Ta en gratis kurs i första hjälpen med Röda Korset

Första hjälpen är något som alla borde lära sig.

Olycka kan inträffa när och var som helst. Är du långt borta från civilisationen, på ett äventyr, är det en trygghet att veta hur att agera.

Att ha kunskap om första hjälpen kan rädda liv när en person råkar ut för ett olycksfall eller akut sjukdom. De första minuterna direkt efteråt är kritiska. Att våga agera är viktigt!

Vad skulle du har gjort här? Vem skulle du hjälpa först? På vilket sätt?

Vad och hur att göra kan du lära dig kostnadsfritt via Röda Korset.

Röda Korset har både en informativ hemsida, en pedagogisk app och gratis kurser som du kan ta på plats eller distans (hitta nästa kurs här).

Jag har tagit Röda Korsets kurs i första hjälpen för vuxna på distans.

Under drygt tre timmar gick vi genom första hjälpens grunder, samt hur att hantera olika tillstånd: medvetslös person med normal andning,  medvetslös person utan normal andning, stroke, luftvägsstopp, blödning, osv.

Scenariot att diskutera. Vem att rädda först? Vilka steg att ta?

Vi fick både muntlig teori, tittade på pedagogiska filmer, och gjorde praktiska övningar. Vi funderade på åtgärder i olika scenarios. Vi också tränade livräddande tekniker på improviserade dockor som vi gjorde hemma. (jag använde makens boxningsdocka Bob)

Det känns tryggt att har fått en gedigen genomgång och tränat på att utföra tekniker.

Jag fick rädda Bob gång på gång. Han har klarat sig 🙂

Kursens huvudbudskap är: VÅGA GÖRA NÅGOT! Det är alltid bättre att göra något än ingenting alls.

Anmäl dig till nästa kurs här

Jag rekommenderar också att du installerar Röda Korsets första hjälpen app. Den är kostnadsfri också. Inne i appen kan du lära dig hur att hantera olika situationer medan du sitter hemma i lugn och ro. Det finns också en speciell funktion: vid olyckan kan du hitta information om olika tillstånd –vad att göra  i tydliga konkreta steg + en knapp för att ringa 112.

På tal om 112. Ladda ner även 112 app och tillåt platstjänster. Vid en olycka vill räddningstjänsten veta var du finns. Ringen du via appen kan de enkelt läsa av dina koordinater och skicka ut hjälpen fortare.

Och här kan du testa dina nuvarande kunskaper med ett interaktiv spel https://redcross.se/vaga-radda-liv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *