Klättra Pårtetjåkkå

Avenflykter

Pårtetjåkkå, eller Bårddetjåjkkå som det också stavas, är med 2005 meter Sveriges sjunde högsta berg, eller elfte högsta topp.

Berget lämpar sig väl för nybörjaren, och vi vandrade upp på denna med en ettåring i ryggsäcken (läs om den erfarenheten här).

Ävenflykter

Bege dig med bil eller buss till Kvikkjokk. Vandra några timmar längs Kungsleden norrut. Strax efter att du korsat ett par broar kommer du till en skylt.

Lämna då Kungsleden och vik av åt vänster längs stigen. Denna är lättvandrad och går genom ett varierat och vackert landskap.

Följ stigen genom skog, myrar, sjösystem och fjällbjörkskogen och slå läger när du nått kalfjället på någon vacker och torr plats på vägen mot Sähkokjåkhå.

Ävenflykter
Det är en lång promenad fram till bergets fot
Välj en tältplats lite högre upp då får du en fin utsikt och kortare promenad till toppen av berget

Nästa dag gå fram mot denna jåkk och vandra upp mot kammen nedom observatoriet, där lutningen förefaller vara bäst eller följ markeringar om du ser dem (stigen till observatoriet är rösat). Följ sedan kammen upp till toppen där du kan njuta av en vidunderlig utsikt.

Förutom att man blir trött av att vandra över stenskravel så är vandringen okomplicerad och någon klättring eller utrustning är inte nödvändig.

Ävenflykter

Den som inte nöjer sig med ett berg kan ju också överväga att göra en kamvandring över till Balgattjåhkkå (2004 meter), men då är det nog klokt att medföra rep och sele.

Ävenflykter
kamvandring till nästa topp

Här hittar du fler användbara länkar:

5 reaktioner till “Klättra Pårtetjåkkå”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *