Paddla i Sävarån med familjen och vänner

Ävenflykter

Om man bor i Umeåtrakten och önskar paddla ett strömmande vatten så är Umeälven ett alternativ (obs! du kan enkelt hyra en kajak för paddling på Umeälven hos Kayakomat vid Kvarnlunden). Tyvärr är den så bred att man inte ser allt intressant som kan tänkas finnas på stränderna, och man får heller inte riktigt känslan av strömmande vatten. Den outbyggda Vindelälven har ju mer att bjuda på om man önskar en känsla av fart, men forspaddling är kanske inte något för alla, och den är ju också tämligen bred.

Ett bra alternativ utgörs av Sävarån nedom Sävar. Den är av lagom storlek och hastighet och i det närmaste utan forsande vatten.

Lasta av din kanot (eller kajak, SUP eller vad flytetyg du nu månde ha) vid parkeringen bakom skolan i Sävar (Karta), kör med två bilar till Skeppsvik och lämna den ena vid Herrgården (Karta), och kör tillbaka med den andra. Du kan nu dra ned kanoten ca 50 m längs grusvägen till vattnet och påbörja din färd.

Skulle det vara så att du inte har något som flyter i din ägo så behöver inte detta vara något problem. På den beskrivna platsen ligger en ansenlig mängd kanoter tillhörande kanotutyrningen i Sävar, så det är bara att ringa dem.

Vi paddlade på i maklig takt och hela färden tog två timmar och tjugo minuter. Scenariot är mycket tilltalande med frodigt grönskande strandbankar med en myckenhet av lövträd.

Vissa av dessa hade fällts till följd av bäverangrepp, men tyvärr behagade bävrarna själva inte dyka upp, utan vi fick nöja oss med ett rikt fågelliv.

Med få undantag njuter du av ren natur utan bebyggelse eller kultiverad jord.

Tiden förflöt snabbt under glad sång från hustru och son i gassande solsken. Först när vi närmade oss Skeppsvik blev det lite spännande. Här finns en liten och kort fors. Man skulle naturligtvis kunna gå förbi den, men det är ju inget skoj, så vi åkte genom den. Visserligen var vågorna små, men ändock tillräckligt stora för att välla över kanten till kanoten och blöta ned de nedre delarna av oss alla.

En minut senare öppnades himmelen och ett skyfall såg till att också överdelen blev genomsur. Dock blev det inga sura miner då solen strax tittade fram igen, och efter några minuters paddling nådde vi fram till Skeppsvik, där vi avnjöt en utmärkt lunch på Skeppsviks Herrgård.

Ävenflykter
OBS! Efter forsen splittran ån itu. Håll till vänster. Du kommer till en sjö som ligger bakom Skeppsvik. Paddla mot den vita herrgården och runda den via den lilla kanalen. I slutet av kanalen ser du en bro (på bilden ovan). Följ Sävarkanotens skyltar för att komma fram till en liten strand där du kan bekvämt dra ut kanoten i land

En kommentar till “Paddla i Sävarån med familjen och vänner”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *