Den ultimata hemestern: Holmön

avenflykter

Vill du få en Riviera känsla? Att sitta på en mysig uteservering med utsikt över havet?

Eller föredrar du något mer naturnära som att cykla på biltomma vägar, förbi blomfält och mysiga stugor? Titta på solnedgången medan havsvågor försiktigt smeker stranden? Eller kanske ta ett morgondopp direkt när du kliver ut tältet?

Allt detta och mycket mer hittar du på Holmön utanför Umeå.

Önskar du en enkel sommarutflykt över en dag: ta en morgonfärja från Norrfjärden (här hittar du tidtabellen, förresten är färjan gratis!).

Njut av utsikten från ett övre däck på en 40-minuters båttur.

Ta en drink eller avnjut en måltid hos Novas Inn precis vid hamnen. Besök ett närliggande båtmuseum med en fin och intressant utställning, där även barnen ska ha roligt (de erbjuds en karta för skattjakt och kan springa runt i museet och leta saker).

Promenera 5 minuter längst en bra väg till Holmögård .

Du kan även ta ett dopp på en sandstrand mittemot hamnen.

På sommaren är det mycket som händer på Holmön: sommarteater, jazz, visfestivalen, och annat kul. Kolla programmet och tider i respektive länk.

Önskar du ha en mer äventyrlig utflykt, så kan du låna en av cyklar som står precis utanför museet och utforska ön på det sättet. (det går såklart utmärkt att ta med egen cykel med färjan)

Det finns vandringsleder och lite kortare stigar om du gillar promenader. På Naturkartan hittar du alla Holmöns stigar markerade.

Vill du övernatta på ön, så kolla upp STF vandrarhem vid berguddens fyr. Det finns även andra möjligheter att hyra rum.

Vi föredrar att tälta och tack vare allemansrätten går det utmärkt att göra var som helst på ön. För att göra det bekvämt för oss, valde vi att tälta vid cykelparkeringen på Bergudden. Fin utsikt, två vandringsleder som börjas just här, och ett rent och fint utedass.

På ön finns det en affär ifall om du måste fylla på provianten. Vid affären hittar du även en vattenkran så att du kan hämta dricksvatten till ditt läger (det finns inte vatten vid Bergudden annars, om du tänkte övernatta där).

Både vuxna och barn i vår familj älskade besöket till Holmön och kräver att vi återvänder hit så snart som möjligt.

P.S. Umeå Kanotklubb funderar på att placera två kajaker ute på ön. Så är du medlem i klubben ska du även kunna paddla här snart 😊

avenflykter

P.S.2: Om du kommer till Holmön med en egen båt, kan du gärna fortsätta och utforska även andra öar i samma ögrupp. Till exempel, Holmögadd

ävenflykter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *