Hur man bor i berg – Tält eller hytta?

Ävenflykter

I de flesta delar av världen som ofta frekventeras av bergsbestigare finns någon form av hyttor (kanske inte det lämpligaste svenska ordet, men det får duga här) eller permanenta tältläger. Dessa kan variera kraftigt till sin natur och de tjänster som tillhandahålls. Det är därför inte möjligt att ge någon allmän överblick, utan detaljerad info får sökas via nätet. Jag tänkte här istället fokusera på situationen i Alperna, som är relativt uniform och som torde vara av störst intresse för svenskar.

Glad Y på Aconcagua (Argentina)
Glad Y på Aconcagua (Argentina)

Rent allmänt är det roligare att bo i tält. Man bär hela sin värld med sig och är fri att gå vart man behagar. Det är lite som det var att leka i koja när man var barn. Allt är så begränsat och samtidigt så närvarande. Man är i sin egen lilla värld, men den omgivande världen är bara ett par mm bort. Kanske det enklaste sättet att sammanfatta detta är att det helt enkelt är mysigt att bo i tält.

På väg mot Akka med Lilleman (Sarek/Sverige)
På väg mot Akka med Lilleman (Sarek/Sverige)

Nackdelarna med att bo i tält är att man faktiskt bär sin värld med sig, och detta kan bli lite tungt ibland. Förutom klätterutrustning och kläder måste man kånka runt på själva tältet, liggunderlag, sovsäck, mat, kök och bränsle. Till detta kommer också en större och tyngre ryggsäck för att rymma allt detta. Vidare skall tältet resas och fällas varje dag oavsett väder och ork.

Elbrus. Y vaknar så svullen att hon kan knappt öppna ögon. Dags att packa och gå vidare ändå
Elbrus. Y vaknar så svullen att hon kan knappt öppna ögon. Dags att packa och gå vidare ändå

När det gäller hytta så är detta varken särskilt äventyrligt eller mysigt, men det är enkelt och praktiskt. En del planering krävs när det gäller att planera sin rutt och boka plats (var gärna ute i god tid då de ofta är fullbokade under högsäsong).

Den största fördelen är naturligtvis att du kan genomföra hela din tur med en liten och lätt ryggsäck, samt att när du anländer utmattad efter en dags vandring så väntar dig ett varmt mål mat (och en kall öl). Samt en hyggligt bekväm sovplats.

Vi blir bjudna på en aperetif i en alpin hytta (Italien)
Vi blir bjudna på en aperetif i en alpin hytta (Italien)

Hyttorna är närmast vandrarhem på hög nivå  (pun intended), men standarden kan variera. Har man tur kan man få ett eget rum, har man otur hamnar man i ett stort rum där man ligger på en bred bänk direkt invid andra vandrare, och där nätterna karakteriseras av snarkande, hostande, och snorande, avbrutet av ett evigt springande för vattenkastning.

Stretchpaus efter en härlig vandring
Stretchpaus i en hytta efter en härlig vandring

Glöm inte öronpropparna! Filt och kudde tillhandahålls så ta bara med en lätt sovpåse.

Mat och dryck brukar vara av god kvalitet och rikligt tilltagen. Förutom middag och frukost brukar man kunna beställa en lunchpåse för efterföljande dag.

Låg säsong i Alperna. En nästan tom hytta
Låg säsong i Alperna. En nästan tom hytta

De gemensamma utrymmena är vanligen rätt tilltalande och inbjuder till umgänge med andra vandrare. Detta kan vara mycket värdefullt för information gällande morgondagens rutt.

Gällande övriga faciliteter så finns mer eller mindre tilltalande toaletter och möjligheter till begränsad hygien.

2 reaktioner till “Hur man bor i berg – Tält eller hytta?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *