Funderar du på vinterpaddling? Här är våra tips

ävenflykter

(först lite om våra erfarenheter och sedan tips för nybörjare. Hoppa direkt till tips för vinterpaddling här)

Kajaker har sitt ursprung i Grönland, Alaska, Kanada, och Sibirien där marken är fryst och snötäckt stora delen av året och där lokalbefolkningen är beroende av havet och fiske.

När maken och jag var på Grönland besökte vi ett kajakmuseum där vi lärde oss mer om hur de byggdes och användes förr i tiden. All denna information triggade såklart vår nyfikenhet. Hur känns det att paddla i Grönlands kalla vatten?

Vi var bara tvungna att prova.

Icefjord i Ilulissat, Grönland

Lokala begåvningar kan paddla i vind och vågor och är så skickliga på att rolla (dvs komma tillbaka upp när de tippar), att de bokstavligen sys in i sina kajaker.

Då jag var rädd för både vind och vågor och ingen av oss kunde rolla på den tiden, valde vi att inte bli fastsydda, och inte heller ge oss av på egen hand 😊 Vi kontaktade en lokal aktör som erbjöd storslagen paddling bland isberg och begärde ingen tidigare erfarenhet från sina deltagare.

Icefjord i Ilulissat, Grönland

Vi fick torrdräkter, kajaker och en kort introduktion som lät ungefär så här: ”Paddling bland isberg är häftig. Den är också farlig.”

Isberg kan brytas sönder när som helst. Det skapas stora vågor när det händer och man vill verkligen inte vara för nära.

Men även på ett respektfullt avstånd som vi höll, såg dessa jättar respektingivande.

Med lätta paddeltag och låtsas mod paddlade vi runt Icefjorden utanför staden Ilulissat och tittade på glaciären som födde alla isberg i viken. (Förresten, visste du att isberget som krockade med Titanic kom från Grönland?)

Det gick bra och lämnade ett bestående intryck på oss.

Vi har inga isberg i Umeå, men kan vi inte prova paddla bland isfläckar? – undrade vi.

Icefjord i Ilulissat, Grönland

Då vi saknade kunskap om hur man gör, lyssnade vi först på en gratis föreläsning om vinterpaddling organiserad av Umeå Kanotklubb.

Sedan var det dags att köpa utrustning.

Slutet på april i Holmsund utanför Umeå

Pust…

Jag tycker verkligen inte om att köpa nya grejer. Men för vinterpaddlingen är det ett måste. Råkar man trilla in i vattnet, kan torrdräkt avgöra huruvida du överlever eller inte. Så det var inte mycket att diskutera.

Vi kontaktade Kajaktiv och skaffade oss både torrdräkter (denna för min man och en som liknar denna  för mig), skor och speciella vantar som håller händerna varma även när de är blöta.

Äntligen var det dags att prova.

Testar torrdräkter i Holmsund

I slutet av april följde vi med Umeå Kanotklubb på en vinterpaddlingstur i Holmsund.

Den första utmaningen var att sjösätta kajaker då det låg is vid strandkanten. Det blev en rolig ruschkana för de modiga (se video nedan). Det blev att krypa på alla fyra och hoppas att isen håller för andra, dvs mig.

Sjösättning för de med bra balans i slutet på april i Holmsund utanför Umeå

Turen gick bra. Det blåste lite men havet var lugnt. Isen låg mestadels vid stranden, och förutom det faktumet att vi hade lite mer kläder än vanligt och vattnet var kallt, var det inte så stor skillnad från havspaddling på sommaren.

Beundrar det enda isflaket vi hittade i slutet på april i Holmsund utanför Umeå

Stärkt av denna positiva erfarenhet såg jag fram emot nästa vintertur. Denna gång på Holmön, återigen med Umeå Kanotklubben, under första helgen i maj.

Med Umeå Kanotklubb på Holmön utanför Umeå. Bild: Matt Larsson-Clifford från Sweden Outdoors Coaching

Det var en magiskt vackert resa.

Det var mycket is, men den migrerade tillsammans med vinden. Det gällde att ha koll på prognosen och välja paddlingsplats utifrån vinden. Vissa vikar kunde vi inte kunde komma in alls pga is. Andra var öppna. Det var lite av en balansövning att komma in i vattnet och några trillade in vid sjösättningen då det låg många isfläckar vid stranden. Men pga torrdräkter blev ingen nedkyld.

Med Umeå Kanotklubb på Holmön utanför Umeå. Bild: Matt Larsson-Clifford från Sweden Outdoors Coaching

Vissa har till och med övat på att rolla  och öva på kamraträddningen. Medan kroppen klarar sig en stund i vattnet, skyddad av torrdräkten, blir huvudet och händer snabbt kalla. Så det gäller att komma snabbt in i kajaken igen.

Det var en magisk helg som återigen bevisade att paddling är en underbar aktivitet som inte behöver begränsas enbart till sommarsäsongen.

Om du, likt oss, har också blivit sugen att prova, här kommer några tips.

Med Umeå Kanotklubb på Holmön utanför Umeå. Bild: Matt Larsson-Clifford från Sweden Outdoors Coaching

Tips för vinterpaddling

Utrustning/kläder för vinterpaddling

    1. Vid köp av utrustning, prata gärna med försäljare för att få rätt storlek. T.ex., skorna måste vara rätt stora för att rymma extra strumpor och torrdräktens ”fötter”. Kontakta gärna Kajaktiv för konsultation – du garanteras utmärkt servis.
    1. Man blir rätt varm i dräkten. Nu har vi aldrig paddlat i -30 och kan inte uttala oss om det. Men i augusti på Grönland (det kändes som en sen höst i Sverige temperaturmässigt) hade vi enbart ett underställ och ett par strumpor under torrdräkten. I april och maj i Umeå hade vi underställ, två par varma strumpor och en fleece. Men det blev för varmt i fleecen. Testa dig fram är nog det bästa tipset.
    1. Vantar. Du kan köpa speciella vantar – Poogies – som håller värme även när blöta (t.ex., dessa). Annars, så kan du ha stickade tumvantar med gortexvantar ovanpå. Det funkar bra (se bilden nedan). Ta gärna extra vantar i en vattentät påse i fall om dina blir blöta.
Ävenflykter
    1. Skor. Det är bra att ha skor för att skydda dräkten när du går på land, t.ex., i samband med sjösättningen. Det finns många olika skor att välja ifrån. Vi har dessa skor – och tycker om dem. De är superenkla att ta på. Om du brukar gå i vattnet för att sätta dig i kajaken, fundera på att köpa skor som är lite högre. Då kommer mindre vatten i skon.
    1. Huvudet. En mössa är bra att ha på en vintertur. Ta en extra i en torrpåse med dig.
    1. Extra kläder. Ta fullständigt ombyte med dig i en vattentätt påse (underställ, fleece, strumpor, vantar, mössa, en varm jacka). Detta är utifall att du behöver gå i land, eller om di torrdräkt släpper in vatten, eller något annat scenario.
Icefjord i Ilulissat, Grönland
    1. Flytväst (gärna i en stark färg) är ett måste.
    1. Ett kapell är också ett måste. Det skyddar dig från onödig exponering till kallt vatten under paddlingen.
    1. Pannlampa. Det blir snabbt och tidigt mörkt på vintern.
    1. En handpump och en flottör för ev. självräddning.
    1. Ta med en telefon så att du kan kalla på hjälp vid behov. Använd en vattentät påse
  • Övrig utrustning inkluderar samma som på sommaren: reparationskit, första-hälpen, navigationsutrustning (kompass, karta). Se video nedan om vad att packa med
  • Tryck ut all luft ur dräkten när du har dragit åt alla kedjor. Så gör du: sätt dig på huk och dra i halsen på din dräkt, så att silikonkrage lossnar från din hud. Då kommer extra luft ur din torrdräkt. Tryck gärna med din lediga hand överallt på dräkten där du tror finns extra luft. Varför ska man göra så? För att du vill inte bli en Michelin-gubbe när du faller i vattnet. Det blir väldigt svårt att röra på sig och utöva självräddning.
  • Skölj din dräkt om du har varit i vattnet.
  • Glöm inte kolla alla dragkedjor på din dräkt innan du kliver in i kajaken. Glöm inte dra igen efter du har kissat om du har en dragkedja vid gylfen
  • Testa din torrdräkt (t.ex., i simhallen, på sommaren). Håller den dig torr?
  • Testa din torrdräkt på vintern: hur känns kylan? Hur länge kan du ligga i vattnet innan du börjar frysa?
Testar torrdräkten i slutet på april i Holmsund utanför Umeå

Hur att komma in och ur vattnet vid vinterpaddling?

  • Det kan vara svårt att komma in och ur vattnet pga is. Var beredd på att du kanske inte kan komma upp där du har gått in. I värsta fall, ska du behöva ringa någon för att komma och hämta dig (t.ex., en familjemedlem) om du behöver komma in i land långt borta från din bil.

  • Hur att sjösätta sig? Du kan glida ner sittande i kajaken om du är stabil och är bra på att hålla balans. Annars, sjösätt kajaken först och sedan gå på isen eller i vattnet tills du kan kliva in i sittbrunnen. Dina fötter blir inte snabbt kalla om du har torrdräkt och skor på, men försök att minska onödig exponering till vattnet om du kan.

Med Umeå Kanotklubb på Holmön utanför Umeå. Bild: Jenny Ferry

Fika/mat för vinterpaddling

  • Ta gärna med lite fika och en termos med varm dricka utifall att du behöver gå i land mitt i turen eller för att förtäras efter turen.

  • I Umeå Kanotklubb fikar vi inte under vinterturer pga kylan. Men gärna efteråt 😊

Med Umeå Kanotklubb på Holmön utanför Umeå. Bild: Jenny Ferry

Övriga tips för vinterpaddling

  • Ta en kortare tur. Både pga kyla och för att inte bli överraskad av isförflyttning
  • Kolla vädret noga innan du ger dig av. Se om vinden ska ändras medan du är på tur
  • Om du vill lägga renskinn eller underlag under rumpan för värmen, kom ihåg att du ska hamna högre upp än vanligt. Det kan påverka din stabilitet. Om så är fallet, hoppa över extra underlaget.
  • Med dräkten på blir du lite större än på sommaren. Så du behöver justera fotstödet i din kajak. Gör det på land.
  • Behöver du justera något till havs, samla resten av gruppen, bygg en flotte, så att dina kompisar kan hålla din kajak och ge dig stabilitet.
Gör en flotte för ett fika på vatten bland isberg på Icefjord i Ilulissat, Grönland
  • Öva gärna på självräddning och kamraträddning innan. Om du trillar i på vintern, gäller det att snabbt komma tillbaka in i kajaken. Även med torrdräkten på, blir du snabbt kall i vattnet. I Umeå kan du träna självräddning och kamraträddning både på sommarens teknikpass och vinterns inomhusträningar. Kolla Umeå Kanotklubbens hemsida för datum och info.
  • Paddla inte ensam. Risk med vinterpaddling är högre pga hypotermi. Följ helst med din lokala klubb eller andra likasinnade.
Mycket is längst stranden i slutet på april i Holmsund utanför Umeå
  • Ge dig inte av i stark vind eller vågor. Större risk på vintern om du hamnar i vattnet
  • Se en kort video om vinterpaddling från Escape Outdoors nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *