Mens och friluftsäventyr

Ävenflykter

När ska mensen börjas? Du kan titta på kalender för att ta reda på det. Eller mäta kroppstemperatur. Ett annat säkert sätt är att spåra det utifrån äventyr. För att det är säkert som berg att mensen ska börjas den dagen du ska på ett större äventyr.

Mensen ackompanjerade mig när jag korsade Svalbard och besteg Aconcagua. Jag klättrade Matterhorn med menskramper och letade lönlöst efter tamponger när mensen överraskade mig på Kilimanjaro.  Jag har blött genom Hellweek – Adventure Academys prövande vecka av 20-timmars långa dagar av ansträngande fysisk aktivitet utan mat. Den var med mig när jag korsade Sverige solo på egen maskin. Imorgon ska jag påbörja en 100 km lång vandring längst Öreälvsleden och gissa vad har börjats idag? Mens, såklart.

Då hon är min ständiga äventyrspartner, tänkte jag dela med mig av vad jag har lärt mig under tiden i förhoppning att det kan hjälpa dig, min blödande medsyster.

Mens är inte ett hinder för friluftsäventyr

Var aldrig rädd att få mens ute. Ställ ingenting in, boka inte om. Förutsatt att du inte har en förlamande smärta, går det utmärkt att hålla på med friluftsaktiviteter med mens.

Det finns några saker du ska tänka på och du ska få användbara tips nedan.

Men det bästa med mens är att det gör dig starkare. Sant!

Ävenflykter
Stärkt av mens på Aconcagua 🙂

Dr. Mindy Pelz  förklarar i sin bok ”Fast like a girl” att hormonell cykel påverkar vårt välmående och vår styrka. För att må bra och prestera vårt bästa skulle vi kunna anpassa vår livsstil och våra aktiviteter utifrån den.

Din första mensdag är dag 1 av din cykel.

Dag 1-10: under denna period börjar östrogen byggas upp i kroppen och med det får du följande: bättre humör, klarare huvud, bättre förmåga att hantera stress, mindre rädsla. Östrogen påverkar produktion av kollagen, dina ben blir starkare och du blir mindre benägen att skada dig.

Dag 11-15: det är då ovulation inträffar. Östrogen och testosteron är höga under denna period. Du känner dig stark, har mer motivation, driv och energi. Det är en perfekt tid att starta ett nytt projekt, en svår uppgift eller lägga extra saker på din att-göra lista. Det är perfekt tid att omförhandla lön, ta ett svårt samtal eller genomföra något utmanande. Det är också bra tid att öka på din träning och bygga muskler.

Dag 16-18: under denna period dippar alla dina hormoner och med det dippar din energi och klarhet.

Dag 19-fram till blödning: det är en tid då kroppen producerar progesteron, en hormon som lugnar ner dig. Under denna period ska du känna dig mindre aggressiv, mindre irritabel och mer benägen att sitta i soffa och äta chocklad. Under dessa dagar ska du göra det kroppen vill och behöver – ta det lugnt och minska på stress.

Så ska du på ett utmanande äventyr är det rätt bra om du har mens (dag 1-10) eller har just haft mens (dag 11-15). Då är du som starkast.

Ävenflykter

Det inte så dum ide att röra på sig när man har mens heller. Forskning visar att promenader, cykling och simning förbättrar blodflöde, minskar smärta och lättar trycket i magen.  

Beth French, en ensamstående mamma och legendarisk långdistanssimmare bekräftar att hennes mens var mycket mer hanterbar när hon var på sina äventyr och korsade kanaler i olika världshav.

Hjälp! Jag har ingen mensskydd!

Den första kvinnliga expeditionen till Annapurna år 1978 samlade mycket uppmärksamhet med sin kaxiga slogan ”A woman’s place is on top!” Dessa 13 tjejer skrev sig in i historien med att nå toppen. De trotsade alla nejsägare, alla män som påstod att kvinnor inte lämpar sig för bergsbestigning, alla som hävdade att kvinnor är det svaga könet.

Men de gjorde ett misstag. Trots att ett företag som tillverkar mensskydd var en av deras sponsorer, har de glömt att packa mensskydd med. För 13 tjejer. Som skulle vara på berget i flera månader 🙂

Det kan hända oss alla. Så vad att göra? Du har två val.

Du kan strunta i det. När Robyn Davidson vandrade genom Australiens öken med 4 kameler, lät hon det flöda fritt och rinna längst sina ben. Det bekymrade inte henne det minsta. Det kan ha hjälpt att hon inte träffade människor veckor i sträck, och för att dagarna var så varma att hon kunde vandra naken.

Nakenvandring är något problematiskt i våra myggtäta skogar. Att låta mensen blöta ner byxorna är inte heller ett alternativ i vårt kalla klimat.

Därför är min tips: använd det du har.

  • Extra kläder. Kolla vad har du i ryggsäcken? Har du en liten handduk eller disksvamp? Vilka extra kläder har du med dig? En enkel lösning är att vika ihop en strumpa och lägga in i trosan. När den är full, lägg den andra strumpan in, tvätta den första i något vattendrag och häng den utanpå ryggsäcken för att torka. Repeat.
  • Toapapper. Vik toapapper flera gånger för att göra en halvcentimeter tjock binda.
  • Bomull. Kolla din första hjälpen kit. Har du bomull med? Rulla lite bomull i toapapper eller i en gasbinda.
  • Mossa. Vill du vara mer kreativ, lägg mjuk mossa in i toapapper och rulla ihop till en improviserad binda.

Byt dina DIY bindor ofta. 

Vilken mensskydd är bäst på äventyr?

Menskopp. Jag måste erkänna att jag har inte provat det än. Men jag har hört många kvinnliga äventyrare prislova denna uppfinning. Du behöver inte släpa med dig kilovis med hygienprodukter, ingen äcklig och illadoftande soppåse fylld med blodiga tamponger. Det enda du behöver är lite vatten eller papper att torka av koppen med. Du tömmer den bäst i en liten grop som du gräver i marken.

Om menskoppen är så bra, varför har jag inte provat den? För att det rekommenderas att man lär sig använda menskoppen hemma först innan man ger sig ut på äventyr. Man ska nämligen bli bekväm med att sätta in den och veta hur att göra det rätt för att undvika läckage. Det står på min att-göra-lista.

Tamponger. Har du inte lärt dig att använda en menskopp än, då är tamponger det bästa alternativet för dig. Det är inte så hygieniskt att stoppa in tamponger med smutsiga fingrar. Om du befinner dig långt ifrån vattendrag, använd oparfymerade våta servetter för att tvätta händerna.  Annars, använd tamponger med applikator.

Bindor är mindre passande för vildmarksäventyr. Det blir för svettigt, stökigt och stinkigt. Det går såklart att åtgärda med att byta bindan regelbundet och tvätta dig med våta servetter eller i vattendrag. Jag använder bindor under dagar med menssmärta eller kraftig blödning. Ibland (se nedan) kan det behövas ett kombo: tampong + binda.

Trosskydd. Dessa tar jag alltid med för långa turdagar oavsett om jag har mens eller inte. För dagar med starkt flöde kör jag både tamponger och trosskydd. De är också utmärkta att ha i slutet av mens när det kommer bara några droppar per dag.

Björnar och menstruerande kvinnor

Svenska brunbjörnar är rädda för oss människor. Sjunger du eller pratar när du går, så ska du mest sannolikt aldrig få se en brunbjörn oavsett hur mycket du blöder.

Men ska ditt äventyr ta dig dit där det finns isbjörnar eller grizzly – hur rädd ska du vara att din mensdoft ska attrahera dem?

Yellowstone nationalpark har en speciell artikel om det med noggrann hänvisning till vetenskapliga studier (se källan här).

En 1983 studie visade att isbjörnar reagerade med intresse på mensblod och blodiga hygienprodukter, lika mycket som på säldoft. Så isbjörnar kan tänka sig käka både sälar och menstruerande kvinnor.

Jag har blött genom hela vecka då vi korsade Svalbard på skidor. Har inte sett ett spår av isbjörnar 🙂

Ävenflykter
Korsar Svalbard på skidor. Med mens såklart

En 1991 experimentell studie av svarta björnar visade att de var fullständigt ointresserade av mensdoft och använda tamponger.

Det har inte gjorts liknande experiment på grizzlybjörnar, men enkla ekologiska studier ser inget samband mellan mensdoft och björnattacker. Även i Yellowstone med sina hemska berättelse om hur björnar attackerar människor, drar de ut ur tält och äter dem på natten, ser myndigheterna inget samband mellan mens och björnattacker.

Trots det rekommenderas kvinnor att vara försiktiga och:

  • Använda oparfymerade våta servetter,
  • Använda tamponger istället för bindor och bara oparfymerade hygienprodukter
  • Att inte gräva ner använda tamponger eller bindor, utan lägga dem i en förslutningsbar plastpåse och förvara de oåtkomligt för björnar, på samma sätt som man förvarar mat (kanske inte i en samma påse dock). I Yellowstone och annanstans där det finns svarta och grizzlybjörnar betyder det att hänga upp säcken ca 3 meter över marken och 1 meter bort från trädstammar.
  • Alternativt, kan använda tamponger brännas, men se till att de brinner bort helt.

Hajar då?

Det är en fråga som är icke relevant för våra svenska vatten. Men skulle ditt äventyr ta dig till hajrika vatten, så ska du veta att det finns ingen vetenskaplig evidens att menstruerande kvinnor har större risk att bli bitna.  Anledningen: hajar är inte särskilt intresserade av människoblod. Dessutom mängden av blod som kommer med mens är ganska liten. Se källan här. Enligt statistiken så är ratio 8:2, det vill säga att det går 2 kvinnor på 8 män som blir bitna av hajar (se källan).

Så har du mens, bada med killar 😀

Haha, nej.

Det handlar bara om att killar har historiskt varit mer exponerade till vattenaktiviteter. Men hur som, verkar inte mensblod utsätta dig för större risk att bli uppäten av björnar eller hajar.

Hantera mens som en pro

1. Ta med en soppåse

Lär dig från Di Westaway – grundare av ”Wild women on Top”  (nej, det är inte en webbsida för vuxna, utan en australiensisk friluftsrörelse som uppmuntrar kvinnor att börja vandra och bestiga berg). När hon bytte tampong på Kilimanjaro hade hon inte någon soppåse med och ingenstans att lägga den använda tampongen i. Så hon kastade den nerför branten. Bara för att upptäcka att den fastnade i grenar och hände som en röd julgransdekoration i ett av träden längre ner.

Hon lärde sig sin läxa: lär dig kasta bättre.

Skojar bara.
Det har lärt henne att alltid ha en påse med.

Om du använder tamponger eller bindor, packa med åtminstone en förslutningsbar påse för att lägga bort använda produkter i. Ha den på samma ställe där du har mensskydd så att du kan göra allt på en gång.

Jag brukar bära alla sopor hem. Men ska du på ett långt äventyr, så går det kanske inte. Då får du bränna använda tamponger i en kvällsbrasa. Kanske inte samtidigt som andra grillar korv dock 🙂

2. Ha hygienprodukter för dagen i fickan

För att underlätta logistiken har jag alltid både lite toapapper, ett par tamponger och en förslutningsbar påse i fickan på mina byxor när jag är ute på tur och har mens. Det blir för jobbigt om du måste gräva i ryggsäcken vid varje paus för att ta fram dem. Ibland behöver man springa rätt snabbt. Och ibland pluppar tampongen ut helt oväntat medan man gör sitt i buskarna (om det inte har hänt dig än, så är det bara en tidsfråga). Då är det bra att vara förberedd och ha allt du behöver i fickan. Obs jag menar inte att du ska bära hela tampongförpackningen i fickan, utan bara några stycken, för dagen. Resten kan du bära i ryggsäcken.

3. Tvätta dig regelbundet

Ta med dig oparfymerade våta servetter och tvätta dig när tillfälle ges. Om du delar tält med någon, be de att ge dig några minuter ensam i tältet. Eller passa på och gör ditt efter du har kissat i buskarna. Lägg den använda servetten i din förslutningsbara soppåse.

En av många roliga illustrationer av Tegan Phillips, en sydafrikans tjej som började med ett års-lång cykeltur på 11 000 km genom 10 afrikanska länder med sina föräldrar och syster, och… har aldrig slutat cykla. Idag är hon professionell långdistanscyklist som hittar äventyr världen runt gärna i sällskap med andra kvinnor. Kolla hennes ljuvliga bildblogg här

4. Packa alltid några tamponger med

Ta det som en vana att packa med en tampong/binda även när du inte väntar dig den rödfärgade besökare. Bara utifall om mensen överraskar dig eller om du träffar en syster i nöd.

Dessutom funkar tamponger perfekt för att stanna av en näsblödning eller stoppas in i ett djupt sår. Även bindor kan användas för att lägga om sår. Tamponger är också utmärkta att starta eld med (se video nedan).

Författare Jenny Gardiner ger dig 101 kreativa sätt som du kan använda tamponger på, exempelvis som öronproppar, tandborste, dreggelskydd på natten eller för att åtgärda en läcka på en båt 😀 

5. Packa alltid med smärtstillande

Se till att din Första Hjälpen kit har alltid smärtstillande med. 

6. Om du inte kan stanna av och byta mensskydd under färden

Om du vet, att det inte ska finnas någon möjlighet att byta tampong under dagen, då måste du planera på förhand. Kanske ha både en tampong och en binda för att undvika översvämning? Extra stor binda? Kom bara ihåg att inte ha tampong i för länge för risk att utveckla tampongsjuka – toxic shock syndrome, aldrig mer än 12 timmar, helst inte ens så länge.

När jag skulle klättra Matterhorn informerades jag att schweiziska guider pissar inte, bajsar inte och under inga omständigheter stannar av. Då insåg jag att de antagligen inte gör några pauser för att byta tamponger heller, för att samtliga är män.  Det finns dessutom ingenstans att gömma sig på den vertikala bergväggen där hundratals människor klättrar bokstavligen på varandra. Att ha mensens kraftigaste dag just då var inte optimalt men det gick att lösa med en tampong+binda kombo. Jag valde också en mer tillåtande fransk guide 🙂

Ävenflykter
Lycklig på toppen av Matterhorn

7. Lär dig bygga toa

Det är inte ovanligt att vara extra bajsnödig eller dålig i mage när man har mens, särskilt i början av veckan. Då är det bra att veta hur att bygga toa i det fria. Här kan du få tips för sommartoa, och här för vinterbajsande.

ävenflykter
Toa på Svalbard

8. Skjut upp din mens tills efter äventyret

Denna metod stödjer jag inte då jag tycker inte att man ska mixtra med hormoner för mycket. MEN jag har träffat andra äventyrare som gör det och finner det att vara en fungerande lösning. Det är också en metod som används av kvinnliga NASA astronauter, och om det duger för dem så…

Mensförskjutning innebär att du får behandling som gör att du flyttar fram din mens, det vill säga förlänger din menscykel så att mensen kommer senare. För att kunna skjuta upp mensen behöver du starta behandlingen några dagar innan beräknad mens.

Det finns i huvudsak två olika metoder för att skjuta upp mensen, och valet av metod beror på om du använder hormonellt preventivmedel eller inte. Mensen kan skjutas upp genom

  • förlängd menscykel med hjälp av dina preventivmedel
  • tillfällig behandling med hög dos gestagen

Om du använder hormonella preventivmedel, till exempel p-piller kan du få hjälp av en barnmorska eller gynekolog med instruktion om hur du skjuter upp mensen. Det är denna metod som NASA läkare rekommenderar till kvinnliga astronauter enligt denna artikel i National Geographic.

Om du inte har sådana preventivmedel kan du i stället få en tillfällig behandling. Den består av tabletter som innehåller en hög dos gestagen, en kemisk variant av vårt kroppsegna gulkroppshormon. Behandlingen hindrar slemhinnan i livmodern från att blöda. Den tillfälliga behandlingen tar du varje dag i maximalt 14 dagar, och du får din mens inom 2–3 dagar efter att du slutat ta tabletterna. Du kan inte använda den här metoden två månader i rad, utan du behöver få minst en mens emellan innan du kan få den här behandlingen igen. Se mer information här.

Astronaut Samantha Cristoforetti spenderade 199 dagar i rymden. Bildkälla: CNN

9. Prata med andra

Var inte rädd att lyfta upp ämnet med dina medsystrar. Förutom empati och stöd kan du få några användbara tips och roliga historier.

Hur hanterar du mens på dina äventyr? Har du någon rolig historia att berätta eller ett tips att dela med dig av, skriv gärna i kommentarer nedan. Tack!

Ävenflykter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *