Akka är inte bara namnet på en vittberest gås utan också på ett av Sveriges högsta fjäll. För att vara exakt är Akka Sveriges sjätte högsta berg. Dock så räknar man i Sverige vanligen toppar istället för berg, och då blir Akkas Stortopp med sina 2011 meter Sveriges tionde högsta topp. Situationen kan dock kompliceras ytterligare. Sverige har nämligen enligt de flesta 12 toppar över 2000 meter, men det finns en del som hävdar att det är 13. Den extra toppen kommer sig av att man kan räkna Akka som en dubbeltopp, där den sydvästra toppen når 2011 och den nordöstra blott 2007 meter (se en lista på Sveriges högsta toppar här).
Hur som helst, dessa detaljer är av begränsat intresse jämfört med det oomkullrunkeliga faktum att Akka utan tvekan ett av Sveriges vackraste fjäll. I ensam majestät tronar hon i nordvästra hörnet av Sareks nationalpark, lite för fin för att beblanda sig med övriga bergsknallar. Det är kanske därför inte förvånande att Akka enligt uppgift hämtat sitt namn från den samiska mytologin, och är döpt efter klokheten och skönhetens gudinna. Lika så passande med tanke på bergets ålder och värdighet är att ordet också används för att beteckna farmor/mormor.
För den hugade bergsbestigaren utgör Akka ett tilltalande berg. Det som krävs är enkel vandring med lite scrambling. Det är vidare det berg som är lättast att nå från civilisationen med en för svenska förhållanden mycket kort anmarsch. Ta buss eller bil till Ritsem och därefter båt eller helikopter över Akkajaure.
Man kan därefter välja den väg till toppen som man finner för bäst, men vi skall här endast beskriva vad som torde vara de vanligaste rutterna.
Promenera en kort sträcka till Akkastugorna, och ät gärna en våffla eller dylikt inför den kommande färden. Du når nu strax fram till Vuojatädno och korsar denna via bron (se röd led på kartan ovan).
Efter bron, fortsätt inte på Padjelantaleden till höger, utan följ en liten stig åt vänster, tillbaka mot Akkajaure. Denna stig är inte helt tydlig, så bry dig inte så mycket om den utan titta på kartan.
Fortsätt till Njirramjåhkå och korsa denna. Här har många gått före dig och tendens till en stig finns här och var i början. Följ därefter denna uppåt och gå över stenskravlet tills du når toppen.
Den nordöstra toppen skiljs av en ca 15 m lång smal kam från den sydvästra, varför ett rep kan vara klokt.
Ett annat alternativ för den som tänkt korsa Sarek är att gå från andra sidan (se lila led på kartan ovan och detta inlägg om hur att korsa Sarek). Fortsätt efter bron längs Padjelantaleden, men vik av till vänster innan du passerat bron över Sjnjuvtjudisjåhkå.
Gå sedan runt basen av Akka tills du närmar dig glaciären mellan Borgtoppen och Stortoppen och passera över denna på din väg mot Stortoppen.
För lite mer tankar om utrustning vid bergsbestigning i Sverige, se detta inlägg. Känner du dig lite osäker, så ta en titt på vår bergsbestigningskurs här. Någon egentlig klättring är det ju dock inte fråga om, så du kan lika gärna bara börja vandra. Det finns inget komplicerat med att bestiga Akka och det beskrivs vanligen som lätt. Med det sagt så har vi själva misslyckats två gånger. Den ena gången norrifrån hade vi ett barn i bärstol och när det började snöa tyckte han att det var dags att gå ner. Den andra gången från söder lyckades vi i dimma och regn på något för oss fortfarande outgrundligt sätt hamna på Borgtoppen i stället för Stortoppen, så vi hoppas att det går bättre för dig.
Här hittar du fler användbara länkar:
Hej.
Massa fina bilder och trevlig inspiration – tack för en bra och användbar sajt!
Ett påpekande dock: Du skriver här ovan ”I ensam majestät tronar hon i nordvästra hörnet av Sareks nationalpark […]”. Det är ju faktiskt inte korrekt då Sareks nationalpark slutar precis söder om Akkas fot. Akka ligger så klart i Stora Sjöfallets nationalpark. En petitess kan tyckas, men när du nu ändå delar en massa i övrigt korrekt fakta så ska du inte slarva med parkgränserna.
Jag har aldrig varit upp på Akka men kanske blir det av i sommar – sitter och slipar på lite olika planer just nu, och det var så jag hamnade på dina sidor.
Hej Dick. Tusen tack för din kommentar! Vi rättar felet. Lycka till med din tur!