Vad att göra i Saxnäs

Ävenflykter

Saxnäs är kanske mest känd i Sverige för Trappstegsforsen (hitta hit). Och den är verkligen värd ett besök. Fallet är format till en hundratals meter lång perfekt trappa.

Ävenflykter

Förutom att det är storslaget, så påstås det att finnas gott om både röding och öring här. Under högsäsong finns det ett café här. En stor parkering rymmer många besökare.

Det finns dock mycket mer att göra i Saxnäs än att titta på Trappstegsforsen.

Har du en båt eller en kajak med, så bjuder Kultsjön på en fin paddling. Saxnäs ligger i en liten skärgård, med ett antal öar omkring.

Bildkälla: Saxnäsgården

Flera av dessa öar har fornlämningar. Kolla Fornsök för mer detalj.

Ävenflykter

Så här gör du: I appen Fornsök eller på Fornsöks hemsida, skriver du Saxnäs Västerbotten. Ett antal olika Saxnäs ska dyka upp. Välj den rätta (Saxnäs, Vilhelmina kommun). Därefter kolla på kartan och klicka på varje ö med bokstav R eller ɸ på för att få en beskrivning av vilken fornlämning som finns just där. För det mesta är det boplatser och olika fynd. Välj den som tilltalar dig mest och besök den på din paddeltur.

Karta över fornlämningar omkring Saxnäs. Bildkälla: Fornsök

Saxnäs är också populär för sitt fiske. Runt Saxnäs finns det cirka 15 mil strömmande vatten och ett antal sjöar och tjärnar. Kolla denna sida för information om fiskekort samt förslag för fiskeplatser.

Ävenflykter
Ävenflykter
Marsfjällets naturreservat

Vandringen i och omkring Saxnäs är något som du måste definitivt prova. Du kan välja mellan många olika leder, från 3 km lång och lätt vandring mellan Satsfjället och Pojken till 28 km medelsvår vandring mellan Marsliden och Fatmomakke. Här kan du se flera vandringsförslag inkl. kartor.

Ävenflykter
Ävenflykter
Ävenflykter
Vandring i Marsfjällets naturreservat

Vill du ha lite mer ovanliga aktiviteter, kolla Stalo Adventures som erbjuder bland annat kanjonsnorkling när man klättrar ömsom snorklar i en bäckravin, fjällrävsturer och snorkelsafari för att leta efter öring. Äventyr med dem står på vår att-göra-lista för nästa sommar.

Kanjonsnorkling. Bildkälla: Stalo Adventures

Jag vill också tipsa om Yoga och Vandring helg i Saxnäs som leds varje höst av Sofia Bergström från Sattva Yoga i Umeå. Sofia är en underbar yogalärare, erfaren, uppmärksam och otroligt duktig på att lära ut (jag vet då jag går hos henne sedan flera år tillbaka). Helgen passar både dig som har aldrig provat på yoga och har utövat yoga i många år. Här hittar du information om Yoga och Vandring i Saxnäs.

Solnedgången över Kultsjön, vy från Saxnäs. Bildkälla: Sattva Yoga

Saxnäsgården är ett annat måste i Saxnäs (hitta hit). Här bor du på en komplett fjällanläggning med bastu, sporthall, gym, butik, restaurang, kanot/kajak- och mountainbikeuthyrning. Men det bästa är restaurangen med sin goda mat och fina utsikt (åtminstone, enlilgt mina svärföräldrar 🙂 ).

Ävenflykter
Bildkälla: Visit Vilhelmina

Har du en bil med, kan du gärna kombinera Saxnäs med ett besök till Fatmomakke – den mest framträdande samiska kyrkstaden i landet.  Den står vackert vid utloppet av Ransarån i Kultsjön (hitta hit).

Ävenflykter
Ävenflykter

Eller varför inte vandra upp till Marsfjällskåta eller hela vägen till Marsfjällets topp på 1590 möh?

Ävenflykter
Ävenflykter
Ävenflykter

Själva körning längst Vildmarksvägen, vidare till Klimpfjäll osv är också tiden värd. En vackrare väg är svårt att hitta.

Vildmarksvägen i närheten av Saxnäs. Bildkälla: Saxnäs Gården

Här hittar du mer information om Vildmarksvägen, inkl. var att stanna längst vägen.

Bildkälla: https://www.stromsund.se/7348.html

3 reaktioner till “Vad att göra i Saxnäs”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *