Vinterturer för nybörjare: Så tältar du i snö och kyla

ävenflykter

Att tälta innebär en stor frihet och många möjligheter att uppleva naturen. Många har erfarenhet av att tälta, men för de flesta är detta begränsat till barmarksperioden. Det är lite synd, då det går lika bra att tälta under vintern, även om det är mer omständligt. Vi har därför försökt sätta ihop lite råd för den som överväger att för första gången prova på detta.

Ett första råd när det gäller att tälta på vinter är att först försöka detta på din bakgård. Vintern är mindre förlåtande och potentiellt farlig för den oförberedde. Att för första gången sätta upp ett tält i stark kyla och blåst på kalfjället med tjocka handskar, när man är osäker på hur man egentligen skall gå till väga är inte att rekommendera.

Vidare är det riktigt trevligt att tälta på gården, i alla fall om man har små barn för vilka detta blir ett riktigt äventyr.

När du är redo att testa tälta på riktigt, följ dessa steg:

Välj rätt plats

Leta först upp en lämplig tältplats. Välj en plats där inga laviner riskerar att passera. Undvik att tälta i sänkor där det ser ut som om mkt snö kan blåsa ihop. Placera tältets öppning bort från rådande vindriktning.

Det enklaste är om du kan slå upp tältet direkt på hårt packad snö. Ibland räcker det med att man packar snön lite genom att trampa till den. Oftast behöver man dock gräva sig ned till ett lager av bra kvalitet, eller ända till marken. Det utgrävda området måste vara stort nog för tältet och alla tältpinnar, också till linorna. Se också till att det tillåter dig att ta dig ut och in i tältet på ett bekvämt sätt.

Ävenflykter
Tältar på Elbrus, Ryssland. Val av platsen föll på lite stenigare område vid sidan om stigen

Hur att sätta upp ett tält när det blåser kraftigt?

Om du är på på ett berg/fjäll, så utgå ifrån att allt som inte är fäst kan blåsa bort, vilket riskerar hela resan och kanske också liv och hälsa! Fäst allt.

Så här tar du fram och sätter upp ett tält av en tunnelmodell (där stänger sitter som bågar, till skillnad från fyrkantiga tält där stänger sitter i kors) när det blåser starkt: Sätt dig med ryggen mot vinden, hitta öglor från tältets yttersta kant, dvs tältets ”rumpa” (för att göra det, packa alltid denna ända sist, mer om det längre ner). Stoppa in tältpinnar genom öglorna i snön. Börja dra ut mer av tältet och använd din kropp för att hålla det på plats, dvs kryp på knän på tältet allt eftersom du tar fram det ur påsen. Ta fram så mycket tält så att du kan stoppa in den första stängen (=bågen). Stoppa in den och fäst änden på den i ett litet runt hål, så att stängen inte ramlar ut när du ska lyfta upp tältet. Fortsätt ta fram tälttyget, krypa fram längst det, och stoppa in stänger allt eftersom. Hjälps åt att lyfta upp och fästa tältet med din tältbuddy när alla stänger (=bågar) är på plats.

Det går inte att använda samma teknik med ett fyrkantigt tält där stänger sitter i kors (t.ex., ett tält från North Face på bilden ovan). Men principen är densamma: sitt på tältet medan du stoppar in stänger. Hjälps åt när det är dags att ställa upp tältet och fästa det i snön.

Alla påsar (från tältpinnar, stänger och tältet) flyger iväg om du inte fäster de i en karbin på ditt bälte eller stoppar in dem i en ficka eller dyl.

Ävenflykter
Vy från tältet under en stormig dag på Hardangervidda, Norge

Fästa tältet

Kom också ihåg att du behöver tältpinnar för snö. Det är bra att ha med ett antal vanliga tältpinnar, då man ibland gräver sig ned till marken, och dessa kan bankas ned i marken med en yxa eller dylikt. Till snö behövs dock en bredare variant. Vi brukar också ha med 8 st ca 60 cm långa tältpinnar för snö. Dessa kan vara mkt värdefulla om det blåser hårt eller under vissa snöförhållanden.

Skidstavar, spadar och en hel del annat kan också användas för linorna om det skulle behövas. Linorna måste spänna ut tältet väl ifall det skulle blåsa kraftigt och för att inte för mkt snö skall samlas på tältet.

ÄVENFLYKTER
Spänner linor med hjälp av tältpinnar, skidstavar och skidor (Hardangervidda, Finse, Norge)

Solen kan också bli ett problem. Om du tältar i klart väder under en stark vårsol kommer solen att gradvis smälta det övre snölagret och få pinnarnas övre delar att sticka upp allt mer över ytan. Pinnarna kommer vidare att värmas upp, och smälta den omgivande snön en bit ner på djupet, vilket naturligtvis minskar arrangemangets hållfasthet. För att förebygga/åtgärda detta kan man behöva packa lite snö över pinnarna.

Runt den yttre delen av tältet närmast marken bör det finnas sk stormmattor, flikar av tältduk. Dessa tyngs ned mot marken med hjälp av snö, snöblock, stenar utrustning så att vinden inte kommer in och får grepp om undersidan av tältet.

Ävenflykter
Lägg snö på stormmattor på sidan av tältet

Läs andra tips för vinterturer under respektive länk: mat, kläder, utrustning, skidor.

Skapa ”ett kök”

När tältet är rest kan man iordningsställa en plats i förtältet som tillåter matlagning. Det enklaste brukar vara att gräva ut halva ytan så att man bekvämt kan sitta inne i tältet med benen i hålet i förtältet, medan köket står på den outgrävda ytan.

Ävenflykter
kök inne i tältet. obs öppna luckor för luftcirkulation

Luftcirkulation: Gör inte misstaget att stänga vädringsluckorna i tältet. Dessa måste hållas öppna för att tillåta luftcirkulation och uttransport av fuktig utandningsluft. Om du stänger alla öppningar kommer kondens att ansamlas under natten och ett tunt istäcke att täcka allt inuti när du vaknar.

Kom också ihåg att ha en god luftcirkulation när du har köket tänt i tältet för att undvika kolmonoxidförgiftning. Med andra ord, öppna ingången lite (max till hälften uppifrån) när köket är igång. Men dra gärna igen luckan till sovdelen när du kokar vatten i ”köket”. Annars blir det massor med kondens i sovdelen.

Sovplatsen och sovtekniken

Nästa steg är att lägga in liggunderlag och sovsäckar. Om man använder pulka är en enkel lösning att använda en bedding bag. I dessa förvarar vi uppblåsbart liggunderlag i botten, följt av ett ett kompakt liggunderlag, och över detta sovsäcken. Detta innebär att det är bara att skjuta in paketet i tältet, öppna dragkedjan och därefter krypa till kojs! (En bedding bag är dessutom en praktisk och lättillgänglig plats att förvara den stora dunjackan som kommer fram vid raster och i lägret.)

Ävenflykter
Ävenflykter
Bedding bag med underlag, sovsäck och varm jacka, spänt fast högst upp på pulkan

Det är viktigt att se till att man kommer upp långt över den kalla marken. Själva använder vi 9 cm tjocka dunfyllda uppblåsbara liggunderlag som är ytterst bekväma. Dunjackorna fungerar som kuddar nattetid. Vidare rejäla sovsäckar som tål temperaturer ned till -40 grader (och oftast är för varma). Vill man öka värmen ytterligare kan man använda sig av en sk liner. Detta är en mkt lätt och tunn inre sovpåse som man stoppar i sovsäcken och som ökar temperaturen påtagligt. Den underlättar också att hålla sovsäcken ren. Man klarar sig dock med betydligt enklare utrustning. Ett förslag är att återigen pröva först nära huset en kall dag. Blir det för kallt är det bara att gå in och lägga sig i sängen!

Ett viktigt tips gällande liggunderlag. Ha alltid upplåsbart underlag längst ner, följt av ett tunt kompakt liggunderlag, inte tvärtom som de flesta brukar göra. Det blir mycket varmare så. Varför? Det tar mycket kortare för din kropp att värma upp det tunna underlaget än det stora uppblåsbara.

Ävenflykter
Äventyr för småttingar: övernattar i tältet på gården mitt på vintern

Att sova i stark kyla handlar också om sovteknik. Som nämnt måste man komma upp ovan marken. För att sovsäcken skall vara varm vill du ha den fylld med luft mellan dunen, det är därför viktigt att fötter eller andra delar inte ligger och komprimerar sovsäcken mot tältduken. Du vill heller inte släppa ut den luft du har värmt upp i själva säcken. För att minska luftcirkulationen finns det i vintersovsäckar ofta inte bara möjlighet att minska öppningen runt själva ansiktet, utan också runt halsen.

I sovsäcken sover jag vanligtvis i princip naken, medan min hustru brukar ha flera lager. Ett underställ är väl en bra punkt att utgå ifrån och sedan får man prova sig fram. Är det för kallt pälsar man på sig. Vid behov drar man en mössa på huvudet och en balaklava över näsan och kryper in helt i sovsäcken. Varje rörelse man gör under natten bidrar till att varm luft byts ut mot kall och det är därför viktigt att försöka hitta en bekväm sovställning.

Ett problem vintertid är att ofta blir allt täckt med snö, som förvandlas till vatten i tältet. Ha därför med en liten borste att borsta av allt som skall in i tältet.

Ävenflykter

Hur att packa tält

”Trash-packing” är bäst. Börja med ”nosen” på tältet och stoppa in i påsen hur som helst. Kom bara ihåg att ”rumpan” på tältet ska komma in sist, och den yttersta öglan från tältets ända ska sticka ut ur tältpåsen. Då blir det lätt för dig att hitta den när du ska sätta upp tältet nästa gång (särskilt viktigt om det blåser kraftigt och du inte kan lägga ut hela tältet på marken, utan måste dra fram lite åt gången).

Vilket tält att föredra

Ett rejält tält anpassat för vinterförhållanden är att föredra och många alternativ finns. Själva använder vi ett från North Face (se bilden ovan), men om vi skulle köpa ett tält bara för att gå på tur skulle nog valet falla på ett tunneltält från Hilleberg.

Läs andra tips för vinterturer under respektive länk:

9 reaktioner till “Vinterturer för nybörjare: Så tältar du i snö och kyla”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *