Klättra Sielmatjåkkå

ävenflykter

Sielmatjåkkå (Sielamtjåkka Šielmmáčohkka) är ett av Sveriges 8 berg över 2000 m. Det är med 2004 m det lägsta av dessa, och också det senaste tillskottet i listan. 

Före 2016 kunde man tala om Sveriges ”Seven summits” över 2000 m, men till följd av en ommätning har Sielmatjåkkå nu bevärdigats med 7 extra höjdmeter från de ursprungliga 1997 metrarna. 

Bergsbestigning i Sverige är underskattat och kan varmt rekommenderas och Sielmatjåkkå utgör ett trevligt berg för den ovane bergsbestigaren som hellre vill gå än klättra. Det är ett trevligt och lättklättrat berg som inte kräver någon utrustning och som inte innebär någon utmaning rent tekniskt, utan det är bara en promenad upp till toppen, även om underlaget ibland är lite ostadigt och man emellanåt får ta stöd med händerna. 

Men bergsbestigning i Sverige är annorlunda än vad man kanske är van med från mer klassiska klättermål, framför allt i form av långa anmarscher, och detta är också fallet med Sielmatjåkkå. 

Många mer eller mindre möjliga vägar kan tas till Sielmatjåkkå, men den trevligaste lösningen är att göra en rundtur runt Kebnekaisemassivet. Följer man lederna så är det följande etapper:  

  • Vistas – Nikkaluokta 34 km 

Om man vill nyttja dessa stugor eller hellre sover i tält får man själv avgöra, liksom hur lång tid man vill lägga på turen, men vi vandrade på med relativt högt tempo och avsatte 3 dagar.  

Dag 1 : Mot Sielma

Det är väl mycket trafik på vandringsleden från Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation, så man kan om man vill hoppa över denna och ta helikopter till fjällstationen.

Kebnekaise fjällstation

Man kan ju om man ändå är där också passa på att klättra Kebnekaise, eller kanske rent av Kaskasatjåkkå eller Kaskasapakte, men det stod inte på vårt program denna gång. 

Från Kebnekaise följde vi leden, men vek av till höger 4 km före Singi för att spara ett par km på Kungsleden till Salka. Denna stig är markerad på kartan och skylt finns. Hela detta parti är lättvandrat. 

Från Salka fortsatte vi ca 5 km mot Nallo och slog läger. Det finns en hel del rösen men leden är ej välmarkerad och ej heller lättvandrad.

Till stor del går den över stenskkravel och är tämligen blöt, men blir bättre efter halva vägen. 

Se en kort video om dag 1 nedan.

Dag 2: Sielma toppbestigning

Det finns ingen anledning att gå ned till Nallostugan, så strax efter att vi korsat utflödet från Reaiddajavri följde vi höjdkurvan och tog sikte på platån till väster om Nallotoppen.

Efter sjön (bilden ovan) korsar du en ström och går upp. Du ser Nallostugan i dalen nedanför (nedersta bilden)

Vi gick upp på denna och passerade mellan de små sjöarna på andra sidan.

ävenflykter

Härefter gick vi i rät linje mot den snöfyllda svackan till vänster om den rygg som leder upp till kugghjulskammen. Snön erbjöd där en lätt vandring, men sista biten upp till sadeln mellan Kugghjulskammen och toppen av Sielmatjåkkå gick vi till vänster om denna då det blev för mkt is och tämligen brant.

Detta parti består av tämligen lättrörlig stenskravel, men från sadeln och upp blev det en lätt vandring på tämligen stabilt underlag, även om man här och var fick hjälpa till med händerna.

Från platån väster om Nallotoppen till toppen av Sielmatjåkkå tog det oss 3 timmar, och vi belönades där med en magnifik utsikt.  

Hade vi nu varit kloka hade vi gått samma väg tillbaka och svängt ned till Nallostugan. Tyvärr ”genade” vi och fortsatte i dalen nedom kugghjulskammen mot Stuor Reaiddavaggi. Detta var brant med mycket löst stenskravel. Denna väg rekommenderas ej och tar sannolikt längre tid än att gå tillbaka mot Nallostugan. 

Gå inte åt det vänstra hållet när du kommer ner från toppen. Enklare att gå tillbaka som du kom ner till Nallostugan

Hur som helst så kom vi så småningom fram till dalen och slog läger. 

Nallotoppen i bakgrunden

Se en kort video om dag 2 nedan.

Dag 3: Sielma – Nikkaloukta

Vi fortsatte 5 km till Vistasstugorna och vägen blev här allt mer lättvandrad.

34 km återstod därefter till Nikkaluokta av mkt lättvandrad väg, och vi fick ett trevligt dopp efter ca 5 km vid bron över Vistasälven.  

Vägen blev dock lite lång och för att få lite omväxling så hade Sarri AB skjutsat upp en kanot, så vi paddlade de sista 12 km längs Vistasälven.

Detta kan starkt rekommenderas. Inte bara sparade det fötterna, utan turen bjöd också på oförglömlig skönhet med betande älgar i vattnet och annat.  

Så har du inga andra planer kan du gott boka in ett besök på Sielmatjåkkå. Det är kanske inte mycket till bergsbestigning, men du belönas med en vidunderlig utsikt och får en trevlig fjälltur på köpet! 

Se en kort video om dag 3 nedan.

Här hittar du fler användbara länkar: 

En kommentar till “Klättra Sielmatjåkkå”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *