Kosläpp

Ävenflykter

Den svenska nationaldagen firas sällan med någon större entusiasm och någon folkfest är det definitivt inte tal om. Det är kanske inte så förvånande då folket uppenbarligen är upptaget av annat. Hustrun drog denna nationaldag med oss alla på kosläpp i Röbäck, en aktivitet som vi föreföll dela med huvuddelen av Umeås befolkning.

Skulle någon i den ärade läsekretsen vara obekant med detta fenomen så vill jag först påpeka att kosläpp inte har något att göra med nötkreaturens bekymmersamma bidrag av metan till växthuseffekten. Det är i stället den stora frihetens dag, då korna efter en lång vinter för första gången lämnar den mörka ladugården för de grönskande ängarna.

Kor kännetecknas normalt av en sävlig värdighet utan överdriven brådska eller rörelse, men man kan inte missta sig på den förväntansfulla iver och glädje varmed korna kastar sig ut i den svenska sommaren.

Skock efter skock lämnar ladugårdsporten i rask sprint på väg ut mot sommarängens gräs och springer hit och dit och runt en liten bit, för att insupa all denna härlighet. Annars ärevördiga komatronor ses här skritta så att juvren svänger och mjölk skvätter åt alla håll, det skuttas, rullas, stångas och bestigs så det står härliga till!

Det är lätt att känna igen sig i denna smittsamma glädje som sprider sig också till de mänskliga deltagarna.  Faktum är att de uppvisar en slående likhet med svensken som efter en deprimerande vinter kränger av sig dunjacka och toppluva för att i en likartad sinnesstämning omfamna den svenska sommaren i den fasta beslutsamheten att ta till vara på varje ögonblick, innan vintern åter är här.

Jag skulle därför vilja föreslå att kosläpp och nationaldag framgent kombineras och blir en gemensam högtidsdag för både kor och svenskar.

Skulle någon mot förmodan hitta ett bättre sätt att fira nationaldagen på så finns inga skäl att misströsta. Kosläpp organiseras på flera håll under hela försommaren så besök bara ditt lokala mejeris hemsida så hittar du nog någon annan tid som passar också dig.

Råkar du befinna dig i Västerbotten så hitta du kosläppen här: https://www.norrmejerier.se/norrlandska-mjolkbonder/betesslapp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *