Hellweek med Adventure Academy Sweden – Den ultimata prövningen

Ävenflykter

Vill du testa dina gränser? Lära dig vad du verkligen är kapabel till? Förstå vad du är gjort av och vad din kropp och hjärna klarar av? Hur du är under en extrem påfrestning och huruvida du kan klara utmaningar med gott mod trots hunger, sömnbrist och utmattning? Få erfarenhet för livet och skapa minnen med ett gäng likasinnade?

Då är Hellweek något för dig.

Vad är Hellweek? It’s all in the name…

En fysisk och mental prövning som inte liknar något annat. Under fyra dagar får man testa sina gränser under trygga former tillsammans med Adventure Academy Sweden.

Adventure Academy Sweden är en äventyrsutbildning för alla friluftsintresserade. Under läsåret träffas man varje månad för att få lära sig mer om friluftskunskap, inkl. eldning, navigering, tältning, matlagning, kläder, första hjälpen.

Lär oss hur att hantera hypotermi

Studenter får prova på klättring, paddling, isvaksdopp, högintensiv träning.

Fotograf: Susanna Holmsten

De får utrustning, undervisning och coaching från erfarna ledare. Allt för att förbereda sig för det ultimata prövningen – ett eget stort äventyr på tre veckor som ska genomföras under sommaren.

Mitt kommande sommaräventyr: ensam genom Västerbotten från gränsen mot Norge till Bottniska viken till fots, men packraft, kajak och cykel

Men innan dess, så kommer det Hellweek…

I år såg det ut så här:

14 elever. Ingen mat. Information on a need-to-know-basis. En tur runt Sälen. 20-timmars långa dagsmarscher. Frustration. Trötthet. Kamraderi. Lyhört ledarskap. Kramar och pepp. Skratt och djupa samtal. Vackra vyer. Otroliga upplevelser. Eufori av att komma i mål.

Vi började med kamraträddning i kanoter i det kalla vattnet vid Sälens strand. Vad är kamraträddning? Det är när några trillar ut och välter sin kanot och andra försöker hjälpa dem. En uppfriskande aktivitet för samtliga inblandade 🙂

Sedan var det två dagars paddling motströms i motvind med väldigt mycket vatten i älven.

Fotograf: @gunnar_eld

När det gick inte paddla längre, fick vi gå istället.  Genom oländig terräng och över snötäckta fjäll, över vattendrag och skogar.

Fotograf: @gunnar_eld

Ibland till 2.30 på natten, för att bli väckta redan vid soluppgången för en ny prövning.

Fotograf: @gunnar_eld

Dag tre blev vi av med våra tält och fick sova under en liten tarp. Upp kl. 3.45 för att fortsätta gå.

Fotograf: @gunnar_eld

På tal om mat, så fick vi lämna ALLT ätbart vid starten och fick bara två ägg och en morot till frukost – att dela på 14 personer. Lunch bestod av blåbärsblommor och harsyra och efter 63 timmar fick vi EN fisk att dela på (och två potatisar).

Fotograf: @gunnar_eld

Sedan var det cykling på mountainbikes. Uppförsbacke såklart och vidare längst Cykelvasans led.

Fotograf: @gunnar_eld

Och till slut belönades vi med en välförtjänad matstund och dusch.

Middag på Olasgården smakade så gott som inget förr.

Ävenflykter

Så skriver Adventure Academys rektor Louise Östberg ”Hellweek är en prövning ingen genomgår ensam. Hellweek visar om och om igen att ingen är stark ensam utan tillsammans med en välfungerande grupp kan en individ ta sig nästan hur långt som helst. Eleverna har burit varandra, både bildligt och bokstavligt, de har hållit varandras ryggar och hjälpt varandra både fysiskt och mentalt på ett helt fantastiskt sätt.”

Känslan av genuin kamraderi och värme, ömsesidig omtanke och support genomsyrade hela äventyret och var min favorit upplevelse under dessa dagar. Utan varandra skulle vi inte har klarat av denna utmaning.

Bästa gänget: Adventure Academy Sweden 2023

Vi började på onsdag, och på lördag gick vi i mål starkare än någonsin och med en erfarenhet i bagaget som kommer leva med oss länge.

Vad har Hellweek givit oss? Som Karin Näsholm, en av eleverna har uttryckt det: ”Nu vet jag att jag klarar mig. Du kan släppa mig var som helst, jag tar mig hem. Jag ska vara ok”.

Det är en mäktig insikt att förstå: ”JAG KAN”. För att nästa insikten blir: ”Om jag klarar av detta, vad mer kan jag klara av?”

Och med den expanderar världen och ens möjlighet att uppleva den.

Ett äventyr åt gången.

— — —

— — —

Särskilt tack till Adventure Academy sponsorer: @adventureacademysweden @outnorth @urberg @robenstents @lowealpine @hydroflask @melkerofsweden @petzl_official @scarpanordic @victorinox @darntoughNordic @biolite @balticlifejackets  @rab.equipment @downtowncamper @klatterverket_gasverket @granitbiten

2 reaktioner till “Hellweek med Adventure Academy Sweden – Den ultimata prövningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *