Ikoniska berg

Man kan ju fråga sig varför man klättrar berg över huvud taget. Kanske man kan nöja sig med att likt George Mallory, innan han omkom på Mount Everest 1924, lakoniskt konstatera ”Because it is there”.

Hur som helst, en annan fråga är varför man känner en längtan efter att bestiga vissa berg, medan man går andra förbi.

På väg mot Aconcagua, Argentina

Höjden är naturligtvis en faktor av intresse, men inte huvudsakligen den absoluta höjden, utan snarare den relativa höjden i förhållande till omgivningen. Detta förklarar varför folk vallfärdar till Kebnekaise på drygt 2000 meters höjd medan ett berg bör ha passerat den magiska 4000 metersgränsen i Alperna, vilket dock inte räcker långt i Sydamerika där man nog bör var runt 6000 meter för att anses respektabel, för att inte tala om Himalayas 8000 meterstoppar.

Cotopaxi i Ecuador

Det finns väl också en del andra faktorer som bidrar till att avgöra hur intressant ett berg blir för hugade bergsbestigare, men krasst sett kan man nog konstatera att det viktigaste som ikoniska berg har gemensamt är att de är just ikoniska. De är kända av någon anledning, men denna anledning är vanligen av sekundär betydelse till att det faktum att de är just kändisar.

Ävenflykter
Kilimajaro, Tanzania

Vi är flockvarelser som till stor del flyter med strömmen och vårt intresse att klättra ett visst berg vilar för det mesta på hur exponerad vi blivit för detta i reseberättelser, fiktion, och liknande. Om några tusen andra har klättrat hela vägen till toppen före dig så måste det ju uppenbarligen vara värt besväret!

Elbrus, Ryssland

Om du har läst detta inlägg ända till hit så ligger det nära till hands att anta att du har ett intresse för bergsbestigning. Samtidigt vågar man nog gissa att du sannolikt inte är Sveriges främste bergsbestigare och troligen är du för stunden inte på väg till K2. Däremot är du gissningsvis lika intresserad som alla andra av just ikoniska berg som du bedömer vara i din division.

Ävenflykter
Matterhorn, Sweiz

Jag tänkte därför i en rad inlägg beskriva några av de ikoniska toppar som jag klättrat med min hustru och som kanske också du finner lockande.

Jag besitter visserligen inte någon djupare kännedom om dessa, men den typen av kunskap inhämtar du enkelt och med betydligt högre kvalitet från den omfattande facklitteraturen i form av klätterguider och liknande, eller helt enkelt genom att Googla. Är du ny inom bergsbestigningsgebitet så kan du ju också kasta ett öga på vår klättringskurs här, innan du ger dig vidare.

På toppen av Jebel Toubkal

Min tanke är här att ge en mer allmän beskrivning och kanske det viktigaste jag kan förmedla är hur svårt och strapatsrikt vi upplevde olika berg för att ge dig en referensram. Förhoppningsvis kan det vara en liten hjälp på vägen när du skall besluta till vilken topp du är på väg härnäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *