En enkel utflykt för barnfamiljer: fågeltornet mellan Umeå och Obbola

Ävenflykter

Oavsett om du är fågelskådare eller inte, ska du uppskatta denna korta utflykt till fågeltornet på Bergön. Särskilt om du har barn med. Utflykten är enkel och kräver ingen vandring.

Den är också kort, så du slipper göra i ordning en matsäck, om du inte orkar. Då kan du istället åka till Obbola eller Holmsund för fika eller lunch efteråt (kolla gärna Bar och Grill i Obbola eller Restaurang Kajutan i Holmsund. Du hittar öppettider under respektive länk).

Du parkerar bilen vid foten av en liten backe (se kartan här och vägbeskrivning längst ner). En kort promenad leder dig direkt till fågeltornet och utsiktsplatsen. Men ha inte bråttom. Titta upp och runt. Överallt hittar du färgglada fågelholkar.

Fågeltornet blir ett spännande mikroäventyr för de minsta. Flera våningar av branta stegar tar dig högt upp i luften där du kan njuta av utsikten över Västerfjärden och försöka spåra flyttfåglar under vår och höst.

Nedanför tornet finns det en utsiktsplats och en grillplats som fika och fortsatt fågelskådning (eller fågelholkskådning, om ni kommer när flyttfåglar har redan passerat vidare).

Beroende på vädret och intresse, får ni en eller två timmar under bar himmel.

Ävenflykter

Väganvisningar: När jag skriver detta har fågeltornet inte fått en egen skylt än, men det kommer säkert.

Om du kör från Umeå: ta E12 mot Obbola. Efter skylten ”Degernäs”, börja titta efter en liten parkering på höger sida. På parkeringen finns det en stor informationsskylt med karta över området och annan information.

Om du kör från Holmsund/Obbola: ta E12 mot Umeå. Efter skylten ”Berga”. Börja titta efter en liten parkering på din vänstra sida. På parkeringen finns det en stor informationsskylt med karta över området och annan information.

Psst, vägen mittemot fågeltornet leder till Stora Tuvan med ännu ett fågeltorn och en fin promenad på 2.3 km. Läs om denna tur i nästa inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *