig för sprickor

När det gäller dåligt väder så måste man vara beredd på att vädret ändras snabbt och att du har rätt utrustning för att hantera detta. Det kan röra sig om kyla i kombination med kraftig blåst och våldsamt regn eller snöfall som snabbt kyler ned dig. I denna situation är det viktigaste egentligen att veta två saker:

  1. När det är bäst att stanna och slå upp tältet: är du osäker så pressa inte på utan ta det säkra före det osäkra och njut av vilan i tältet.
  2. Hur man slår upp tält i dåligt väder. När du är blöt och kall och stormen försöker att slita tältet ur dina händer är det viktigt att du vet vad du gör. Ge dig inte ut med ett nytt tält du aldrig använt, utan pröva att sätta upp det några gånger hemma i trädgården och memorera den exakta ordningen av de olika momenten. Varför inte försöka hemma i trädgården också om du har turen att få stormbyar någon dag?!

Om du har fått upp tältet så har du inte så mycket mer att oroa dig för (men det är ju skönt om du kommit ihåg att packa sovsäck och ombyte i vattentäta påsar!)

När det gäller jokkar så kan dessa vara en utmaning emellanåt och utanför de större lederna kan man behöva blöta ned fötterna. Små bäckar ställer väl inte till något större bekymmer eller huvudbry för någon. Det är de större/stridare jokkarna längs den existerande vandringsleden som kan väcka osäkerhet. Uppenbarligen kan de vadas eftersom de är på leden, men kanske de är ovanligt stora just nu, eller kanske platsen ej är optimal?

Det finns dock inga egentliga skäl till oro. Du kommer efterhand att skaffa dig den erfarenhet du behöver genom att gradvis spänna bågen. Det viktigaste här är kanske att inse att detta inte alls är något bekymmer på våra största vandringsleder, som Kungsleden. Här finns broar över strömmarna. Om du är osäker så titta bara på kartan så ser du att broar är markerade över de större strömmarna.

Ävenflykter

Ge dig sedan bara lite tid så kommer du att plaska fram likt en fjällöring och här finner du några råd på din väg över obryggda vatten. 

Ävenflykter

Fortsätt läsa om fjällvandring för nybörjare här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *