Vandring längs Långforsen och Vännforsen

Ävenflykter

Om du letar efter en vandringsled i närheten av Umeå så är ditt sökande över!

Ta bilen, eller vad fordon du nu nyttjar, kör mot Vännas och sväng upp mot inlandet just innan bron över älven (Karta), så är du strax på plats.

(Om du är förutseende kanske du stannar längs vägen och placerar en bil eller cykel där du avser avsluta din promenad, ifall du inte vill vandra tillbaka samma väg)

Vandringsleden följer Vindelälven under en sträcka av ca 6 km, men torde vara över milen med tanke på stigens vindlingar.

Den som finner den för lång, kanske med hänsyn till kortbenade vandringskamrater, kan välja att kapa den till lämplig distans då mindre vägar med oproblematisk parkering ansluter på flera platser längs dess sträckning. För den som tvärt om finner den vara allt för kort finns ej heller skäl att misströsta, utan fortsätt bara längs den anslutande Tavelsjöleden.

Jag antar att man kan börja i vilken ände som helst, men som bergsbestigare tänkte vi att det nog är enklast att börja från toppen, dvs uppströms.

Vandringen inleds/avslutas förslagsvis med ett besök hos Glassbonden, från vilken det är en kort promenad över hängbron till vandringsledens början.

Ävenflykter

Man kan därefter fylla på med enklare förtäring under vandringen hos sommarcaféet Kullar och klang i Vännforsbäck.

Stigen är lättvandrad och spänger, broar, handräcken och liknande har iordningställts till vandrarens fulla belåtenhet.

När orken tryter finns med jämna mellanrum rejäla raststugor i vacker miljö. Dessa är utrustade med såväl grillstäder för intagagande av föda som dass för utförskaffande av restprodukterna.

Vandringsleden löper i större delen av dess sträckning inom syn, eller åtminstone hörhåll, från den brusande Vindelälven, och här och var finns stränder som inbjuder till stenkastning, fotdoppande och liknande.

Långforsen är, som den bildade läsaren säker redan gissat, lång. Här vandrar man i älvdalens lummiga grönska i flera kilometer.

Har man tur får man kanske rent av se några djärva forspaddlare, för vilka denna fors utgör ett populärt utflyktsmål.

Naturen blir därefter mer varierad och man får uppleva såväl ängsmarker som tallhedar och mörka granskogar.

Älvens och istidens spår är allestädes närvarande, och det finns en del imponerande åsar som för tankarna till den närliggande Isälvsleden och till Lögdeälvens vandringsled.

Vi hade denna gång såväl barn som åldringar med oss och nöjde oss med att vandra från Glassbonden till Kullar och Klang. Sträckan var som kråkan flyger drygt 4 km, men det tog oss 2,5 timmar längs den slingrande stigen och telefonen uppskattade den vandrade sträckan till närmare det dubbla. En trevlig och lätt ansträngande promenad som alla klarade av, även om 6-åringen mest av okynne liftade på pappas axlar uppför ett par backar.

Svärföräldrarna kämpar uppåt en ås och upprepar ironiskt: ”Du lovade en enkel promenad längst älven och inga backar!”

En mycket trevlig vandring som starkt rekommenderas!

2 reaktioner till “Vandring längs Långforsen och Vännforsen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *