En paddlingstur runt Holmsund

Ävenflykter

Är du sugen på en längre paddeltur i Umeå område? Testa gärna att paddla runt Holmsund. Det går bra både med kajak och kanot. Turen kan göras på några timmar eller utvidgas till en heldags paddling om du önskar att ta det lugnt, utforska skärgården och njuta av fika på Holmsunds vackra stränder. Här hittar du en karta att ladda ner och längre ner en detaljerad beskrivning av leden med några bilder för inspiration.

Börja vid lekparken i Lövösundet (se 1 på kartan) där du kan parkera din bil. Paddla under bron och in på andra sida sjön fram till en brygga (nr 2 på kartan). Under många år har det bott något djur här (en vattenråtta?) och det ligger ett berg av snäckskal i vattnet.

Dra eller bär kajaken över till andra sidan av landsträcka till nästa sjö (stigen är skyltat och välsynlig). Denna heter Lövsundet, är liten och pittoresk, men smal passage under en gammal träbro.

Passagen leder dig in i nästa sjö – Kasaviken. Fortsätt rakt fram in i högt gräs och paddla så långt det går.

När det tar stopp, är det inget annat att göra än att kliva ut och trampa med kajaken bakom sig genom slasket. Målet är att komma ut på vägen (nr 3) för att gå sista 200 hundra meter till havet. Är du ensam och har en tung kajak, underlättar det att ha en hopfällbar kajakvagn med (t.ex. som denna), är ni två så hjälps ni åt att bära kajaker till nästa brygga i Tavlefjärden (nr 4).

Ävenflykter
En still kväll i Tavlefjärden

Fortsätt till höger, i en smal passage mellan fastlandet och en ö Kas (ön blir till vänster om dig). Så snart som ön tar slut, tar du till höger och paddlar en kort stund längst en ö som heter Revet tills du ser ännu en smal passage med en bro över sig (nr 5).

Ävenflykter
Revet

Nu är du ute på havet! Ta till höger och följ kusten så långt det önskas. Obs att det blir några öar i din väg. Känner du dig äventyrlig, kan du gärna rund varje. Annars, fortsätt längst kusten och ha öarna till vänster om dig.

Ute till havs

Håller du på att bli lite trött och fikasugen, kan du stanna av på de vackra klipporna av Lövöudden (nr 6) eller vid småbåtshamnen (nr 7).

Perfekta klippor för en vilopaus på Lövöudden (nr 6 på kartan)

När du har rundat av Lövöudden och paddlat under en liten bro som leder till Sikskär, är det bara att fortsätta vidare med fastlandet till höger om dig.

Så småningom får du ett val. Alternativ ett är paddla in i Djupsundsviken (nr 8) och bära kajaken över till Västerlångslädan, för att så småningom komma till Lövösundets strand där du har lämnat bilen (obs, ganska lång landsträcka mellan Västerlångslädan och Lövösundet). Se kartan ovan för detaljer.

Ävenflykter
Utsikt över Västerlångslädan. Hit kommer du med kajaken efter Djupsundsviken om du väljer denna led

Alternativ två är att stanna till havs och paddla fram till Ljumviken (nr 9). Här kan du ta en paus och köpa en glass i kiosken om du inte har vilat än.

Ävenflykter
Ljumviken

Nu ska du ut på trafikerade vatten och kan träffa båda snövita segelbåtar och Vasafärjan. Håll fastlandet hela tiden på din höger sida och runda hamnen vid vindsnurror, med fyren (nr 10) till vänster om dig.

Paddla vidare längst industrihamnen och under Obbola bron. Fortsätt in i Djupviken med Holmen (nr 11) på din vänstra sida. Runda ännu en udde med industriområde och du är framme vid Omberget (nr 12).

Solnedgång över Österfjärden, vy från ett stig runt Omberget

Här kan du lämna kajaken antingen i småbåtshamnen (nr 13) eller vid järnvägen (det finns en stig och en liten parkering här, nr 14) och gå och hämta din bil.

Ha en vacker tur!

2 reaktioner till “En paddlingstur runt Holmsund”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *