Stora Tuvan för små fågelskådare

Ävenflykter

Om ni tyckte om besöket till fågeltornet (se inlägget om fågeltornet här) och känner att ni är redo för en lite längre promenad och mer fågelskådning, då kan ni prova Stora Tuvan. Stora Tuvan ligger längst E12 mellan Umeå och Obbola. Ni hittar enkelt hit med denna väganvisning.

Promenaden är inte ansträngande och med sina 2.3 km passar även mindre barn. Se kartan nedan där stigen runt Tuvan är markerat med rött, och rastplatser med gröna skyltar. Kartan över hela Umeälvens delta hittar du här.

Första överraskning finns direkt vid parkeringen – en hängbro som barn finner spännande att korsa med gungande steg.

En ramp leder er genom en fin skog. Pga rampen kan reservatet besökas med både barnvagn och rullstol.

Så småningom kommer ni till ett fågeltorn. Även om ni kommer under ”fel” årstid och inte ska se några fåglar, är det ändå spännande för barn att klättra upp och titta ut över Österfjärden. (Uppdatering 09/2022 tornet finns tyvärr inte längre kvar)

Intill tornet finns en rastplats om ni har hunnit bli fikasugna.

En stig leder vidare till ännu en överraskning – en rastskydd med fönster på olika nivåer så att även de kortaste familjemedlemmarna kan få se något med sina kikare. Här är det skönt att gömma sig om vädret har blivit dåligt under promenaden.

Om krafterna avtar, ta exakt samma väg tillbaka. Annars, fortsätt med en stig som ska ta er runt hela ön (obs ej barnvagn eller rullstol).

Beroende på vädret och intresse, får ni 2-3 timmars vistelse i naturmiljö, och en trevlig utflykt även om ni inte ser några fåglar.

3 reaktioner till “Stora Tuvan för små fågelskådare”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *