Vandra i Marsfjällen och bestig Södra Lapplands högsta topp

Ävenflykter

Marsfjällets naturreservat är ett högfjällsområde norr om Kultsjön i västra delen av Vilhelmina kommun. Här finns det flera toppar och Marsfjället är högst med sina 1590 m.ö.h, vilket gör den till Södra Lapplands högsta topp. Under sommaren och hösten är det en naturupplevelse att vandra i dessa vackra och lättillgängliga fjällmassiv.

Marsfjällets Naturreservat kan varmt rekommenderas till dig som är sugen på en lätt vandring i ett vackert och varierat landskap. Här finns det många leder att välja ifrån och flera närliggande samhälle att besöka och/eller övernatta i, inkl. Marsliden, Fatmomakke och Saxnäs. Kolla Naturkartan eller Länsstyrelsens information om Marsfjällets naturreservat för inspiration.

Ävenflykter

Du kan påbörja din vandring från både Fatmomakke och Marsliden. Jag har valt att starta i Fatmomakke och det är denna led som jag beskriver nedan i detalj.

Vandringsled mot Marsfjällskåta börjas direkt vid Fatmomakke camping.

Ävenflykter

Först genom skog, upp över en fors, längst med flera åar, ut på en myr och äntligen upp på fjället. Leden är välmarkerad och är 7 km lång.

Ävenflykter
Ävenflykter
Ävenflykter

Från kåtan får du utsikt över Marsfjället och flera andra toppar. Kåtan ligger bredvid en beck, så du kan stanna här en lång stund, koka lite te och göra mat om du har turkök med.

Ävenflykter
Ävenflykter

Inne i kåtan kan du tända en kamin och värma upp dig vid behov. Ved finns i stugan bredvid. Här finns även toa och en härlig solbänk.

Härifrån utgår det flera stigar i olika riktningar.

Ävenflykter

Dig som vill bestiga Marsfjällets topp väntar 6 km vandring till.

Ävenflykter

3.5 km av dessa är lätta och går på platt mark. Man ska korsa ett par-tre beckar. När jag var här i juli gick det utmärkt att hoppa på stenar utan att bli blött.

Själva toppbestigningen går på stenskravel. Men även här är stigen välmarkerad med stenrösen och är enkel att följa. Är man ovan med att gå på stenskravel, förlorar man en del tid här, särskilt på vägen ner.

Ävenflykter

Jag har tajmat min bestigning för att titta på solnedgången från toppen av Marsfjället och det var en underbart vacker syn.

Ävenflykter
Ävenflykter
Ävenflykter

Från toppen öppnas det en häpnadsväckande utsikt åt alla håll.

Det tog mig 9-10 timmar från och tillbaka till Fatmomakke med toppbestigning, flera långa vilopauser och även ett sömnförsök i Marsfjällskåtan (det gick inte pga för mycket mygg).

Ävenflykter
Jag tältade på Fatmomakkes camping

Vandring till Marsfjället kan gärna kombineras med ett besök till Fatmomakke och Saxnäs.

Ävenflykter
Fatmomakke
Ävenflykter
Trappstegsfors i Saxnäs

Eller varför inte göra en lite längre vandring: börja i Fatmomakke, gå upp till Marsfjällskåta och eventuellt till toppen av Marsfjället, övernatta här och gå ner i Marsliden?

En magiskt vacker tältplats vid foten av Marsfjället

Fjällby Marsliden kallas för porten till Marsfjällets naturreservat. Marsliden är också känd genom Bernhard Nordhs böcker I Marsfjällets skugga och Fjällfolk om nybyggarna som kom till Marsliden på 1800-talet. I Marsliden finns Pålssons stuga, som är ett litet museum över det första nybygget i byn. Mitt i Marsliden ligger Kanons Kiosk/café och prylmuseum, det är här du hämtar nyckel till stugbyn. Här fungerar även drop-in bokning när det finns lediga stugor.

Här kan du ladda ner en broschyr om Marsfjällets naturreservat.

Kolla Naturkartan för att få några idéer och välja led inför din kommande vandring i Marsfjällets naturreservat.

Ävenflykter

4 reaktioner till “Vandra i Marsfjällen och bestig Södra Lapplands högsta topp”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *