Stjärnfall – årlig upplevelse för alla nattpigga

Perseids

Gårdagen börjades med svampplock och fiske (båda rätt lyckade) och avslutades väldigt speciellt med ett stjärnfall. Varje år i augusti får vi meteorregnet perseiderna. I år väntades det att bjuda på ovanligt många stjärnfall.

Medan barn sov sött i sina sängar, satt maken och jag ute i mörker med muggar av varm choklad tätt intill varandra insvepta i ett mysigt täcke. Hehe, I wish! Medan barn som vanligt sov i vår säng och ingen ropade efter mamma  för tillfälle, passade maken och jag på, sprang ut, och hoppande omkring för att inte frysa ihjäl, tittade vi upp på halvmolniga himlen i glesbygdens mörker.  

Som evig trötta småbarnsföräldrar orkade vi såklart inte vänta till småtimmarna då meteorregnet skulle nå sitt topp, men vi såg några fina meteorer ändå. Särskilt en. När vi märkte den först, flög den ganska länge högt uppe på himmel och såg ut som en liten vit ljuspunkt. Allt eftersom man följde den med blicken blev lilla ’stjärnan’ allt större för att plötsligt antändas och flyga som en eldboll som till slut slocknade någonstans i atmosfären. Jag har aldrig sett något liknande. Det var riktigt spektakulärt!

Populär Astronomi läste jag att vi har kometen Swift-Tuttle att tacka för de små gruskorn och stenar i rymden som ligger bakom meteorerna. Stjärnfallens ljusfenomen skapas när de förångas i jordens atmosfär mellan 70 och 90 kilometer ovan marken.

Tyvärr misslyckades alla våra bildförsök. Som tur är finns det riktiga proffs. Följ länken och njut av Perseider som astrofotografen Jörgen Tannerstedt fångade på bild under samma natt  https://www.instagram.com/p/BJKkN37j-KC/?taken-by=tannerstedtphotography

Bilden i början av inlägget kommer från en av många fina time-lapse videos av stjärnfallet på YouTube https://www.youtube.com/watch?v=YT3BEk0LOgA 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *