Linnévägen – En kort och enkel vandring i Linnés fotspår

ävenflykter

För närmare 300 år sedan planerade Carl von Linné en expedition till vad som i många avseenden var en vit fläck på kartan, om vilken han före avresan skrev:

”Och nu sedermera, sedan hela Europa, ja nästan hela världen uti Historia naturali är genomletad, ligger detta ännu liksom i det grymmaste barbari”, ”ingen trakt kunna giva härligare observationer”

Och detta var naturligtvis hans resa till Umeå och vidare in i Lappmarken. 26 maj 1732 lämnade han Umeå och nådde efter en strapatsfylld dag fram till Jämteböle.

Vägen blev mig allt mer och mer vidrig, att jag med livsfara satt på hästen, som snavade emellan stenarna vid vartannat steg

Detta låter ju kanske inte så trevligt, men man har nu restaurerat en del av den gamla Inlandsvägen som Linne följde, och du kan nu vandra 7,7 km i hans fotspår från Västra Spöland till Jämteböle.

ävenflykter

Vi körde med två bilar och parkerade den ena i Jämteböle (där det finns en tydlig skylt med ”Linnévägen” vid byavägen), och körde sedan till Västra Spöland, där det också finns en skylt vid vägkanten.

ävenflykter

Färden gick över lättvandrade stigar och äldre eller något nyare skogsvägar genom ett tilltalande och naturskönt landskap.

ävenflykter
ävenflykter

Längs sträckan har man också med jämna intervaller låtit uppföra tre fina grillstugor,

ävenflykter

men nu var vädret alltför vackert för att man skulle vilja sitta inomhus, så vi väntade med korven tills vi nådde den närmast Jämteböle, där det också finns en grillplats i det fria.

ävenflykter
ävenflykter
Plats av en grillstuga med en eldstad utanför, bara 1 km från Jämteböle. En stig går från stugan till en närliggande sjö.

Såväl barn som vuxna var nöjda med färden och inte ens de kortbenta familjemedlemmarna fann den för tung eller för lång. Skulle motivationen tryta, så kan man ju alltid locka med en sväng förbi Glassbonden på vägen hem.

ävenflykter

Således en lyckad expedition i den store botanistens spår.

ävenflykter

(Ifall ni undrar hur det gick för honom, så blev vägen efter Jämteböle ännu sämre, och 3 juni gav han upp ovanför Lycksele med några väl valda ord och vände tillbaka.

Aldrig kan prästen så beskriva helvete, som detta ej är värre. Aldrig har poeterna kunnat avmåla Styx så fult, där detta ej är fulare.”

(Ladda ner hela reseberättelsen här)

Låt er dock inte avskräckas av detta utan ta med familjen på en expedition och jag är säker på att ni skall finna vägen lättvandrad och naturen skön.

Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Imageshttp://wellcomeimages.org

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *