Kor, får, lek och fika på Häljegården utanför Umeå

Ävenflykter

Jag har ett vagt minne att jag för åtskilliga decennier sedan emellanåt besökte en bekant till familjen i Klabböle och lekte med gårdens barn. Ett av dessa var Erik Johansson som sedermera växte upp och enligt vad ryktet förtäljer inledde en omväxlande karriär som boxare, kåsör och Fantomen-imitatör. Han förefaller dock på senare år ha valt en mer jordnära bana och är numera bonde på Häljegården i Holmnäs, 22 km utanför Umeå (karta).

Eriks böcker finns att köpa på gården

Att döma av hans hemsida så kan han här på beställning arrangera diverse lekar och upptåg för firmafesten, svensexan och liknande.

Gårdsbutiken håller öppet två dagar i veckan för den som önskar köpa lamm och nötkött direkt från gården. Detta kombineras lämpligen med en kopp kaffe med glass eller annat i caféet.

Om jag förstod det hela rätt så försöker man också dessa dagar arrangera lite aktiviteter runt djuren, som kan vara av intresse för de små.

Dock förekom inga planerade aktiviteter vid vårt besök, då hela personalstyrkan ägnade sig åt akut krishantering. Korna hade rymt och visade sig föga villiga att deltaga i den planerade omlokaliseringen, men också detta var rätt roande att iakttaga. En viljornas kamp där så vitt vi kunde bedöma nötdjuren föreföll avgå med segern.

Barnen roade sig vidare med att titta på hönor och får,

och man föreslog oss att också besöka de två gumsarna som hade en egen hage. Dessa var mycket kärvänliga, men något förvånade var att de hade ett alldeles nyfött lamm som på skakiga ben bräkte förtvivlat efter mamma. Man får tacka baggarna för deras insats, men denna regnbågsfamilj föreföll inte helt funktionell.

Två stora baggar med ett nyfött lamm

Det visade sig också att detta lamm, som anlände nästan ett halvår efter den ordinarie lamningen, var okänt för gårdens övriga invånare. Ett mysterium som ställer allt vad som tidigare varit känt om fårens reproduktiva egenskaper på ända.

När kosituationen klarats upp och lammet transporterats till en tacka roade sig barnen i lekparken utomhus

och övergick sedan till pingis och annat i ett lekrum i anslutning till caféet, samtidigt som de vuxna inhandlade en myckenhet av kött, korv, inälvor och märgben i butiken.

Hälje gård kanske inte alltid kan garantera korevolution eller regnbågsfår, men kombinerar man det med att fylla på frysboxen så är det absolut värt en resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *