Paddling i Umeälvens delta för nybörjare

Efter två veckors paddling i sjön kände jag att det var dags för ett större kajakäventyr. För någon anledning kändes det som om paddling i Umeälvens delta var en lagom utmaning. I mitt huvud lät det så härligt med att börja vid den vackra bron vid Maxi, glida med älven ut i deltat och efter att har njutit av utsikten, manövrera mellan små öar och svänga av i Holmsund (se röda linjen på kartan nedan).paddling i Umeälven

Jag började vid Maxi som planerat. Strömpilen

Den första överraskningen var att det inte fans någon ström som jag trodde skulle bära mig så snabbt och gentilt ut i deltat. Man fick faktiskt arbeta med paddeln hela vägen. Det var dock väldigt vackert.paddling

Den andra överraskningen var alla andra trafikanter, från lågflygande flygplan, till aggressiva ankor och vågskapande motorbåtar.umeälven umeälven5

Fast när jag kom ut i deltat där det blåste ordentligt, förstod jag att motorbåtsvågor var löjeväckande små. Här gungade det hela tiden och mycket starkare. Jag fick kämpa och ta i ordentligt. Ok, ok, jag medger, det var inte direkt monstervågor, men det var betydligt mer än jag har tidigare fått känna i en sjö. Men å andra sida är jag lättskrämd…

Det blev såklart inga bilder i deltat då jag var rädd att tappa telefon eller/och paddel. Här är däremot ett bevis på att jag fick arbeta hårt.paddling i umeälvens delta

Efter knappt tre timmar av tidvis panik och konstant ångest, lugnande diskussioner med mig själv och frenetisk paddling mot vind var jag slutligen framme, utan känsel i axelpartin men rätt stolt.

Sammanfattningsvis: Umeälvens delta går att paddla även som en nybörjare, dock ska man vara förbered på motorbåtar. För nybörjare är det en lång tur (mig tog det tre timmar) och man kan bli trött. Kanske vore ingen dum idé att ha med en stärkande snack. Det är lätt att hitta rätt väg genom att kontrollera kartan. Kolla väderprognos innan du ger dig iväg (jag använder mig av https://www.yr.no/ eller deras app)

 

2 reaktioner till “Paddling i Umeälvens delta för nybörjare”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *