Var att fjällvandra

Ävenflykter

Egentligen så är det väl bara att titta på kartan var det finns fjäll och därefter börja promenera. Dock så finns det ju områden som är mer tilltalande och/eller okomplicerade att vandra i. Svårigheten utgörs inte av att hitta dessa , utan snarare att välja mellan alla fantastiska möjligheter! Om man just inleder sin fjällvandringskarriär så är det att rekommendera att man håller sig till etablerade vandringsleder, och varför inte börja med någon sträcka på Kungsleden. Vill man titta på olika alternativ så besöker man lämpligen Svenska turistföreningen. Förutom beskrivning av olika vandringssträckor så har de en hel del information och tips som kan vara av värde.

Trevliga platser att börja sin vandring på Kungsleden utgörs exempelvis av Hemavan, Ammarnäs och Adolfström.

Kunglseden i närheten av Ammarnäs
Ävenflykter
Vandring längst Kungsleden i närheten av Hemavan

När du bestämt dig för var att vandra så titta i på området i mer detalj och planera din rutt. Du kan börja genom att titta på fjällkartan i denna app, men införskaffa så snart som möjligt en riktig karta, som ger bättre överblick. Du kan också få hjälp att planera din rutt med denna app, och det finns detaljerade guideböcker över våra fjällområden, samt en uppsjö av information på nätet.

Vandring från Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstationen

De stora vandringslederna är välmarkerade med spänger över våta partier och broar över vattendrag. STF har stugor med jämna mellanrum längs Kungsleden och på många andra håll där man kan bo, få sig ett mål mat och fylla på proviant.

STF Viterskalet Fjällstuga

Själva bor vi gärna i liknande stugor vid bergsbestigning i Alperna och på andra håll. Dock så har vi prövat detta en enda gång i fjällen, när vi vandrade med en bäbis. Den som så önskar kan naturligtvis bo i dessa stugor, vilket underlättar såväl tillvaron som packningen. Den som är intresserad hittar mer information om detta på STFs hemsida, och jag tänkte inte orda mer om detta alternativ här. För oss handlar fjällvandringen till stor del om frihet och att få vara ensamma på fjället, så vi föredrar tält. Packningen blir visserligen mycket tyngre, men det blir också mycket mysigare och man kan gå vart man vill.

Ävenflykter

Fortsätt läsa om fjällvandring för nybörjare här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *