En detaljerad guide till Öreälvsleden i Västerbotten för dig som vill vandra, cykla eller paddla

Ävenflykter

Här hittar du en detaljerad beskrivning av Öreälvsleden för vandrare, cyklister, paddlare och fiskare. Inlägget inkluderar kartor, bilder, video, information om stugor, forsar, stigkondition och annan praktisk information som inte finns tillgänglig annanstans.

Öreälvsleden sträcker sig i 100 km från Örträsk till Kråken där Öreälven rinner ut i havet.

Jag har vandrat hela leden augusti 2023 som en del av ett projekt ”Ensam genom Västerbotten. Den rädda äventyrarens solotur i vildmarken”. Du kan läsa om äventyret i sin helhet här eller se en 5 min film om det här.

Hoppa direkt till beskrivning av Öreälvsleden:

Generella reflektioner

  • Längd: 100 km.
  • Tidsåtgång: beror på hur snabbt du vill gå. Mig tog det 3,5 dagar med någorlunda tidiga kvällar (ca kl. 19.00) och normal hastighet med tid för fika, vila och filmning.
    Ävenflykter
  • Terrängen är varierande. Höga åsar, täta buskar, luftiga tallskogar, blöta partier. Stigens kvalité varierar från nästan osynlig (få sådana avsnitt), till tydlig, till att gå längs skogs- och grusvägar. Räkna med en genomsnittshastighet på ca 3 km/timme för en vuxen.

    Ävenflykter
    Ävenflykter
  • Orientering. Det är en fin led som är för det mesta väl markerad. Det finns några partier med hög gräs och tätt buskage där stigen är lite svårare att se. Där det pågår skogsarbete (ett par platser, se detaljerad beskrivning nedan) är leden också svår att spåra, troligtvis förstörd av skogsmaskinerna. På vissa platser leddes stigen om för att låta vandrare passera förbi en sevärdhet eller en nationalpark. I vissa sådana fall kan man fortfarande se de gamla markeringarna och följa dem av misstag. De leder dock i slutända till samma ställe så det är ingen fara.
    Ävenflykter
  • Svårighetsgrad. Leden är inte svår men det finns lite jobbigare partier, t.ex., när du ska upp och ner på branta åsar. Det finns broar och spån över alla blötmarker och bäckar.

    Ävenflykter
  • Ledkarta. Det finns en fiskekarta över leden (se längre ner) men den är inte tillräckligt detaljerad för att planera en tur. På mina vandringar brukar jag använda Naturkartan – en utmärkt karta som fungerar även offline och visar kontinuerligt din position.
    Tyvärr stämmer inte Naturkartans avbildning av Öreälvsleden helt med verkligheten. På vissa platser går leden annanstans än Naturkartan antyder. Jag fick en känsla att stigen leddes om inte så länge sedan för att vandrare skulle passera närmare fornlämningar och andra sevärdheter som fångstgropar, tjärdalar, lokala historiestigar, och naturreservat, precis som jag nämner ovan.
    Ävenflykter
  • Vatten att dricka. Trots namnet går inte leden längst älvens kust hela tiden. Ganska ofta avviker den, tar dig på höga åsar, in i skogar, runt stora fält och dyl. Det är klokt att bära åtminstone lite vatten med dig ifall du blir törstig.
    Vattnet är drickbar i älven, dock på sina ställe kan det vara för mycket växtlighet vid strandkanten. Om du inte vill se massor med mikroorganismer simmande i din vattenflaska, ta inte vattnet på sådana platser. Fyll på din flaska när du befinner dig vid en bäck eller en strandkant med klart vatten.

    Ävenflykter
  • Mat. Leden passerar flera samhälle men bara någon enstaka av dessa har en affär för eventuell påfyllning av proviant. Ta med all mat du behöver på turen istället.
  • Övernattningsstugor. Det finns stugor med jämna mellanrum på första halvan av leden (från Örträsk till Långholmarna). Däremot finns det enbart 1 stuga efter det. Slutsatsen: Bär med dig ett tält om du ska vandra hela leden.
    I varje stuga finns det flera sängplatser (vanligtvis 4) och levande ljus att tända vid mörker. Det finns ved och du får elda kamin. Ta med tidningspapper hemifrån för att starta elden eller ta med lite björkbark om du hittar den längst stigen för att underlätta antändningen.

    OBS! Inte alla stugor är markerade på Naturkartan så kolla detaljerad etappbeskrivning nedan för att planera din färd.
    Ävenflykter
    Här finns övernattningsstugor längst Öreälvsleden:
  • Norrströmskojan (2 timmar från Örträsk, ca 6 km)
  • Strömskojan (3.8 km från Norrströmskojan), vid Högland
  • Näslandskojan (Ca 8 km från Strömskojan, koordinater 63°59.4301  19°9 218)
  • Mariebäckstugan (3.8 km från Näslandskojan, uppe på Ladumyrkammen)
  • Önskanäs (10,4 km från Mariebäck)
  • Petnäset (1,1 km från Önskanäs, obs! stugan är låst och behöver hyras)
  • Balåstranne (3,6 km från Petnäset)
  • Storforsen (ca 4 km efter Agnäs)
  • Långholmarna (1,6 km efter Storforsen)
  • Holmforsen (ett par kilometer före Hummelholm)

Obs! Nedan presenterar jag etapper så som jag delade upp vandringen, utifrån hur lite tid jag hade på mig (enbart 3,5 dagar). Det går självklart ta det mycket lugnare och planera turen utifrån stugorna på 5 dagar.
Exempelvis:

Etapp 1: Örträsk – Mariebäcksstugan, ca 25 km
Etapp 2: Mariebäcksstugan – Storforsen, ca 20 km
Etapp 3: Storforsen – Holmforsen/Hummelholm, ca 20 km
Etapp 4: Holmforsen/Hummelholm – tält nära vatten
Etapp 5: tält – Kråken
Ävenflykter

Ävenflykter
  • Ta en del av Öreälvsleden. Det går utmärkt att hoppa på och av leden vid samhälle den passerar och vandra/cykla/paddla bara någon etapp. Om du vill få en relativ enkel och trivsam vandring, kan jag rekommendera följande etapper: Bjurholm-Agnäs och Nedre Öre-Kråken
Ävenflykter
  • Andra vandrare. Leden verkar vara använd då stigen är väl synlig för det mesta men jag har inte träffat en enda människa på den. Inte ens fiskare i närheten av byar.
  • Cykla Öreälvsleden. Leden i sin helhet är olämplig för cykling. Åtminstone i mina ögon. Är du en erfaren moutainbajkare så är antagligen allt möjligt. Men inte för de vanliga dödliga. Sträckor som ser ok ut för cykling är:
    1) Bjurholm-Agnäs,
    2) Agnäs-Storforsen-Långholmarna
    3) Brattfors-Nedre Öre-Kråken
    Ävenflykter
    Följande information fick jag från Karin Öhman på FB Friluftsliv i Västerbotten när jag frågade om det gick att cykla leden: ”Jag har gått nästan hela och jag skulle säga att vissa etapper är fullt cyklingsbara för icke-proffs men inte hela. T.ex. Bjurholm till Agnäs. Lite trixigare mellan Agnäs och Tallberg. Ännu svårare mellan Tallberg och Hummelholm. Ej rekommenderat mellan Hummelholm och Torrböle. Tråkigare mellan Torrböle och Brattfors då det efter Laxforsen går på sandvägar. Brattfors och utåt skulle jag säga går okej… minns inte 100 mellan Brattfors och Nedre Öre men är inte så stenigt och rotigt iaf. Lite stenigt utåt havet men många fina partier ut mot Tjäruskär. Ovan Bjurholm tyckte jag stigen gick väldigt mycket på skrå och var väl ruff med mycket rötter så jag tyckte det var rätt besvärligt att gå.”

I inlägget nedan hittar du en detaljerad information om samtliga etapper. Bläddra genom hela eller hoppa direkt till:

  • Paddla Öreälvsleden. Om du vill hellre paddla Öreälvsleden så går det också. Det blir definitivt inte tråkigt. Du ska färdas i hårt strömmande vatten, omväxlande med lugnare vatten och helt platta partier. Du ska passera många forsar. Höjdpunkter inkluderar den Agnäsforsen och den mäktiga Storforsen, men här ska du definitivt gå iland. Andra lite kraftigare forsar inkluderar Sågforsen, Åbroforsen, Långedsforsen, Hundedsforsen.
    Ävenflykter
    Många forsar ska du behöva passera förbi till fots. Vid vissa fall ska du behöva dra din båt i ca 2,5 km. Så se till att ha en båtvagn med.

Under den första halvan av Öreälvsleden finns det stora skyltar på strandkanten vid varje övernattningsstuga så att paddlare ser var att gå iland. Efter Storforsen försvinner stugor. Skyltarna försvinner något tidigare, om jag inte missminner mig.
Ävenflykter

Älven användes för flottning förr. Restorationer pågår idag för att återställa älvens ursprungliga skick och du ska se grävmaskiner här och där. Bland annat lägger de tillbaka naturliga hinder i vattnet, så se upp för dem.


Har du inte en egen kajak eller vill helst paddla med någon erfaren, kontakta gärna Öreälvens kanotcenter. De ordnar paddling på olika sträckor och du kan välja något som passar just dig och din familj (se här). Exempelvis,

  • från Örträsk till Bjurholm (35 km, 1-2 dagar, ca 8 timmar effektiv paddling) – Delvis ganska hårt strömmande vatten, omväxlande med lugnare vatten. 
  • Från Bjurholm till Agnäs (15 km, 1 dag, 5-6 timmar) – En lämplig sträcka för alla även nybörjare. Lättpaddlad utan svåra forsar och starka strömdrag, lite strömmande i början. Du kan lägga ett extra snurr på detta äventyr: Paddla nedströms och vandra tillbaka till Bjurholm?
  • Från Bjurholm till Petnäset (7 km, 2.5 timmar halvvägs till Agnäs) – Lättpaddlad sträcka för alla, lämplig familjesträcka. Lite ström i början men sedan lugn paddling. Rastplats finns nere på stranden och fina stränder för bad och sol.
  • Från Agnäs till Havet (47 km, 3-4 dagar) – En sträcka för den mer erfarne paddlaren, som innefattar många kanotlyft och ogenomfarbara forsar och vattenfall.

I inlägget nedan hittar du en detaljerad information om samtliga etapper, videos av alla forsar jag såg med egna ögon och hur långt man måste bära kanot vid varje fors. Bläddra eller hoppa direkt till

Hoppa tillbaka till toppen

Etapp 1: Örträsk-Mariebäck  (25 km, ca 8-10 timmar)

Vandring Örträsk-Mariebäck

Etappen börjas i den vackra Örträsk, vid bron, på älvens vänstra sida. På älvens höger sida, på andra sida bron hittar du en rastplats med toa. Etappen avslutas några km innan Bjurholm, i en övernattningsstuga på toppen av en ås – Mariebäckstugan.

Ävenflykter
Ävenflykter

Innan du kommer ner till älven behöver du gå längst en äng. Redan där blev mina fötter genomblöta av dagg och fuktighet från gårdagens regn. Så min rekommendation är: har det regnat eller ska du ut tidigt på morgonen när dagg fortfarande ligger kvar, dra plastpåsar ovanpå dina strumpor innan du stoppar fötterna in i skorna.

Två timmar efter Örträsk, strax innan en första övernattningsstuga – Norrströmskojan, pekar en skylt mot den, medan en annan skylt som det står ”Öreälvsleden” på pekar 90 grader mot vänster. Gå inte till vänster. Denna stig leder dig upp till en grusväg och försvinner därefter. Gå istället vidare till stugan. Leden fortsätter rakt fram.

Ävenflykter

Jag svängde till vänster här och hamnade i slutända vid en björnide istället, med en rykande färsk björnbajs bland hallonbuskar. Blev rädd och förstörde resten av dagen orolig för fler björnmöte.

Nu kanske skrämmer jag dig i onödan. Jag har inte sett en björn någonstans på leden, bara björndynga och gångar bland bärbuskar. Det är klart att någonstans i skogen går det björnar, men sannolikheten att faktiskt träffa en är nästan obefintligt om du pratar, sjunger eller låter på något sätt så att björnen har en chans att gå iväg. Han vill inte träffa en människa.

Efter Norrströmskojan blir det fler stugor. Stugorna är skyltade både längst leden och vid strandkanten så att man ser skyltarna från vattnet. Ca 3,8 km efter Norrströmskojan blir det Strömskojan, 8 km därefter kommer det Näslandskojan, därifrån är det 3.8 km till Mariebäckstugan. Orkar du inte hela vägen till Mariebäcksstugan, kan du avbryta tidigare. Jag använde stugor för raster och fika.

En fin sträcka med varierad terräng. Finast uppe på åsen vid Mariebäcksstugan. Se till att du har vatten med om du tänker övernatta här. Annars behöver du traska ner till älven och upp till stugan igen.

Cykling Örträsk-Mariebäck

Etappen är inte lämplig för cykel, åtminstone för de vanliga dödliga. Stigen är lite besvärlig på sina platser, lutande stark mot älven, förstörd av vårfloden på något ställe, med rötter och stockar över sig.

Paddling Örträsk-Mariebäck

Rätt snart efter Örträsk kommer du fram till Örträskdammen. Det är en bro med en sorts ”staket” som kan sänkas och lyftas ur vattnet. Jag kunde inte se huruvida det går att passera under bron med en kajak/packraft.

I närheten av Ström ligger det Långforsen. En lätt och väldigt lång fors. Går bra att paddla, åtminstone i augusti. Nedan hittar du video från två olika platser, men hela forsen såg ungefär så här eller lugnare.

Näslandsforsen – lite större vågor än i Långforsen. För mig ser den ok ut, men Öreälvens kanotcenter föreslår ca 75 m kanotbäring här. Du avgör själv.

Se upp efter Näslandsforsen när du kommer till en ö. Runda på öns högra sida (ej vänstra), se nedan.

Mellan forsar är det lugnt vatten som gäller under en lång stund.

Varje övernattningsstuga, inkl. Mariebäcksstugan, är markerad med en skylt på stranden. Det finns hela 4 stugor mellan Örträsk och Mariebäck samt ett par rastplatser.

Bildkälla: Öreälvens Kanotcenter

Hoppa tillbaka till toppen

Etapp 2: Mariebäck-Bjurholm-Agnäs-Tallbergsbroarna (ca 25 km, ca 11 timmar)

Förbered dig på att stigen slingrar sig mycket, särskilt mellan Bjurholm och Agnäs och vandringen ska ta mycket längre än förväntad. Jag startade vid Mariebäck kl.8.00 och nådde Agnäs kl.16.00. Har du ingen tidsbegränsning, så skulle jag rekommendera att inte pressa till Tallbergsbroarna (ca 3 timmar till) utan stanna av vid Storforsen eller 1,6 km efter Storforsen i Långholmarna. Då får du också sova bekvämt i en stuga.

Jag hade ett tält med och tidspress och därför avslutade etappen vid en grillplats under Tallbergsbroarna. Jag valde just den platsen för att där fanns det även en toa. Lite smidigare än att behöva ordna en egen 🙂

Vandring Mariebäck – Tallbergsbroarna

Från Mariebäck är det 5.2 km till Bjurholm. Stigen går längst älven och avviker sedan för att klättra upp på åsar i närheten av Bjurholm.

I Bjurholm svänger leden direkt vid fotbollsplanen och går ner till älven igen. Här börjas Lagnäset, en av många reservat som leden passerar genom. Vid en hängbro hittar du en fin rastplats med bord och toa.

Från Bjurholm är det 5.2 km till Önskanäs stuga.

Ävenflykter

Efter det går stigen lite upp och ner, över fällda trädstammar där bävrar håller hus, lite vildare växtlighet.

Ävenflykter

Enbart 1,1 km efter Önskanäs ligger ett kanotcenter i Petnäset. Alla stugor är låsta här, men det finns en grillplats och en toalett som kan nyttjas. Det är en lätt promenad som leder hit.

Från Petnäset är det 3,6 km till nästa stuga vid Balåstranne.

Stigen från Petnäset mot Balåstranne går genom ett hygge med en kohage på andra sida älven. Ett par meter till höger om stigen hittar du även en fin sandstrand som inbjuder en trött vandrare att tvätta av sig svetten (en markerad stig leder hit). Det är lite svårt att se stigen på hygget men det går.

Sedan kommer stigen upp på en hög strandkant, en sanddyn som påminner om Drakryggen vid Lögdeälven.

I slutet av dynen delar sig stigen. En går till vänster. En annan till höger.

Ta den vänstra stigen. Leden blev omdragen i sommar 2023 och det är den vänstra delen som gäller nu. Den drogs om för att slippa det branta partiet som riskerar rasa i ån plus att bondens nya åkrar får vara utan stig. Den nya ledsträckan finns närmare beskriven på Byaföreningen för Agnäs Bästa (och instagram: @ AgnasBy).

Det visste jag inte när jag traskade här och råkade välja den högra stigen för att Naturkartan föreslog det. Till min stora glädje gick stigen vid kanten av en gigantisk ärtfält (älskar ärtor!)

Efter fältet kom jag ut på ett område där det pågick skogsarbete. En bulldozer förberedde ännu ett område för plantering (?) Här försvann stigen. Hamnar du också här, så följ fältets kant som går i en halvcirkel och leder dig ut på en väg. Följ vägen i några hundra meter.

Hit till vägen ansluter sig även den vänstra stigen (alltså den som du ska följa nu när du vet vad som gäller 🙂 ).

Sväng av från vägen till höger när skyltarna uppmuntrar till det. Här hittar du ledens finaste stuga vid Balåstranne.

Genom en kohage, in i Agnäs – en välmående jordbruksby med stora fält.

Ävenflykter
Ävenflykter

Passera genom byn.

I slutet av byn, i en vägkorsning hittar du en stor rastplats med en grillkåta, toa och flera bord och bänkar.

Passera förbi en uppdammad Agnäsfors. 

Agnäsforsen

Från Agnäs är det ca 4 km till Storforsen på en bred och fin väg. Storforsen är en mäktig syn.

Så ser Storforsen ut bakifrån, från utsiktsplatsen

Det finns en stor stuga vid Storforsen.

En till stuga bara 1,6 km efter Storforsen vid Långholmarna. Sedan är det inga stugor efter det. Så är du beroende av stugor, övernatta här.

Ävenflykter

Annars, fortsätt längst leden över Forstjännbäcken, genom Lilloxpallsbäckens Naturreservat, upp och ner på åsar och backar.

Långt innan du ser Tallbergsbroarna, hör du dem. Ljud från bildäck och tåg fyller skogen.

Gå över vägen och sväng till höger för att följa trafikskyltar ”Sevärdhet” som broarna definitivt är.

Ävenflykter

Här hittar du en informationstavla med karta, en parkering och en rastplats med toa. Härifrån påbörjas den historiska stigen som berättar om broarnas bygge.

Ävenflykter
Äldsta tallbergsbron över Öre älv, provbelastning

En lång trappa tar dig ner till ännu en grillplats vid älven. Här övernattade jag.

Ävenflykter

OBS! Fiskekartan påstår att det finns en stuga vid Tallbergsbroarna. Sommaren 2023 fanns den inte. Verkar vara riven. Detta är bekräftat av andra som har vandrat här via FB gruppen ”Friluftsliv i Västerbotten”

Ävenflykter

Cykling Mariebäck – Tallbergsbroarna

Svårcyklad etapp i sin helhet, men det går om du är beredd att leda cykeln en del.

Det blir många tuffa partier och en del fina. Förberedd dig på att gå upp- och nerför branta åsar, både i närheten av Bjurholm och innan Tallbergsbroarna.

I närheten av Bjurholm ska du också passera rätt många fällda träd där bävrar håller hus – en hinderbana för både vandrare och cyklister.

Trots det verkar Bjurholm-Agnäs vara populär bland cyklister.

Så ser leden ut i Bjurholm

Från Agnäs till Storforsen går det en bred och fin skogsväg – vilket gör det till en perfekt cykelutflykt för en barnfamilj (eller bilutflykt om ni har familjemedlemmar som inte kan gå eller cykla långt)

Vägen från Agnäs till Storforsen

Efter Storforsen är det en vanlig stig som gäller, och som sagt, får du kämpa om du fortsätter till Tallbergsbroarna. Vid Lilloxpallsbäckens naturreservat i närheten av broar blir det rätt besvärligt.

Paddling Mariebäck – Tallbergsbroarna

Sträckan Bjurholm-Agnäs är lugn och fin och lämpar sig även för nybörjare. Lättpaddlad utan svåra forsar och starka strömdrag, lite strömmande i början.

Bildkälla: Öreälvens Kanotcenter

I Agnäs kan du kliva ut vid rastplatsen eller strax efter bron. Här ska du behöva dra din kajak förbi en uppdammad Agnäsfors med sitt kraftverk. Efter dammen är forsen rätt stark och ingenting för en nybörjare. 

Tyvärr går leden på avstånd från älven efter Agnäs och jag kunde inte se forsen i sin helhet. Jag vet inte heller hur älven ser ut en lång stund efter Agnäsforsen då stigen inte kommer tillbaka till Öreälven före Storforsen. Enligt kartan dock är det inga forsar emellan dem.

Storforsen kan man inte paddla. Den hör man på lång väg. En mäktig fors. Förbered dig på kanotbäring i ca 1000 meter.

Hur det ser ut mellan Långholmarna och Tallbergsbroarna har jag inte sett med egna ögon då leden går långt bort från vattnet. Fiskekartan (längst upp) anger inga stora forsar på denna sträcka. På Naturkartan ser man två forsar: Skölgforsen strax innan Lilloxpallsbäcens naturreservat och Lillslättforsen strax innan Tallbergsbroarna (se skärmdump från Naturkartan nedan). Öreälvsledens Kanotcenter föreslår att bära kanoter 50 m vid Sköljforsen, men nämner inte Lillslättforsen alls, så det borde vara ok att paddla genom.

Hoppa tillbaka till toppen

Etapp 3: Tallbergsbroarna – Brattfors/Mjöråsskatan (ca 25 km, ca 9 tim)

Denna etapp blev kortare än planerad och du säkert hinner gå längre. Jag fick slå upp tältet redan kl.17.00 pga åskan. För att underlätta din planering, läs detta och nästa avsnitt för att välja den lämpligaste övernattningsplatsen för dig.

Under denna etapp hoppar leden över på både vänster och höger sida av älven. Du börjar komma in i mer bebodda trakter, går ofta på breda skogsvägar och passerar flera byar.

Se till att du fyller på din vattenflaska när tillfället ges för att under långa partier ska du inte kunna hitta vatten.

Ävenflykter

Vandring Tallbergsbroarna – Brattfors

Etappen börjas med en bred och fin väg,

som sedan omvandlas till en tydlig markerad stig som går lite upp och ner på åsar, på avstånd från älven.

Ganska snabbt finner man sig stående på en bevuxen vändplats av en skogsväg och inga ledmarkeringar framför sig. Tittar man på Naturkartan här, upptäcker man plötsligt att man har hamnat långt borta från leden som den är markerad där.

Bli inte förtvivlad. Du har inte gått fel.

Som jag nämnde tidigare, är det troligt att Öreälvsleden leddes om nyligen för att gå förbi sevärdheter. Och mellan Tallbergsbroarna och Hummelholm blir det hela två sådana.

Den nya leden tar dig upp på en ås och fram till en skogsväg och fornlämningar (blå punkt), bort från den gamla leden (röd linje)

Först hamnar du som sagt på en vändplats utan markeringar framför dig, enbart bakom dig. Fortsätt längst skogsvägen en stund, förbi grustaget, så ser du markeringar igen så småningom. De tar dig till fångstgropar (se skärmdump ovan).

Efter fångstgropar kommer du ut på ett kalhygge. Här tar skogsvägen dig äntligen ner mot älven. Vid en grillplats som tittar över en mindre fors, hoppar du återigen på en markerad stig.

Men på en gång, avviker stigen igen från Naturkartan (och från älven).

Den tar dig till vänster, för att ta dig genom en liten Naturreservat – Jon-Persbäcken (se skärmdump nedan, den blåa pricken markerar min position). Inget spännande här för den som inte förstår sig på botanik.

Som du ser på skärmdumpen ovan så verkar leden fortsätta längst älven (se den röda linjen). Jag vet inte om det stämmer fortfarande. Har du gått den vägen (istället för via Jon-Persbäcken, skriv gärna i kommentarer nedan).

Oavsett om du följer Naturkartan eller de nya ledmarkeringar, så kommer du till samma ställe så småningom, en sista stuga på leden – Holmforsstugan. Om du följer markeringar, så går du både på en skogsstig och en fin och bred skogsväg.

Som du kanske har gissat, ligger inte Holmforsstugan längst leden enligt Naturkartan, men vill du ha en vilopaus och en fin strandnära promenad, rekommenderar jag att du följer markeringar i skogen för att besöka den. Är stugan upptagen, så finns det en grillplats utanför.

Ävenflykter

Är den upptagen också, kan du fortsätta vidare mot Hummelholm. Bara efter 10-15 minuters promenad genom Hummelholms Naturreservat, förbi en stenkista (lämning från flottningstiden),

genom vackra lövängar kommer du till Hummelholms rastplats. Här finns det flera bord, en toa, och här får du campa om du vill.

Efter en vilopaus här, fortsätt genom Hummelholm via en vacker björkallé.

I slutet av byn hoppar du av asfaltvägen för att gå genom några fält och därefter en ordentligt blöt parti.

Ävenflykter

Därefter, fler fält. Ledmarkeringar tar dig längst den vänstra fältkanten först, men sedan måste du ta dig till mitten av fältet för att komma ut på en liten väg som ska ta dig förbi några lador och in i en nästa by – Torrböle.

Ävenflykter

I mitten av Torrböle ska du korsa över älven och börja vandra på andra sidan.

En lång stund ska du vandra genom en luftig tallskog på en bred och fin skogsväg. Fast strax efter Torrböle avviker leden från vägen för att ta dig till Kulturstigen och några kulturhistoriska lämningar (t.ex., en tjärdal).

Men rätt snart hamnar du tillbaka på skogsvägen och ännu en eller två Naturreservat (Sörheden, Örsbäck, och Långrumpskogen).

OBS! Det blir ingen möjlighet att hämta vatten under denna sträcka tills långt in mot Brattfors då du ska korsa en bäck, så se till att du fyller på din vattenflaska antingen vid Holmforsstugan i Hummelholm eller någonstans i Torrböle (jag lyckades inte komma ner mot älven i Torrböle dock)

Nästa by är Brattfors. Åskan hann ikapp mig här och jag fick övernatta vid en älvkrok – en fin strandplats Mjöråsskatan – strax efter byn, vid en hygge (se skärmdump nedan, pilen)

Cykling Tallbergsbroarna – Brattfors

Med reservation att jag har själv inte cyklat utan bara vandrat, så såg det ut för mig som att även jag (en svag cyklist) skulle kunna cykla denna etapp då mycket av den gick på breda skogsvägar.

I början strax efter Tallbergsbroarna var stigen inte cykelvänlig (upp och ner på åsar),

men därefter är det mest skogsvägar, iaf om du följer ledmarkeringar och inte Naturkartan.

Lite besvärligt kan det vara strax efter Hummelholm där det är blött och du behöver gå på spänger. Men det är ett kort avsnitt.

Efter Torrböle, fortsätt längst skogsvägen, istället för att följa Kulturstigen (den sistnämnda ska ändå komma ut på skogsvägen).

Efter Brattfors, strunta i att följa leden, utan cykla längst vägen i stället, då kommer du till Långed mycket snabbare och smidigare. Ett förslag: övernatta vid eller i grillkåta i Långed istället för Mjöråsskatan, som jag gjorde.

Paddling Tallbergsbroarna – Brattfors

Tyvärr går Öreälvsleden långt ifrån älven under stor del av denna etapp och jag har inte med egna ögon vittnat hur vatten ser ut på de flesta forsar. Beskrivningen nedan förlitar sig på information jag hittade på Öreälvens Kanotcenter och Naturkartan. Vill du komplettera, skriv gärna i kommentarer nedan.

Älven svänger mycket och denna etapp blir lång.

Enligt Naturkartan ser det lugnt ut hela vägen från Tallbergsbroarna till Gravanäsforsen. Den såg jag med egna ögon (se video nedan) och den verkar vara lugn. Öreälvens Kanotcenter nämner den inte vilket tyder på att man kan paddla genom. Här kan man gärna komma iland för ett fika vid en grillplats vid Jon-Persbäckens Naturreservat och fortsätta vidare.

Efter ett kort lugnt parti börjas Floknäsforsen. Verkar vara lika harmlös som Gravanäsforsen.

Vid Hummelholm hittar du Holmforsen. Trots namnet verkar det inte handla om någon fors. Åtminstone såg jag ingen från Holmforsstuga och Öreälvens Kanotcenter nämner den inte heller.

Stenkista vid Holmforsstugan. Till höger ser du hur forsen ser ut

Efter bron i Torrböle svänger älven och här blir det två kraftiga forsar i en – Sågforsen + Åbroforsen (jag har ingen bild eller video på den). Här rekommenderar Öreälvens Kanotcenter att bära kanoten i ca 500 m.

Bron i Torrböle

Strax efter kommer Laxforsen. Här gäller det kanotbärning i 400 m.

Sedan kommer det ännu en fors – Bjurforsen. Denna kräver kanotbärning i 150 m. Brattforsen – samma här, bärning i 150 m. Tyvärr har jag inte sett dem då leden gick på avstånd från båda.

Hoppa tillbaka till toppen

Etapp 4: Brattfors/Mjöråsskatan – Kråken (ca 25 km, ca 7 tim)

Den lättaste och ljuvligaste etappen av hela leden enligt mig. Tar dig genom varierad natur och avslutas vid Kråkens Hamnkrog där du kan fira med att hoppa ner i havet från bryggan.

Vandring Brattfors – Kråken

Etappen börjas med en stig som går längst älven och ibland hoppar ut på en skogsväg som går parallellt med stigen, förbi ett stort fångstgropssystem. Det pågick skogsarbete där stigen gick så i slutända valde jag att lämna stigen och gå på vägen.

Ganska fort kommer du till en by Långed. Här finns det en café på älvens vänstra sida (i färdriktningen) och någon historisk lämning på den högra.

Efter byn svänger leden av vägen och tar dig närmare älven, vilket är trevligt. Du passerar flera forsar och vandringen är trevlig här.

Vid Håknäsforsen tar dig leden över en bro på andra sidan älven till en by som heter Håknäsbacken med fantastiskt stora och vackra hus.

Vägen som går genom byn fortsätter även vidare som skogsväg, medan leden svänger av mot höger, i riktning mot älven. Jag valde att stanna på skogsvägen då leden skulle ändå komma tillbaka ut på den om en kilometer eller så.

Ännu en bro tar dig tillbaka till den högra sidan av älven, över en liten fors – Lillstrycket. Leden svänger till vänster och här, några meter från bron hittar du en liten sandstrand. Här var det skönt att svalka fötterna och ta en fikapaus.

Sedan går stigen förbi några gårdar och fält, och vid ett par tillfälle får man dra sig genom hög växtlighet, men det går över fort.

Vid Kråken förändras naturen.

Du kommer ut på en fin havsstrand med bryggor och släta klippor.

Efter Kråkskäret svänger stigen in i skogen och sista delen av leden går längst en väg.

Och till slut kommer du fram till Tjäreskäret och Kråkens Hamnkrog. Om Krogen har öppet då kan du fira med en smakrik måltid.

Annars, så kan du fira med att hoppa ner i havet från hamnens brygga 😊

Cykling Brattfors – Kråken

Det är lite väl bevuxet strax efter Öre, och stenigt efter Kråken, men är du en van cyklist så ska du klara av denna etapp utan bekymmer.

Paddling Brattfors – Kråken

Långedsforsen blir den första forsen av många denna dag. Den kommer du till rätt fort efter Brattfors, efter en elledning. Forsen är lång och rätt kraftig (se video). Öreälvens Kanotcenter föreslår kanotbäring på hela 2500 m här (ungefär till nästa elledning). Som tur är, går leden längst en asfaltväg och du kan enkelt transportera din båt om du har en båtvagn med.

Efter Långedsforsen breddar sig älven och blir till en lugn sjö – Trillan. Men strax efter Trillan blir det en skarp krok och bakom kroken börjas Hundedsforsen. Den är också lång. Den såg någorlunda ut för mig, men Öreälvens Kanotcenter föreslår kanotbäring på 1000 m. Denna gång är vägen lite längre bort. Vill du spara på tid, så kan du helt enkelt fortsätta gå längst vägen efter Långedsforsen, men det är såklart mycket tråkigare och det är inte därför du har en kajak med.

Ganska snart efter Hundedsforsen kommer en sorts damm (?) och därefter Håknäsforsen. Dammen stänger av 2/3 delar av älven från vänster sida i färdriktningen. Du kan passera i öppningen på höger sida.

Strax efter dammen, under bron börjas Håknäsforsen.  Vågorna här är lite större (se video nedan) och Öreälvens Kanotcenter föreslår kanotbärning på 200 m.  

Jag såg inte två små forsar som kom efter det – Per-Larsforsen och Grytörforsen. Öreälvens Kanotcenter rekommenderar kanotbäring på 100 m förbi bådadera.

Ännu en liten fors under bron, strax efter Grytforsen. Den verkar heta Lillstrycket och vara ok att paddla genom dock avgör själv vad som är lämpligt för dig (se video).

Efter Lillstryket är älven för det mesta lugn, med ett fåtal lite snabbare partier, dock inga forsar.

En stund efter Alvik kommer du ut i en havsvik.

Fortsätt längst strandkanten, förbi Kråken till en liten hamn i Tjäreskäret. Här slutar Öreälvsleden.

Hoppa tillbaka till toppen

En kommentar till “En detaljerad guide till Öreälvsleden i Västerbotten för dig som vill vandra, cykla eller paddla”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *