Äventyr i mörkret för stora och små

avenflykter

En stor del av tiden befinner naturen sig i mörker, särskilt på våra nordliga breddgrader. Denna tid behöver dock inte vara förlorad. 

Mörkret är ju i sig en förutsättning för vissa aktiviteter, som norrskensskådning.

Är man utrustad med en lampa kan man vidare göra det mesta i nattmörkret: Vandring, löpning, skidåkning, orientering, simning – det är fantasin snarare än bristen på dagsljus som sätter gränserna. 

Att gå ut i mörkret är att gå in i en annan värld. Ingenting ser ut som det såg ut i ljuset. Mycket ser överhuvud taget inte ut som någonting alls, medan annat ständigt byter  form till följd av vår hjärnas desperata tolkningsförsök.

Till och med det som inte finns blir ofta synligt i mörkret. Ta med barnen ut på trolljakt och det krävs inte mycket fantasi innan också de vuxna ser skymtar av hastigt förbiskyndande oknytt i ficklampornas sken.

Utrustad med en lampa kan man göra det mesta i nattmörkret

Det är en värld fylld med mystik och lekar i mörkret utgör ett riktigt äventyr för de små, ty man kan ju aldrig så noga veta vad som väntar i mörkret. 

  1. kurragömma är mycket roligare i mörkret.
  2. Omvänd kurragömma. Om barnen är små och lite rädda för mörkret kan ngn av de orädda gömma sig medan övriga letar tillsammans med ficklampor. 
  3. Eldflugekurragömma. Som ovan, men den som gömmer sig tillåts byta gömställe och avslöjar då och då sin position med några ljusblinkningar.
  4. Reflexjakt: Häng ut en massa reflexer. Den som hittar flest vinner!
  5. Skattjakt: som ovan med olika varianter.    Varför inte använda ljusstavar eller självlysande färg eller någon ljudkälla?
  6. Ficklampstagen: den som får ljusstrålen på sig är ”tagen”.
  7. Skuggfigurer: ta med ett vitt lakan så har du en rolig lek när krafterna börjat tryta efter de vildare lekarna.
  8. Stjärnskådning: ta fram en stjärnkarta eller använd en dedikerad app. 

Det är klart att mörkret kan vara skrämmande, men lekar är ett sätt för barnen att lära känna mörkret och förstå att det inte är något att frukta i sig. Lekar i mörkret gör också att vi kan utnyttja en större del av dagen för utomhuslekar, vilket är väldigt värdefullt under de mörka vintermånaderna. Efter alla lekar är det dock skönt att kunna kura ihop sig runt en brasa och grilla en korv. En eld är ju också så mycket mysigare när den omges av mörker.

En eld är så mycket mysigare när den omges av mörker


2 reaktioner till “Äventyr i mörkret för stora och små”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *